Atlantic huis Rotterdam

2
7667

Het Atlantic-huis staat aan het Westplein 1 in de wijk het Scheepvaartkwartier in Rotterdam. Het is gebouwd in 1930 en het was één van de eerste bedrijf verzamel gebouwen in Nederland. Het gebouw heeft de eerste ondergrondse parkeergarage van Rotterdam. Het Atlantic-huis is ontworpen door Piet Buskens in de bouwstijl Art-Deco. In 2009 is het Atlantic huis verbouwd tot luxe appartementen gebouw. In de plint is het bekende grandcafe restaurant Loos gevestigd. Het Atlantic huis heeft de status van Rijksmonument.

Atlantic-huis

In 2009 is het Atlantic huis getransformeerd van kantoren naar een luxe woongebouw met 40 appartementen en 10 maisonnettes. Het ontwerp was van architect Jeroen Hoorn (HD) in opdracht van Van Herk Groep.

Geschiedenis Atlantic huis

Aan het Westplein was voor de bouw van het Atlantic huis van 1826 tot 1913 het hotel Leijgraaf gevestigd. Het hotel had een goede reputatie bij deftige Rotterdammers. Van 1863 tot 1904 werd het hotel populair bij Engelsen die een bezoek brachten aan Rotterdam met de Harwich boten die afgemeerd lagen aan de Parkkade. Van 1913 tot 1928 lag het terrein braak doordat de bouw van een nieuw kantoorpand op deze plaats niet door ging. In 1928 kochten de zakenmannen W.A.M Daniels uit Den Haag en H.F. Kersten uit Rotterdam het terrein aan het Westplein en gaven architect P.G. Buskens de opdracht om een economisch verantwoord bedrijfsverzamelgebouw te ontwerpen.

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”atlantic-huis”]

Alle rijksmonumenten in het Scheepvaartkwartier in Rotterdam
Alle rijksmonumenten in Rotterdam

Projectgegevens

Naam: Atlantic-huis
Status: Rijksmonument
Lokatie: Westplein 1
Deelgemeente: Scheepvaartkwartier
Categorie: Kantoorgebouw
Architect: Buskens P.G. (Piet)
Opdrachtgever: 
W.A.M. Daniels, H.F. Kersten
Realisatie: 1930

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Atlantic huis 51.908946, 4.479068 Atlantic huisRijksmonumentPiet Buskens1930

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in