Zuiderziekenhuis wordt geen gemeentelijk monument

1
4229

De gemeente Rotterdam heeft besloten om hetZuiderziekenhuis Molenaar 300
ensemble van het voormalig Zuiderziekenhuis in Rotterdam zuid niet aan te wijzen als gemeentelijk monument. Dit blijkt uit een brief van B&W aan de Gemeenteraad van Rotterdam van 24 september. Als motivatie om het Zuiderziekenhuis (hoofdgebouw, poortgebouw, zijvleugels, schoorsteen en ketelhuis) aan de Groene Hilledijk 315 niet de beschermde status van gemeentelijk monument te geven is van financiële aard.

Moeilijk verkoopproces Zuiderziekenhuis

Het verkoopproces van de Zuiderziekenhuis locatie verliep moeizaam. In de periode van 2007 tot begin 2013 zijn pogingen geweest het Zuiderziekenhuis te verkopen aan AM BV, Groene Groep en BVR. Dit heeft vanwege verschillende redenen (maximalisatie opbrengsten, aanwezigheid van asbest en marktomstandigheden) niet geresulteerd in een verkoop.

Herontwikkelingsmogelijkheden

Voor de verkoop aan SWB BV is door architectenbureau Molenaar&CO en het ingenieursbureau IOB een studie uitgevoerd naar de herontwikkelingsmogelijkheden. Hieruit is gebleken dat die mogelijkheden inhoudelijk kansrijk worden geacht. Maar uit deze studie blijkt echter ook dat slechts een herontwikkeling van de locatie met behoud van alleen het poortgebouw, financieel rendabel is te ontwikkelen.

Schadederving € 13 mln

De nieuwe eigenaar SWZ BV van het Zuiderziekenhuis heeft  aangegeven dat indien de gemeente besluit het complex aan te wijzen als gemeentelijk monument zij de gemeente aansprakelijk zal te stellen voor geleden schade (van € 13 mln), dit kan op basis van de monumentenverordening. Van de aansprakelijkheidsstelling van 13 min is 6,7 min denkbaar bij transformatie naar alleen appartementen. Het opnemen van 5.2 min winstderving acht de gemeente niet aan de orde omdat er nog geen instemming is over de voorgestelde plannen. Het opnemen van 1 min afzetrisico kan onder ondernemersrisico worden geschaard.

Poortgebouw behouden bij herontwikkeling

In de brief stelt B&W dat: “De monumentale waarde van het vooroorlogse ziekenhuiscomplex hoog is maar dat de financiële haalbaarheid van herontwikkeling bij een aanwijzing als gemeentelijk monument een dermate hoge prijs heeft dat in dit geval het financiële belang zwaarder weegt. Wij benadrukken het belang van behoud van het poortgebouw en het bij herbestemming rekening te houden met de monumentale waarden van het gebouw. Ook voor de nieuwe invulling van het voormalig ziekenhuis terrein rondom het poortgebouw is het van belang dat deze op passende wijze en met respect voor de historische context van het gebied heringericht wordt.”

1 REACTIE

  1. Wat een slappe hap zit er in de gemeenteraad zeg!! En is er nog een actiegroep die ik kan steunen in verder verzet tegen dit besluit?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in