Blaak 10 – Willem de Kooning Academie

0
3464

Blaak 10

Blaak 10 – Willem de Kooning Academie

Het gebouw aan Blaak 10 in Rotterdam waarin de Willem de Kooning Academie is gevestigd werd tussen 1930 en 1934 gerealiseerd als bankgebouw voor R. Mees & Zoonen. Het rijksmonument werd ontworpen door de architecten A.J. Kropholler en A.A. van den Nieuwenhuyzen. Dit in traditionele sfeer uitgevoerde bankgebouw heeft een bakstenen gevel maar betonnen skelet mede waardoor het gebouw het bombardement van mei 1940 overleefde. Sinds 1982 is het gebouw in gebruik door de Academie voor Beeldende Kunsten dat vanaf 1995 de Willem de Kooning Academie heet.

Geschiedenis Blaak 10Blaak 10 - Mees & Zoonen

Het huidige gebouw Blaak 10 is ontstaan uit een verbouwing tussen 1930 en 1934 waarbij het bestaande pand van de bank R. Mees & Zonen werd samengevoegd met het naastgelegen restaurant Poolsche Koffiehuis. Op zijn beurt was ook het bestaande bankgebouw weer het resultaat van samenvoegingen en verbouwingen. De geschiedenis van het complex gaat terug tot 1745 toen bankier Gregorius Mees hier een eerste huis kocht, aan wat toen nog de Zuid-Blaak heette. De complexe voorgeschiedenis verklaard de onregelmatige plaatsen van de ramen in het gebouw.

Architectuur Blaak 10

De architectuur van het bankgebouw vertoont een duidelijke verwantschap aan Berlage. Dat is te zien aan het ambachtelijke kwaliteit van het metselwerk in het in- en extrieur. Op constructief essentiële plaatsen is natuursteen gebruikt zoals boven de ramen en in de aanzetten van de bogen. Aan de achterzijde van het gebouw is het trappenhuis ondergebracht in een soort toren met kantelen. Andere kenmerken zijn de hoge zadeldaken en de markante schoorstenen.

Projectgegevens

Naam:
Status:
Lokatie:
Deelgemeente:

Functie:
Architect:

Realisatie:
Willem de Kooning Academie
Rijksmonument
Blaak 10
Stadscentrum – Stadsdriehoek
Kantoorgebouw
A.J. Kropholler en
A.A. van den Nieuwenhuyzen
1934

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Willem de Kooning Academie 51.918829, 4.488490 Willem de Kooning Blaak 10 1928 A.J. Kropholler Rijksmonument

 

Foto’s

Rijksmonumenten

Alle rijksmonumenten in Rotterdam Centrum – Stadsdriehoek

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here