Zes Pandjes Katendrecht

0
3897

Zes Pandjes Katendrecht - Jeroen Hoorn 2

Aan de Brede Hilledijk en de Veerlaan op Katendrecht zijn Zes Pandjes zorgvuldig gerenoveerd. Het ontwerp van de renovatie van de twee tegenover elkaar gelegen blokjes is van Jeroen Hoorn. De restauratie is uitgevoerd door Mudde Bouw. Een oud-bewoner van de Kaap (Katendrecht, Rotterdam) kocht de zes oude vervallen, typisch Rotterdamse pandjes aan van een lokale woningbouw vereniging die er geen heil in zag.

Historiserende reconstructie Zes Pandjes Katendrecht

De recente ontwikkelingen op Katendrecht en vooral de oplevering van de nieuwe voetgangersbrug vanaf de Wilhelminapier overtuigden de nieuwe eigenaar van het beleggingspotentieel. Sentiment speelde een even grote rol. Een zorgvuldige restauratie van oorspronkelijke details kon daardoor uitgangspunt zijn, evenals de historiserende reconstructie van winkelpuien die er vermoedelijk voor een sobere renovatie uit de jaren vijfig gezeten hebben.

Zes Pandjes Katendrecht - Jeroen Hoorn 3

Om het plan financieel haalbaar te krijgen werd het verhuurbare volume tot de grenzen van het bestemmingsplan opgerekt: het vervangen van de dwarskappen door een volwaardige verdieping op elk blok, het dichtbouwen van de zeer ondiepe en slecht bezonde “tuin” tussen de twee blokjes, het gladtrekken van de gestaffelde achtergevels. De zorgvuldige vormgeving maakte dat een maximum aan vrijstellingen werd verleend.

Kapverdieping met dakterras

De daken van zowel de tussenbouw op de begane grond als van de nieuwe kapverdieping functioneren nu als (al dan niet gemeenschappelijke) dakterrassen met uitzicht over de havens en de Kop van Zuid. De dakopbouwen zijn aan de straatzijde voorzien van zware zinken “lamellen” met daarachter glas. Deze lamellen worden afgewisseld door dakkappelen die met hun nadrukkelijke ritmiek een eigentijdse vertaling zijn van de voor deze wijk zo karakteristieke dwarskappen. Cederhouten latjesgevels geven een intieme sfeer aan het nieuwe binnenhofje en absorberen bovendien geluid.

Zes Pandjes Katendrecht - Jeroen Hoorn 1

De nieuwe “klassieke” schuifraamkozijnen zitten vol met innovatieve details om te voldoen aan eisen van isolatie, ventilatie, comfort en schoonheid: plaatsing van binnenuit door inzagen metselwerk waardoor geen rubbers, kit of aftimmerlatten in het zicht, weggewerkte ventilatieroosters en afwatering, de slankste wissellat ooit, duivejagersprofielen, glasroedes, hoogglanslak, geen houtnerven of vellingkanten in het zicht.

Twaalf appartementen

Achter de gevels van Zes Pandjes op Katendrecht gaan op de verdiepingen twaalf vrijwel gelijke vierkamerappartementen schuil, opgezet als tweespanners met centrale trap, achter driebeukige gevels. Deze discrepantie tussen drie beuken en twee appartementen leidt tot een ludiek onderscheid tussen het linker en de rechter toppappartement: één met één dakkapel in het midden, één met twee dakkapellen aan de zijden.

Op de begane grond bevinden zich in twee van de drie beuken bedrijfsruimten. In de derde beuk zijn royale entrees met daarachter bergingen gesitueerd in een zo gelijkwaardig mogelijke opgezet om de eenheid te behouden. De puien zijn geheel nieuw en met traditioneel glas-in-lood, hardsteen, en messingbeslag uitgewerkt.

Projectgegevens
Naam:
Status:
Lokatie:
Deelgemeente:
Categorie:
Architect:
Opdrachtgever:
Start bouw:
Realisatie:
Programma:
Zes Pandjes Katendrecht
Gerealiseerd
Brede Hilledijk, Veerlaan
Feijenoord
Woningbouw
Jeroen Hoorn
Frame O.G. Maatschappij
2013
2013
1350m2, 12 appartementen en 3 bedrijfsruimten

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Zes Pandjes 51.901209, 4.490486

 

Foto’s Zes Pandjes Katendrecht

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”zespandjes”]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in