Wijnhavenpanden Rotterdam

1
5048

Wijnhavenpanden

Wijnhavenpanden Rotterdam

Aan de Wijnhaven in Rotterdam staan acht koopmanswoningen uit de 18e eeuw waarvan er drie op de Rijksmonumentenlijst staan. De straatwand aan de Wijnhaven met o.a. het Witte Huis werd als één van de weinige gespaard bij het bombardement van 1940.

Alle rijksmonumenten in Rotterdam Centrum >

Spoorwegtunnel

Door de bouw van de spoorwegtunnel in 1987 zouden acht Wijnhavenpanden gesloopt moeten worden. Het betroffen weliswaar geen belangrijke monumenten, maar voor Rotterdam vertegenwoordigen ze een belangrijke historische waarde. In verband met de aanleg van de tunnel onder de Wijnhaven was niet mogelijk de 18e-eeuwse koopmanshuizen te laten staan. Onderstutten was kostbaar en technisch gecompliceerd. Dankzij acties van Stichting Historisch Stadsherstel bleven ze behouden. De panden werden steen voor steen afgebroken en vijf jaar lang opgeslagen in containers. De drie rijksmonumenten aan de Wijnhaven 13, 15 en 21 zijn volledig in originele staat terug gebracht. Van de overige vijf panden zijn alleen de buitenkant in oude luister hersteld.

 

Projectgegevens
Naam:
Status:
Lokatie:
Deelgemeente:
Categorie:
Architect:
Opdrachtgever:
Realisatie:
Monument nr:
Wijnhavenpanden
Rijksmonument
Wijnhaven 13, 15 en 21
Centrum
Woningbouw
onbekend
onbekend
ca. 1750
32848, 32849, 32850

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Wijnhavenpanden 51.918662, 4.491328 Wijnhavenpanden

 

Foto’s Wijnhavenpanden Rotterdam

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”wijnhavenpanden”]

1 REACTIE

  1. Geachte heer, mevrouw,
    Uw tekst geeft goed weer wat er daadwerkelijk is gebeurd met de 8 Wijnhavenpanden in Rotterdam. Alleen ontbreekt de vermelding van de Stichting Ir. J. Trompfonds (waarvan ik voorzitter ben), die het initiatief heeft genomen voor het redden van de 18de eeuwse koopmanshuizen en het (succesvolle) Kroonberoep heeft ingesteld in december 1985. Kort daarna ontving het Trompfonds de actieve steun van de Stichting Historisch Stadsherstel. Uw reactie zien wij met veel belangstelling tegemoet. 12 aug. 2017
    Met vriendelijke groet,

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in