Koolhaas, Rem (1944)

0
14814

Architect Rem Koolhaas geboren in Rotterdam (1944) is zonder twijfel de meest invloedrijke en internationaal bekendste hedendaagse Nederlandse architect. Zijn architectenbureau Office for Metropolitan Architecture (OMA) heeft de hoofdvestiging in Rotterdam maar krijgt opdrachten van over de gehele wereld.

Rem KoolhaasKoolhaas, Rem
Rotterdam; 17-11-1944

Office for Metropolitan
Architectue (OMA)
Heer Bokelweg 149
3032 AD Rotterdam

 

Schrijvende architect

Rem Koolhaas is de zoon van de schrijver en filmcriticus Anton Koolhaas. Zijn grootvader was de architect Dirk Roosenburg (1887-1962). Na zijn jeugd in Rotterdam en Nederlands-Indië ging Rem Koolhaas naar de Nederlandse Filmacademie waar hij zich specialiseerde in scenario schrijven. Samen met o.a. Jan de Bont en Frans Bromet vormde hij de 1,2,3-groep. Ook werkte hij als journalist bij de Haagse Post. In 1968 gaat Koolhaas architectuur studeren aan de Architectural Association in Londen, vanaf 1972 aan de Cornell University in New York.

Papieren architect

In 1975 richt Koolhaas met zijn vrouw, de beeldend kunstenares Madelon Vriesendorp, en de architect Elia Zenghelis en zijn vrouw Zoe het architecten bureau OMA op. In de eerste 10 jaar werd het OMA vooral bekend als een “papieren architect”. Het bureau tekende architectonische fantasieën die in verschillende internationale tijdschriften werden gepubliceerd. Koolhaas en het OMA werd bekend van lezingen, discussies en prijsvragen, maar niet van gebouwen. In 1978 verscheen het luxueuze en invloedrijke boek Delirious NewYork, een lofzang op Manhattan en onderliggende filosofie van deze stad.

Rem Koolhaas met O.M.A. in Rotterdam

De eerste gerealiseerde gebouwen van Koolhaas zijn bescheiden; een politiebureau in Almere (1986), het Nederlands danstheater in Den Haag (1987). In Rotterdam realiseerde Rem Koolhaas met het OMA in de jaren tachtig het busstation op het Stationsplein (1987), in 2004 wordt het busstation gesloopt door de komst van het nieuwe Centraal Station en een dubbele patiovilla in Kralingen (1988). Rem Koolhaas breekt internationaal door met De Kunsthal (1992) in Rotterdam. De expositieruimte voor tijdelijke tentoonstellingen ligt aan de Westzeedijk. Het achtergelegen Museumpark is ook door het OMA van Koolhaas ontworpen.

In een grote nieuwbouw golf in Rotterdam tussen 2000 en heden worden in korte tijd drie ontwerpen van O.M.A. gerealiseerd in Rotterdam. Het gebouw De Rotterdam (2013), Het Timmerhuis (2015) en een woning op het Noordereiland (verwacht 2016). Forum Rotterdam dat gepresenteerd werd met een spectaculaire ontwerp van een 70 meter hoge kubus met ronde gaten aan de Coolsingel zal waarschijnlijk niet worden gebouwd.

Projecten van O.M.A. / Rem Koolhaas in Rotterdam

OMA kweekvijver van talent

Het OMA werd in de jaren tachtig een soort opleidingsinstituut voor jonge architecten. Enkele bekende ex-OMA architecten uit deze kweekvijver zijn Kees Christiaanse, Willem Jan Neutelings en de leden van architectenbureau MVRDV. In 1986 kreeg Rem Koolhaas de Rotterdam-Maaskant prijs. In 2000 kreeg hij als eerste Nederlander de Pritzker Architectuurprijs, wel eens de nobelprijs voor architecten genoemd.

Mondiale projecten OMA

Internationaal krijgt Koolhaas vanaf de jaren negentig steeds grotere opdrachten. Enkele bekende gerealiseerde gebouwen zijn; Grand Palais in Lille (1994), woonhuis in Bordeaux (1998), Prada winkel in NewYork (2001), het Guggenheim museum in Las Vegas (2001), de Nederlandse ambasade in Berlijn (2002), Leeum Samsung Museum of Art in Seoel (2004) en het hoofdkantoor voor de Chinese televisie in Peking (2008)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in