Zonnepanelen op dak CS

0
7797

Het nieuwe Rotterdam Centraal Station (CS) krijgt het grootste stationsdak met zonnepanelen van Europa. Het eerste paneel wordt vandaag (21 juni) onthuld op de zogenoemde Dag van de Zon, een initiatief van de stichting Natuur en Milieu.

Van de 30.000 m2 glas op de sporenkap is een oppervlakte van 10.000 m2 (ongeveer een voetbalveld) geschikt om zonnecellen op te plaatsen. De rest van het dak vangt door de omringende hoogbouw te weinig direct zonlicht op om zonnepanelen hier rendabel te maken.

De PV-cellen leveren per jaar 350 mwu, vergelijkbaar met het jaarlijkse elektriciteitsgebruik van honderd huishoudens. De duurzame energie wordt gebruikt voor de roltrappen, liften en de verlichting.

In het ontwerp van Rotterdam CS zitten meerdere duurzame onderdelen zoals zonnecellen, warmte/koudeopslag (WKO) en spiegels in het plafond van de stationshal voor extra daglicht. Ook wordt in het station een gescheiden rioolsysteem doorgevoerd.

Het gebruik van zonne-energie op Rotterdam CS is een initiatief van ProRail en wordt mede gefinancierd door de gemeente Rotterdam en de Provincie Zuid-Holland. De duurzame aspecten van het nieuwe station passen binnen de doelstellingen van het Rotterdam Climate Initiative.

Bron: duurzaamste gemeenteprijs
Meer: Nieuwbouw Centraal Station

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in