Home Rijksmonumenten Scheepvaartkwartier Rotterdam

Rijksmonumenten Scheepvaartkwartier Rotterdam

Hieronder staan alle rijksmonumenten in het Scheepvaartkwartier Rotterdam. Bekijk hier alle Rijksmonumenten in Rotterdam

Beschermd stadsgezicht

Het Scheepvaartkwartier is voor een groot deel een beschermd stadsgezicht. Het beschermde stadsgezicht bestaat uit drie onderdelen:
1) de Muizenpolder, het restant van het vroegere lusthoven gebied
2) Het gebied rondom de Veerhaven, ten zuiden van de Parklaan
3) Het Park

Geschiedenis Scheepvaartkwartier

Het Scheepvaartkwartier (Het Nieuwe Werk) werd vanaf 1847 in twee fases als planmatige aangelegd stadsdeel ontworpen door de stadsarchitect W.N. Rose (1801-1877). De eerste fase was het gebied Westerkade, Willemskade tot aan de Veerhaven. Voor de nieuwe wijk golden strenge bouwvoorschriften om een hoogwaardige esthetische eenheid te waarborgen. De tweede uitbreiding kwam tot stand nadat in 1854 de Veerhaven en de Westerhaven waren voltooid. In 1851 kocht de gemeente ook een buitenplaats om er een recreatiegebied van te maken, het huidige Het Park. W.N. Rose nodigde hiervoor de bekende tuinarchitecten J.D. en L.P. Zocher die het ontwerp maakte. In 1863 was Het park gereed.

Het Scheepvaartkwartier is in het bombardement van 14 mei 1940 grotendeels bespaard gebleven.

Het Scheepvaartkwartier bevindt zich tussen de Erasmusbrug (oostgrens), de Maastunnel (westgrens) de Westzeedijk (noordgrens) en de Nieuwe Maas (zuidgrens).

Rijksmonumenten Scheepvaartkwartier

In het Scheepvaartkwartier staan 97 rijksmonumenten (status 1 januari 2015). Het is hiermee de wijk in Rotterdam met de meeste Rijksmonumenten.

Clubgebouw Roei en zeilvereniging De Maas

Clubgebouw De Maas
adres: Veerdam 1
bouwjaar: 1908
architect: Michiel Brinkman, Barend Hooijkaas

Het clubgebouw van de Koninklijke Roei- en Zeilvereniging De Maas ligt centraal aan de Veerhaven meer >

Atlantic-huis

Atlantichuis
adres: Westplein 1,2,3
bouwjaar: 1930
architect: P.G. Buskens

Het Atlantic huis was één van de eerste bedrijf verzamelgebouwen in Nederland en ze heeft de eerste ondergrondse parkeergarage van Rotterdam.
Meer Atlantic huis

Westplein 9 en 10

Herenhuizen
adres: Westplein 9, 10
bouwjaar: 1892
architect: J. Verheul dzn.

Het dubbele herenhuis aan het Westplein is ontworpen door de Rotterdamse architect J. Verheul Dzn (1860-1948) in neo-Renaissancestijl.
Meer Westplein 9-10

Westplein 11

Herenhuis
adres: Westplein 11
bouwjaar: 1891
architect: T.L. Kanters

Dit beeldbepalende herenhuis aan het Westplein is in 1891 gebouwd in Neo Renaissancestijl naar het ontwerp van architect T.L. (Theo) Kanters.

Scheepvaarthuis

Scheepvaarthuis
adres: Veerhaven 2
bouwjaar: 1909
architect: J.P. Stok wzn.

Het voormalige hoofdgebouw van de rederij Van Nievelt Goudriaan, ook wel het Scheepvaarthuis genoemd, is een ontwerp van de architect  J.P. Stok wzn. Meer Scheepvaarthuis >

Rotterdamsche Lloyd Veerhaven

voormalig kantoor Rotterdamse Lloyd
adres: Veerhaven 7
bouwjaar: 1907
architect: J. Muller, C.M. Droogleever Fortuyn

Het voormalige hoofdkantoor van de befaamde havenbaron Willem Ruys. De gevel bevat veel directe linken met scheepvaart. Meer info >

Woonhuis met winkel
adres: Veerhaven 12
bouwjaar: 1860
architect: W.A. Vrolijk

Van Uden Veerhaven

Kantoorgebouw van Uden
adres: Veerhaven 14
bouwjaar: 1909, 1916
architect: J.H. de Roos & W.F. Overeijnder

Het voormalig kantoorgebouw van de in 1848 opgerichte scheepvaartbedrijf Van Uden is uitgevoerd in art-nouveau stijl Meer kantoorgebouw Van Uden>

Westelijk Handelsterrein 2

Woonhuis
adres: Van Vollenhovenstraat 11
bouwjaar: 1893
architect: T.L. Kanters

Een aantal panden aan de Vollenhovenstraat nrs. 11,15,17 en 19 zijn ontworpen door de architect T.L. Kanters in de neorenaissance stijl.

Westelijk Handelsterrein 1

Westelijk Handelsterrein
adres: Van Vollenhovenstraat 15
bouwjaar: 1890
architect: T.L. Kanters

Achter de gevel bevinden zich 36 pakhuizen welke zijn gebouwd in opdracht van de NV Blaauwhoedenveem (tegenwoordig VOPAK). Kanters was de huisarchitect van dit bedrijf. Het complex is in 2001 voorzien van een glazenkap waardoor er een licht binnenplein is gecreëerd. Door de vestiging van restaurants, galeries en dansgelegenheden is een trendy uitgaanscentrum ontstaan.

Van Vollenhovenstraat 62

Kantoorgebouw
adres: Van Vollenhovenstraat 62
bouwjaar: 1925
architect: onbekend

Het kantoorgebouw in art-deco stijl is gebouwd in opdracht van de in 1912 opgerichte “General Steam Transport Co.” In het pand is nu Hostel Room Rotterdam gevestigd.

Het Park

Het Park
adres: Het Park
bouwjaar: ca. 1850
architect: J.D. en L.P. Zocher

Het bekendste park van Rotterdam is ontstaan door het samenvoegen van twee buitenplaatsen. Nederlands beste tuinarchitecten uit die tijd vader en zoon Zocher ontwierpen Het Park in Engelse landschapstijl.

Tollens monument (1860)

Standbeeld Tollens
adres: Het Park
bouwjaar: 1860
architect: J.T. Stracké

Hendrik Tollens (1780-1856) was een Rotterdamse dichter en koopman en werd bekend in Nederland met het in 1817 bekroonde gedicht ‘Wien Neelandsch bloed’.

Heerenhuis de Heuvel

Heerenhuys De Heuvel
adres: Baden Powelllaan 12
bouwjaar: ca. 1750
architect: onbekend

Het Heerenhuys was het hoofdgebouw van de buitenplaats De Heuvel dat sinds 1889 deel uitmaakt van Het Park. Het gebouw straalt nog altijd de laat 18e eeuwse grandeur uit. Tegenwoordig brasserie Dudok in het Park. Meer Heerenhuys De Heuvel.

Koetshuis de Heuvel

Koetshuis De Heuvel
adres: Baden Powelllaan 14
bouwjaar: 1858
architect: J.F. Metzelaar

In het witgepleisterde koetshuis van het Heerenhuis De Heuvel is restaurant Parqiet gevestigd.
Meer Koetshuis De Heuvel

Noorse Zeemanskerk Rotterdam

Noorse Zeemanskerk
adres: Drooglever Fortuynplein 2-6
bouwjaar: 1914
architect: M. Poulsen & A. Arneberg

Voor de Noorse kerkgangers werd een traditionele Noorse kerk als bouwpakket vanuit Noorwegen aangevoerd. De architecten gebruikte de plattegrond van de middeleeuwse Stavkirke. In 1937 werd de kerk 200 meter naar het westen verplaatst door de aanleg van de Maastunnel.

Bouw Maastunnel 1938

Maastunnel
adres: Drooglever Fortuynplein
bouwjaar: 1941
architect: P. van Bruggen, A. van der Steur

De Maastunnel, de oudste tunnel van Nederland, werd de tweede verbinding, na de Maasbruggen, tussen Rotterdam Noord en Rotterdam Zuid meer >

de Euromast

De Euromast
adres: Parkhaven 20
bouwjaar: 1960
architect: H.A. Maaskant

De Euromast is met 185 meter de hoogste toeristische uitkijktoren van Nederland. De toren kreeg in 2010 de status van Rijksmonument meer >

Westzeedijk 126-130

Woonappartementen
adres: Westzeedijk 126 – 130
bouwjaar: 1928
architect: F.L.J. Lourijssen

Dit luxe appartementencomplex (woonhotel) is ontworpen voor de beter gesitueerden. Ph. van Ommeren, C. de Monchy en J. van Stolk waren één van de eerste bewoners.

Herenhuizen
adres: Westzeedijk 92- 98 en 102 – 108
bouwjaar: 1888
architect: J.C. van Wijk

Deze panden op de hoek van de Westzeedijk behoren bij de bebouwing van Koningin Emmaplein. Ze zijn uitgevoerd in neorenaissance stijl en waren bedoelt voor de scheepvaart mensen zoals reders, bankiers en kooplieden.

Koningin Emmaplein

Herenhuizen
adres: Koningin Emmaplein 1 – 15
bouwjaar: 1891
architect: J.C. van Wijk

Twee hoekpanden aan de Westzeedijk en het halfronde Koningin Emmaplein vormen het Rotterdamse “crecent”. Riante herenhuizen in neorenaissance stijl die uit keken op het land van Hoboken.

Omgeving Parklaan

Het gebied tussen de de Parklaan en de Westzeedijk werd vroeger de Muizenpolder genoemd. De naam ontstond door de muizenplaag die dit buitengebied teisterde. Vanaf 1702 werd dit gebied ingepolderd en bouwde Rotterdamse notabelen hier hun buitenhuizen met uitgestrekte tuinen. De huidige villa’s aan de Parklaan verschenen in de 19e eeuw. Bekende grote Rotterdamse ondernemers die hier woonde waren Muller, Jamin, Mees, De Kuyper en Van Beuningen.

Park Schoonoord

Park Schoonoord, tuinmanswoning, brug en hek
adres: Kievitslaan
bouwjaar: 1860
architect: J.D. Zocher

Halverwege de Kievitslaan vind je het toegangshek van Park Schoonoord. Een oase van rust midden in de stad. Het parkje is ongeveer 250 jaar oud en behoorde tot het buitenverblijf van de bankiersfamilie Mees. 

Parklaan 1 en 3

Herenhuizen Parklaan
adres: Parklaan 1 – 3
bouwjaar: ca. 1875
architect: H.J. van den Brink

De herenhuizen zijn gebouwd in opdracht van havenbaron Hendrik Muller die op nr. 1 gaat wonen. De huizen staan bekend als de Theebussen. Op nr. 3 woont later de bioloog Dr. Ely van Rijckevorsel. Meer Parklaan 1-3 >

Parklaan 9 Villa Maaslust

Villa Maaslust
adres:Parklaan 9
bouwjaar: 1875
architect: J.M. van Binsbergen & J.C. Bellingwout

Villa Maaslust werd gebouwd in opdracht van Rudolf Mees, directeur van de Rotterdamse Bank Mees & Zn. (een van de voorgangers van ABN-AMRO bank). De witgepleisterde villa is ontworpen in neogriekse stijl.

Parklaan 15 Villa Welgelegen

Villa Welgelegen
adres: Parklaan 15
bouwjaar: 1873
architect: onbekend

Gebouwd door ondernemer Philip. van Ommeren. In 1924 is het pand gekocht Lois Jamin, broer van Henri Jamin die op Parklaan 17 woont. Meer Villa Welgelegen

Koetshuis Rozelust
adres: Westzeedijk 110
bouwjaar: ca. 1890
architect: onbekend

Parklaan 17 - Villa Jamin

Villa Jamin
adres: Parklaan 17
bouwjaar: 1926
architect: onbekend

De grote villa is gebouwd in opdracht van Henri Jamin (1882-1941), zoon van de oprichter van de Jamin winkels. De Jamin fabriek stond in het Crooswijk en is inmiddels afgebroken. Nu huisvest notariskantoor Schaap en Partners in Parklaan 17. Meer Parklaan 17 > 

Elevatorhuis Parklaan 8 relief

Elevatorhuis
adres: Parklaan 8
bouwjaar: 1915
architect: Michiel Brinkman

Kantoorgebouw voor de Graan Elevator Maatschappij (GEM) die de overslag van graan in de haven exploiteerde. Elevator is een soort graanzuiger. Meer Elevatorhuis >

Belastingmuseum

Belastingmuseum
adres: Parklaan 14 en 16
bouwjaar: 1910 en 1880
architect: A.W. Meyneken, onbekend

Parklaan 14 werd gebouwd in opdracht van de familie Cuijper uit Schiedam. Sinds 1993 zijn beide panden met een glazenluchtbrug verbonden.

Parklaanflat 2

Parklaanflat
adres: Parklaan 24
bouwjaar: 1931
architect: Willem van Tijen

Dit is het eerste hoge woongebouw in Rotterdam na hoge kantoorgebouwen Het Witte Huis en het GEB gebouw. Stijl van het Nieuwe Bouwen. Architect van Tijen woonde op de bovenste verdieping. Hierna ontwierp hij ook de Bergpolderflat en Kralingseplaslaanflat. Meer Parklaanflat >

Westerkadehuis

Westerkadehuis
adres: Westerkade 1-6
bouwjaar: 1914
architect: J.P. Stok wzn. en G. Diehl

Het Westerkadehuys op de hoek van de Westerkade en de Veerhaven was het nieuwe hoofdkantoor van het bedrijf de Steenkolen Handels Vereniging (SHV) van havenbaron D.G. van Beuningen meer >

Woonhuis
adres: Westerkade 10
bouwjaar: 1860
architect: F.N. Boer

Woonhuis
adres: Westerkade 20, 22, 23, 24
bouwjaar: ca. 1875
architect: onbekend

Westerkade schijngevel 2

Herenhuizen
adres: Javastraat 2-12
bouwjaar: 1855
architect: P. Vermaas

De witgepleisterde neoclassicistische gevel is in feite een schijngevel. Achter de gevel bevinden zich een blok herenhuizen, pakhuizen en bedrijfsgebouwen. De linkerhoek werd in 1993 verbouwd tot appartementen door Mecanoo architecten.

Caland 2 - Calandstraat

R’damse Stoom- Rijstpel- en meelmolen
adres: Rivierstraat 1, 2, 4, 6 en 8
bouwjaar: 1856
architect: onbekend

Het voormalige bedrijfspand van de Rotterdamse Stoom-, Rijstpel- en meelmolen herinnert aan de traditionele pakhuizen met kleine vensters aan weerszijde van de hijsluiken. Sinds 1992 heet het pand Caland II en wordt het bewoond door studenten.

Rivierstraat 280 - Caland 1

Wijnpakhuis firma Reuchlin
adres: Rivierstraat 280
bouwjaar: 1860
architect: J. van Limburgh

Het hoekpand is gebouwd voor het lijnzaadverwerkend bedrijf waar men lijnolie (een basis voor verfstof) uit vlaszaad perste. Na de WOII vestigde de firma Reuchlin zich hier en gebruikte het als wijnpakhuis. Sinds 1983 heet het pand Caland I en wordt het bewoond door studenten.

Calandstraat 2 hoek Veerhaven

Pakhuis
adres: Calandstraat 2
bouwjaar: 1860
architect: onbekend

Op de hoek van de Calandstraat en de Veerhaven ligt dit pand met afgerond hoek. De Calandstraat ontstond door dat in 1902 de Westerhaven werd gedempt. De bebouwing aan de zuidzijde van de Calandstraat (evennummers) stond er toen al. Vandaar dat dit vooral pakhuizen betreft.

Calandstraat 8, 10 en 12

Pakhuizen
adres: Calandstraat 4, 6, 8, 10 en 12
bouwjaar: 1875
architect: onbekend

Calandstraat 14-22 Hollands Veem

Pakhuis Hollands Veem
adres: Calandstraat 14 – 22
bouwjaar: 1856
architect: onbekend

NV Hollands Veem, eind van de 19e eeuw opgericht was actief in de opslag en transport van vooral wijn. Voor WO II was het één van de grootste veembedrijven in de Rotterdamse haven meer >

Calandstraat 5-9

Herenhuizen
adres: Calandstraat 5, 7 en 11
bouwjaar: 1908, 1911 en 1930
architect: onbekend

Het rijksmonument is in drie fasen gebouwd in de Overgangsbouwstijl in opdracht van het Cargadoorsbedrijf Wambersie en Zoon meer >

Zeemansstraat 8, 10, 12, 14 en 16

Herenhuizen
adres: Zeemansstraat 8, 10, 12, 14 en 16
bouwjaar: 1860 – 1863
architect: onbekend

Zeemansstraat 7 Rotterdam

Herenhuis
adres: Zeemansstraat 7
bouwjaar: 1863
architect: onbekend

Willemskade 19

Woonhuis met kantoor
adres: Willemskade 19
bouwjaar: ca. 1850
architect:J.F. Metzelaar, F. Dekker

Willemskade 19 en 20

Woonhuis met kantoor
adres: Willemskade 20
bouwjaar: 1849
architect: obekend

Willemskade 21

Woonhuis met kantoor
adres: Willemskade 21
bouwjaar: 1849
architect: J.F. Metzelaar, F. Dekker

Yachtclub - Wereldmuseum

Wereldmuseum, voormalige Yachtclub
adres: Willemskade 25
bouwjaar: 1851
architect: A.N. Godefroy

Het clubgebouw van de koninklijke Nederlandse Yachtclub was het trefpunt van de Rotterdamse elite. Havenbaronnen en andere notabele troffen elkaar en konden vanaf het balkon de wedstrijden op het water volgen. Nadat de club in 1878 werd opgeheven gebruikte men het pand als museum. Van maritiem Museum (1878), Museum van Land- en volkenkunde (1883), heet het nu het Wereldmuseum.

Veerkade 1,2,3 en 5 Rotterdam

Herenhuizen
adres: Veerkade 1, 2, 3 en 5
bouwjaar: 1875, 1850, 1898, 1860
architect: onbekend

Bij het ontwerp van deze panden is duidelijk de inbreng van de Stadsarchitect W.N. Rose te zien. Hij stelde bij het ontwerp van het Scheepvaartkwartier dat de bouwhoogte werd bepaald op 15 meter en de panden op de hoeken een hoogte van 18 meter. De daken moesten achter kroonlijsten komen om eventuele dakconstructies aan het oog te onttrekken.

Veerkade 6 -9

Herenhuizen
adres: Veerkade 6, 7, 8 en 9
bouwjaar: 1850
architect: D. van Ameijden van Duym

Ook deze halfronde bebouwing aan de Veerkade zijn onderworpen aan de bouwkundige eisen die stadsarchitect W.N. Rose stelde. De Veerkade heeft de halfronde vorm doordat de Veerhaven rond 1850 nog een uitstulping had welke in 1910 werd gedempt. Door de demping ontstond het huidige pleintje en plantsoen voor de panden.

Westerstaat 29 Rijksmonument

Herenhuis
adres: Westerstraat 29
bouwjaar: 1870
architect: onbekend

Westerstraat 37 Rijksmonument

Herenhuis
adres: Westerstraat 37
bouwjaar: 1870
architect: onbekend

Westerstraat 42 Rijksmonument

Herenhuis
adres: Westerstraat 42
bouwjaar: 1898
architect: onbekend

Westerstraat 44 - 50

Herenhuizen
adres: Westerstraat 44, 46, 48, 50, 52 en 54
bouwjaar: 1859
architect: onbekend

Maasstraat 3 -17 Rotterdam

Woonhuizen met kantoor
adres: Maasstraat 3 – 17
bouwjaar: 1849
architect: J.F. Metzelaar

De Maasstraat verbindt de Willemskade met de achtergelegen Westerstraat. Door de Maasstraat loopt de Brandgrens. De oostzijde is rijksmonument en maakt deel uit van het 1e Nieuwe werk naar het ontwerp van stadsarchitect W.N. Rose. De westzijde is van na WOII.

Herontwikkeling Crooswijkseweg start in 2024

0
Het nieuwe stadsblok Tamboer II (tussen de Crooswijkseweg, de Tamboerstraat, Boezemstraat en Pijperstraat) in Rotterdam Crooswijk omvat twee deelprojecten met twee supermarkten, een parkeergarage...

Havenkwartier opgeleverd

Nieuwbouw in Rotterdam

Kaart van de rijksmonumenten in het Scheepvaartkwartier

RM Scheepvaartkwartier Rijksmonumenten

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Calandstraat 5-11: 51.907244, 4.477142
NV Hollands Veem: 51.907004, 4.477391
Kantoorgebouw van Uden: 51.906873, 4.478125
Atlantic huis: 51.908946, 4.479068
Euromast: 51.905044, 4.466801
Maastunnel: 51.900489, 4.468115
Parklaanflat: 51.907336, 4.475703
Parklaan 1-3: 51.908648, 4.477018
Clubgebouw De Maas: 51.907425, 4.479504
Elevatorhuis: 51.907648, 4.476971
Villa Jamin: 51.908061, 4.473388
Westerkadehuis: 51.906470, 4.478114
Rotterdamsche Llloyd Veerhaven: 51.907431, 4.477783
Van Nievelt Goudriaan: 51.907005, 4.477911
Westplein 9-10: 51.908914, 4.477898
Villa Welgelegen: 51.908319, 4.475012
Heerenhuys: 51.906805, 4.468438
Koetshuis De Heuvel: 51.906979, 4.469126
Belastingmuseum: 51.907611, 4.476544

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in