Postkantoor Coolsingel Rotterdam

7
9505

Het voormalige hoofdpostkantoor aan de Coolsingel is gebouwd tussen 1915 en 1922. Het ontwerp was van architect G.C. Bremer. Het postkantoor werd slechts licht beschadigd tijdens het bombardement van 1940. Het heeft de status van rijksmonument. Tegenwoordig is het postkantoor niet meer in gebruik. In 2021 wordt gestart met de herontwikkeling naar hotel en wordt het monument uitgebreid met een woontoren van 150 meter.

Postkantoor Coolsingel 4

Het postkantoor aan de Coolsingel werd gebouwd ter vervanging van het oude postkantoor dat aan het beursplein gevestigd was (1875-1929). De snelle groei van Rotterdam ging gepaard met een forse toename van het post- en telegraafverkeer. Het nieuwe postkantoor werd hierdoor drie keer zo groot als het bestaande. Het Postkantoor werd net als het Stadhuis (1912-1920) aan de Coolsingel gebouwd met het doel een wereldboulevard te scheppen. Hiervoor de Coolvest gedempt en de Zandstraatbuurt gesloopt (meer geschiedenis Coolsingel). Door het 70 meter brede Postkantoor 10 meter achter de rooilijn van het Stadhuis te bouwen werd getracht het Stadhuis er beter uit te laten komen. Het tegengestelde is effect echter bereikt.  Het gebouw heeft eind jaren’40 diverse verbouwingen aan de kap ondergaan.

Architectuur Postkantoor Coolsingel

Het statig Postkantoor bestaat uit vier bouwlagen en een kelder- en kapverdieping. Het gebouw heeft een betonconstuctie en is boven een granieten rustica plint geheel opgetrokken in Kirchheimer Muschelkalksteen (voorgevel) en gedeeltelijk baksteen (zij- en achtergevels).

Het monumentale in Nieuw historiserende trant met Art Déco detaillering is ontworpen door architect Gustav Cornelis Bremer (1880-1949). In de gevels zijn reliëfs met figuratieve voorstellingen van de beeldhouwer Van Lunteren opgenomen.

Herontwikkeling Post Rotterdam

Het gebouw is niet meer in gebruik als Postkantoor. In 2021 start de bouw van de herontwikkeling van voormalige Postkantoor tot hotel met een woontoren van 150 meter. De eerste plannen hiervoor dateren uit 2008.

Projectgegevens

Naam: Centraal Postkantoor
Status: Rijksmonument
Lokatie: Coolsingel 42
Deelgemeente: 
Centrum
Categorie: 
Overheidsgebouw
Functie: Postkantoor
Huidige functie: Leegstaand, herontwikkeling
Architect: 
G.C. Bremer
Realisatie: 1922
Rijksmonument nummer:
 513764

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Postkantoor Coolsingel 51.921681, 4.479933 PostkantoorCoolsingel 42G.C. Bremer1922Rijksmonument

Foto ‘s

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”Postkantoor”]

Rijksmonumenten

Alle rijksmonumenten in Rotterdam Centrum – Stadsdriehoek

7 REACTIES

 1. Vorig jaar werd het pand gekocht door Omnam Investment Group.Men meldde toen dat men hoopte eind 2017 met de conversie naar een hotel /luxe winkels/appartementen te beginnen.Inmiddels zijn we ruim 1 jaar verder en er is nog helemaal niets gebeurd ! Kan iemand vertellen wat nu de status van een en ander is ?

 2. En dan Carel? Overlaten aan de overheid? Het resultaat is dagelijks te zien aan de Coolsingel. Geen onderhoud en toestemming geven aan McDonalds om een nieuw gebouw er voor te zetten.

 3. Op zo’n gebouw, zo’n erfgoed, moet je de tucht van de markt niet loslaten. Dat is maatschappelijk onfatsoenlijk.

 4. Ben ik ook erg benieuwd naar Dennis…
  En al helemaal naar de verwachte oplevering en verdere info. Als het goed is gaan RIMC dit opzich nemen, ik zou graag in contact komen met de juiste contact persoon van RIMC.

 5. In het gebouw was ook een internationale telefooncentrale gevestigd!
  Tijdens de aanleg van de Metro moesten er veel dikke kabels omgelegd worden.
  Ik heb in 1965 daar ’n technische opleiding genoten.
  Is deze cetrale nu verplaatst?
  Erg geschrokken van de erbarmelijke staat waarin het gebouw zich nu bevind.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in