Andere invulling oude Postkantoor Coolsingel

0
6858

Project ontwikkelaar Delta Development overweegt het voormalige Postkantoor aan de Coolsingel, een rijksmonument uit 1922, in Rotterdam een andere invulling te geven.  Men denkt nu aan een groter hotel, meer in het oorspronkelijke gebouw gesitueerd en zonder opbouw, dan wel een invulling met een outletachtige formule met een oppervlakte van circa 22.000 m2. Voor dit concept verwachten ze veel partijen te kunnen interesseren. Voor het einde van het jaar zal er waarschijnlijk een beslissing worden genomen.

Directeur Coert Zachariasse van Delta Development in een interview: ‘Momenteel zijn er veel retail-initiatieven in Rotterdam en iedereen zit tegen hetzelfde aan te hikken: welke huurders trekken we over de streep. De bouwvergunning was op een gegeven moment ingediend en vervolgens zou de gemeente Rotterdam de dienst welstand moeten overtuigen om met de nieuwe bestemming voor het postkantoor in te stemmen.

Negatief advies op herontwikkelingsplan
Op 7 december 2011 heeft de commissie voor Welstand en Monumenten een negatief advies uitgebracht over de transformatie van het postkantoor tot winkelcentrum/hotel. Alhoewel de commissie actief heeft meegedacht met het ontwerp is er uiteindelijk geen overeenstemming gekomen over het ontwerp. Het geschil betreft vooral de aantasting van de hal die een groot deel van de monumentaliteit bepaalt. Daarnaast zijn er ook andere vragen zoals de geringe bijdrage die het ontwerp levert aan de verlevendiging van de Rodezand, een straat die juist met het Stadskantoor een belangrijke upgrade zou moeten zijn voor de binnenstad”. Ook de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed adviseerde in april 2012 negatief op het inmiddels ingetrokken plan. Mede gezien de hoeveelheid voorverhuur en de economische tegenwind is er toen gezamenlijk besloten om de bouwaanvraag in te trekken.

Oorspronkelijke plan
Het consortium Post Rotterdam (bestaande uit Delta Development Group en SNS Property Finance Participaties) en wethouder Karakus van de gemeente Rotterdam presenteerden in november 2009 de plannen voor de herontwikkeling van het voormalig postkantoor. Het nieuwe Post Rotterdam zou aanvankelijk naar verwachting in het tweede kwartaal van 2013 opengaan, met een invulling van luxe retail (19.000 m2), horeca (1.000 m2) en een boutique hotel (5.500 m2). Het project zou een investering vergen van in totaal ongeveer 150 miljoen euro. Het gemeentebestuur keurde op 22 september 2009 de stedenbouwkundige randvoorwaarden voor de nieuwe toekomst van het Rijksmonument goed. Architect Ben van Berkel van UNStudio tekende voor het ontwerp.

Van den Assem Schoenen en Daka Sports United tekenden nog in april 2011 een huurcontract. In totaal was toen ruim 4.000 m2 op de tweede verdieping verhuurd. Maar vervolgens kwam er nauwelijks meer nieuws naar buiten over de ontwikkeling van het voormalige postkantoor.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in