Yourtopia paviljoen bij het Nieuwe Instituut (NAi)

0
3859

Yourtopia paviljoen Nieuw Instituut

Op 29 mei 2014 is het tijdelijke paviljoen Yourtopia geopend op het terrein naast Het Nieuwe Instituut (voormalige NAi) pal tegenover Huis Sonneveld. Bjarne Mastenbroek oprichter van architectenbureau SeARCH ontwierp deze tijdelijke woning en beschrijft deze als een even persoonlijke als utopische visie op het wonen in de vroege 21ste eeuw. Het ontwerp van SeARCH is van 29 mei tot en met 28 september gratis toegankelijk.

Ontwerp Yourtopia paviljoen by SeARCH

De innovatieve, stalen constructie van het koepelvormige paviljoen verwijst doelbewust naar traditionele nomadische woonvormen zoals de iglo en de yurt. De ruimte heeft een doorsnede van 14 meter en is aan de buitenzijde begroeid met gras. Een smalle tunnel leidt de bezoeker naar de feitelijke entree van het paviljoen. Eenmaal binnen wordt de bezoeker verrast door even onbekende als uitheemse planten en bomen, die het beeld van een exotische oase oproepen. Via een daklicht treedt het daglicht ongehinderd binnen. De heldere binnenruimte vormt een verstilde plek waar de buitenwereld nauwelijks in doordringt en die de bezoeker uitnodigt tot contemplatie. Het Nieuwe Paviljoen is uitdrukkelijk een utopie, een even gecontroleerde als geconstrueerde binnenruimte, een stille oase.

Yourtopia paviljoen Nieuw Instituut 3

Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam

Het Nieuwe Paviljoen van SeARCH is het eerste in een reeks paviljoens waarvoor Het Nieuwe Instituut de komende jaren als opdrachtgever optreedt. Iedere twee jaar, gelijktijdig met de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR), krijgt een Nederlandse architect, ontwerper of theoreticus deze opdracht.

Bekijk hier het filmpje van de bouw.

Time lapse video construction of The New Pavilion 2014 – Yourtopia by SeARCH from Het Nieuwe Instituut on Vimeo.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in