Weg vrij voor sloop en nieuwbouw Westewagenstraat

9
5485

Bezwaren nieuw bestemmingsplan Westewagenstraat  zijn ongegrond verklaard

Voor realisatie van nieuwbouw met studentenwoningen aan de Westewagenstraat in het centrum van Rotterdam is een nieuw bestemmingsplan noodzakelijk. Het huidige bestemmingsplan Laurenskwartier is hier niet toereikend voor.  Het architectencollectief Agenda Rotterdam, met vooraanstaande Rotterdamse architecten, en huurder Cafe De Spiegel hadden bezwaar gemaakt op het nieuwe bestemmingsplan dat sloop en nieuwbouw van de twee wederopbouw panden aan de Westewagenstraat mogelijk maakt.  Het architectencollectief vond dat de twee wederopbouwpanden herbestemt moesten worden en niet gesloopt. De bezwaren die zijn gemaakt door de twee partijen op het nieuwe bestemmingsplan Westewagenstraat 62-80 zijn nu ongegrond verklaard blijkt uit een brief van de gemeente Rotterdam.

Westewagenstraat defnitief ontwerp Klunder
Definitief ontwerp Westewagenstraat door Klunder Architecten

Nieuwbouw 231 studentenwoningen

Vervat Vastgoed heeft een nieuwbouwplan laten ontwerpen door Klunder Architecten voor 231 studentenwoningen aan de Westewagenstraat 62-80. De nieuwbouw bestaat uit twee vrijstaande gebouwen die qua identiteit en architectuur passen binnen de stijl van de wederopbouw. De gebouwen zijn maximaal 36 meter hoog met 10 woonlagen op een plint van zes meter met horeca en winkels. De daken worden ingericht als collectieve buitenruimtes. De ruimte tussen de twee gebouwen blijft vrij waardoor zicht vanaf de Westewagenstraat op de Laurenskerk gehandhaafd blijft.

9 REACTIES

 1. Klunder architecten hebben werkelijk nog nooit iets fatsoenlijks weten te tekenen altijd hoekig en al bij de oplevering armoedig. Ook nu weer armoede architectuur op een erg belangrijke plaats in de stad, zal wel zo goedkoop mogelijk moeten van dhr. vervat. Als de wederopbouw dan toch gesloopt moet worden zet er dan iets vernieuwends en spectaculairs neer dat recht doet aan de Laurens.

 2. Juist Chris!!!! Veel lelijke projecten en liefdeloosbouwen door vriendjespolitie en ook pure visieloze wansmaak. Als ik naar het Rotterdam van voor de oorlog (II) kijk, dan schieten de tranen in mijn ogen. Zoveel schoonheid. Terwijl ons werd voorgelogen dat de meeste pandje oud en bouwvallig waren.

  Wat mij betreft wordt er een forum in het leven geroepen die de gedrochten bespreekt en met een zwarte lijst (top 10) zich ten doel stelt deze weggebannen te krijgen uit onze overigens mooie stad!

 3. Ben het helemaal met jullie eens! Doodzonde dit. Hier had wat neergezet kunnen worden wat het plein weer tot leven brengt en een mooie toevoeging is aan het kwartier. Kan het zeker wel gebruiken naast de afschuwelijke hoogstraat die doet pijn aan mijn ogen. De architecten zouden zich moeten laten inspireren aan het oude Rotterdam, voor de oorlog. Veel meer creativiteit en waar R’dam in zijn volle glorie was!

 4. Ik liep gister 23e december over de Hoogstraat richting de Markthal, wat een armoe. Willen ze dit gebied op de kaart zetten, komen ze weer met dit soort blokkendozen aanzetten. Wie bedenkt nu zoiets. Het is altijd het zelfde liedje in Rotterdam. Kom nu eens voor zo,n gebied met een doordachte visie voor de komende 10/20 jaar, haal daar een goede stedenbouwkundige met een paar goede architecten bij. Ga eens in Berlijn kijken hoe het moet. Wat mij betreft renoveer dan maar de oude panden dat is altijd beter dan deze gedrochten. Rotterdam weer een gemiste kans!!!!

 5. Zijn er nog meer mensen met een mening? Ik hoor ze graag….. en Klunder architecten? Ik waardeer het zeer als zij zich ook laten horen. Ik sta open voor alles ….

 6. Gelukkig gaat de huidige bebouwing daar weg. Wat mij betreft is dit een van de meest lelijke stukjes Rotterdam en heeft dringend behoefte aan vernieuwing. Helaas is dit ontwerp dat niet. Het valt mij op dat de gebouwen in Rotterdam altijd hoekig zijn. Wat dat betreft vind ik de architecten weinig creatief. Beste Architecten, kom is met een ontwerp dat echt anders is dan variatie op de rechthoeken en de blokkendozen. Het plein bij de Laurenskerk verdient toch echt wat meer creativiteit. Wat mij betreft dan ook inderdaad enigszins teleurstellend dit. Pak dit gebied in een keer aan. Neem het gedeelte van de Hoogstraat met die vreselijk uit de toon vallende winkeltjes direct me in het plan en maak een mooie aansluiting richting Laurenskerk en Markthal. Wat een potentie ligt daar om er iets fantastisch mee te doen….of ben ik nou de enige die daar zo over denkt? Ben benieuwd naar reacties en hoop op een levendige discussie……

  • Nee Rene, je bent niet de enige! De armtierige gebouwtjes naast de St Laurens aan de hoogstraatkant met de gezamelijke ‘ reten’ naar het ENIGE gotische bouwwerk van de stad, zijn al sinds hun bestaan een schande voor de stad! Ik hoop dat nu maar eens een discussie hierover op gang komt. De basiliek verdient een omgeving die die bouwwerk omarmt. Zomers kunnen leuke terrassen een leuke jeu geven!

 7. Niet te geloven dit laatste ontwerp oktober 2014, echt vreselijk, hoe kan dit toc? , Alexanderplder aan de Rotte, los van het terras aan het water. Het vorige ontwerp was best ok! Zit die vermaledijde ‘welstandscommissie’ hier weer achter? mijn broek zakt hier vanaf

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in