Woonhuis Zwarte Parel

0
5183

Het woonhuis Zwarte Parel maakt onderdeel uit van het programma van de Gemeente Rotterdam om in achterstandswijken doormiddel van het verkopen van zogenaamde “kluswoningen” aan particulieren de wijk te revitaliseren. De verbouwing van deze ‘kluswoning’ in Rotterdam Charlois werd in 2010 door Zecc Architecten en Studio gerealiseerd. Het woonhuis dat al dertig jaar leegstond is omgebouwd tot een opvallende verschijning in de buurt.

100 jaar oude gevel
Hoe het woonhuis aan de naam De Zwarte Parel komt, is direct duidelijk. De 100 jaar oude gevel van de woning in gesloten bouwblok is volledig zwart geschilderd. Zowel metselwerk, kozijnen als de “ramen” zijn bedekt met een zwarte glimmende olie. Op enkele plaatsen prikken de nieuwe transparante vensters door de historische gevel naar buiten.

Studio, woning en daktuin
Het bestaande pand is gebruikt als huls om een geheel nieuw huis in te bouwen. Alle wanden en vloeren zijn uit het huis gesloopt waardoor er een ruimte ontstond van 5 meter breed, 10 meter lang en bij 11 meter hoog. In en op deze huls zijn drie verschillende “ werelden” gestapeld: de studio, de woning en de daktuin.

Verleden blijft zichtbaar
Net als in de voorgevel blijven de sporen van het verleden overal zichtbaar in het interieur. Op de bouwmuren verraden een oude trapleuning en gaten van verwijderde vloerbalken de oorspronkelijke indeling van de woning. Alle overbodige traphekken, balustrades en deuren zijn weggelaten. Vloeren, wanden, trappen en plafonds lopen in elkaar over en lijken soms een ‘Escher-achtige’ onmogelijkheid op te roepen.

Bekroond met architectuurprijzen
De Zwarte parel is diverse malen onderscheiden met een prijs. In december 2012 won het huis de AM NAi prijs 2012 een projectprijs voor jonge architecten. In 2011 werd De Zwarte Parel bekroond met de Lensvelt de Architect Interieurprijs, de publieksprijs van de Dutch Design Week en de regioprijs Delta van de verkiezing BNA Gebouw van het Jaar.

 Projectgegevens
Naam:
Status: 
Lokatie:
Deelgemeente:
Categorie:

Functie:
Huidige functie:
Architect:

Realisatie:
Zwarte Parel
gerealiseerd
Pompstraat 44
Charlois
Woningbouw
Woonhuis
Woonhuis
Zecc Architecten, Studio Rolf.fr
2010
[mappress mapid=”53″]

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in