Renovatie monumenten van Maanenbad en Oostelijk Zwembad

0
3606

Het Oostelijk Zwembad in Kralingen en het Van Maanenbad in Noord, beide rijksmonumenten, worden gerestaureerd en ingrijpend verbouwd. Met deze operatie is een investering gemoeid van ruim 18 miljoen euro. De werkzaamheden starten volgend jaar zomer.

Renovaties na elkaar
De twee Rotterdamse baden zijn van grote betekenis voor het aanbod van zwemwater in Rotterdam. ,,Renovatie van beide baden is daarom urgent. Want we willen ook in de toekomst inwoners voldoende mogelijkheden beiden om te zwemmen,’’ zegt wethouder Hamit Karakus. Om ook tijdens de verbouwingen voldoende zwemwater te garanderen, worden de verbouwingen na elkaar uitgevoerd: als eerste is vanaf de zomer 2012 het Oostelijk Zwembad aan de beurt, in 2013 volgt het Van Maanenbad. Het buitenbassin van het Van Maanenbad zal tijdelijk worden overdekt zodat ook daar tijdens de verbouwingen kan worden gezwommen. Deze tijdelijke overkapping is voor de zomer van 2012 gereed.

Oostelijk Zwembad
Het Oostelijk Zwembad (1932, architect F. Kuipers) in Kralingen is verouderd en kampt met achterstallig onderhoud. Het voldoet niet meer aan de Wet Hygiëne en Veiligheid Zwembaden (WHVZ) en de technische installaties zijn aan het einde van hun levensduur. Om sluiting te voorkomen wordt het ingrijpend verbouwd en gerestaureerd. Deze aanpak kost 8,9 miljoen euro waarmee het bad weer voldoet aan alle eisen van deze tijd en de levensduur van dit Rijksmonument met 40 jaar wordt verlengd. De gemeente Rotterdam zal het Oostelijk Zwembad, inclusief het inpandige Beatrixbad, kopen door het Kralingse Zwembad in de wijk De Esch te verkopen. Dit zwembad kan, mede door zijn besloten karakter, volgens de gemeente worden afgestoten.

Van Maanenbad
De renovatie van het Van Maanenbad (1936, architecten J.H. de Roos & W.F. Overeynder) start volgens de huidige planning in de zomer van 2013. Ook dit zwembad is sterk verouderd, zowel qua constructie als technische installaties. De renovatie van dit bad, waarmee een investering is gemoeid van 9,5 miljoen euro, is minder urgent dan het Oostelijk Zwembad en daarom later aan de beurt. De gemeente verwerft het Van Maanenbad doordat de erfpacht afloopt per 14 augustus 2011.

Bron: havenloods

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in