Acht kerken uit Rotterdam bij verkiezing mooist gesloopte kerk

0
8033

Om in beeld te brengen wat Nederland na de Koninginnekerk 1907Tweede Wereldoorlog is verloren aan prachtige kerkgebouwen, organiseert het Nederlands Dagblad de verkiezing ‘mooiste gesloopte kerk’. Vandaag is de aftrap met de lancering van de lijst van 58 belangrijkste gesloopte kerken, samengesteld met behulp van lezers en deskundigen. Een foto van de Koninginnekerk in Rotterdam die een Rotterdamse deelraadbestuurder via Twitter rondstuurde, bracht ND-journalist Daniël Gillissen op het idee. Als zo’n opvallend gebouw is gesloopt, welke kerken zijn er dan nog meer verdwenen?

Acht kerken uit Rotterdam op de lijst
Op de lijst van 58 gesloopt kerken staan 8 kerken uit Rotterdam. De bekendste kerk is de Koninginnekerk naar het ontwerp van Hooykaas en Michiel Brinkman. Gebouwd in 1907 en gesloopt in 1972. Nergens zijn zoveel kerken gesloopt als in Rotterdam, weet Job van Nes, al sinds zijn jeugd gefascineerd door kerkgebouwen. ‘In Rotterdam zijn sinds de jaren zeventig meer kerken gesloopt dan er zijn verwoest tijdens het bombardement in 1940.’

Sloop in de jaren 70
Vooral in de jaren zeventig en tachtig zijn in rap tempo prachtige kerken gesloopt. Soms om reden van bouwvalligheid, maar niet zelden was dat meer wens dan werkelijkheid. Door de secularisatie waren de kerkbanken schamel gevuld, terwijl het onderhoud van de machtige gebouwen duur was. Bovendien stonden de kerken veelal op aantrekkelijke plekken voor projectontwikkelaars.

Nieuwe sloopgolf
Sloop van kerken gaat nog steeds door. De verwachting is dat nog honderden kerkgebouwen worden afgestoten de komende jaren. Op dit moment vallen vooral wederopbouwkerken ten prooi aan de slopershamer. Zoals in de jaren zestig werd gedacht over neogotiek, zo wordt nu veelal over wederopbouwkerken gedacht.

Stem op een Rotterdamse kerk
Op de website de mooist gesloopte kerk kunt u aan kerken sterren toekennen – van één tot tien. Eén betekent zoiets als: blij dat die is gesloopt en tien: dat had nooit mogen gebeuren! Aan de hand van de stemming komt een top-drie tot stand. U kunt stemmen tot en met 9 maart. Vanaf 14 maart maken we de nummer drie bekend, een dag later de nummer twee en op 16 maart onthullen we welk kerkgebouw ‘de mooiste gesloopte kerk’ is. Met natuurlijk alle achtergronden over die kerk en foto’s van toen en nu.