Woonhuis Noordereiland – Kühne en Co

4
9367

Woonhuis Pr Hendrikkade Rotterdam

Woonhuis Prins Hendrikkade Noordereiland

Het woonhuis aan de Prins Hendrikkade op het Noordereiland in Rotterdam is gebouwd op een onmogelijk geacht stukje grond tussen de huidige bebouwing en het talud van de voormalige spoorbrug De Hef. Het woonhuis, ontworpen door P. Lageschaar van architektenburo Kühne en Co, is in 2014 opgeleverd.

Ontwerp van het woonhuis

Het woonhuis is gebouwd  tegen de 19e eeuwse bebouwing van de Prins Hendrikkade.  Aan de andere kant grenst het aan de spoordijk met de toegang tot de spoorbrug De Hef.  In opdracht van J.P. van Mourik ontwerpt Kühne & Co een woonhuis op deze lege kavel.  Er is weinig ruimte. Bovendien moeten de achtertuinen van de woningen en winkels aan de Van der Takstraat bereikbaar blijven.

Het smalle gebouw met vier lagen heeft een stalen constructie, met betonnen vloeren en gemetselde bakstenen gevels.  De onderste laag krijgt geen woonfunctie, maar blijft naast de ontsluiting een vrije ruimte. De hoogte van de woning is 16 meter en de diepte 14 meter, overeenkomstig de bovenbouw van de naastgelegen panden.

Woonhuis Pr Hendrikkade Rotterdam

De zijgevel van de woning reageert op de schuine wand van de voormalige spoordijk door per verdieping steeds iets uit te kragen. De footprint heeft een breedte van 4,7 meter en de bovenste verdieping meet een breedte van 5,7 meter. Vanaf derde verdieping kijkt de woning uit over het Jan Eleveldpark. Boven op het huis ligt een groot dakterras met een mooi uitzicht op De Hef en het park.

Kühne en Co Architecten

Kühne en Co Architecten realiseerden eerder in het centrum van Rotterdam het kantoor van het bureau zelf in de Boomgaardsstraat en een woning aan de Mauritsstraat. Hierbij is op een vergelijkbare manier gebruik gemaakt van ruimte die wel vergeten lijkt te zijn.

Projectgegevens
Naam:
Status:
Lokatie:
Deelgemeente:
Categorie:
Architect:
Opdrachtgever:
Start bouw:
Realisatie:
Woomhuis
Gerealiseerd
Prins Hendrikkade
Feijenoord – Noordereiland
Woningbouw
Kuhne & Co
Particulier
2013
2014

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Woonhuis Noordereiland 51.914045, 4.497571

 

Foto’s woonhuis Prins Hendrikkade

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”woonhuisprinshendrikkade”]

4 REACTIES

  1. Erg leuk om te zien hoe dit gebouw gemaakt is.
    Het past als een puzzelstuk in zijn omgeving.
    Onlangs een project afgerond waarbij we hetzelfde kavel kregen.
    (Rotterdamse Academie van Bouwkunst)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in