ABN bank Coolsingel Rotterdam

0
12404

Het ABN bankgebouw aan de Coolsingel 93 op de hoek met de Aert van Nesstraat in Rotterdam is gebouwd in de periode 1946-1957. Het ontwerp was van architect A.A. van Nieuwenhuyzen in opdracht van de Amsterdamsche Bank. In 1993 werd het kantoorgebouw uitgebreid met een 97 meter hoge toren door architect Rob van Erk (EGM).

ABN Coolsingel hoogbouw

Bouw Amsterdamsche Bank 1946 – 1957

Met de bouw van het oudste gedeelte van het bankgebouw werd in 1946 gestart in opdracht van de Amsterdamsche Bank. Maar toen de bank fuseerde met de Incassobank stond en nieuwbouw aan de Blaak betrok, bleef het betonskelet jarenlang ongebruikt staan. In 1952 werd de ruwbouw aangekocht door de Bank voor Handel en Scheepvaart. Het ontwerp werd herzien door A.A. van Nieuwenhuyzen, uitgevoerd in Traditionalistische stijl, waarbij de nieuwe ideeën voor de dubbele rooilijn van de Coolsingel werden verwerkt en het gebouw werd voorzien van een arcade. In april 1957 trok de Bank in het eindelijk voltooide gebouw.

ABN Coolsingel

Bank Mees & Hope, Mees Pierson

In 1972 ging het complex over naar de bankiersfamilie Mees. Bank Mees & Hope besloot in 1986 tot uitbreiding van het gebouw aan de Coolsingel, mogelijk geworden door de gewijzigde opvattingen over hoogbouw. De opdracht ging naar Rob van Erk werkzaam bij EGM Architecten, die eerder het WTC boven de bestaande Beurs realiseerde toen werkzaam bij Groosman Partners.

Randvoorwaarde nieuwbouw

Bij het ontwerp moesten een aantal voorwaarden in acht worden genomen. De toren mocht niet pal aan de Coolsingel staan omdat deze het stramien te veel zou storen. Om die reden is de 97 meter hoge toren gedeeltelijk over de achterliggende Sint Luciastraat en het bestaande kantoor gebouw heen gebouwd. Er mocht ook niet te veel schaduw op het Stadhuisplein worden geworpen, om ie reden loopt de top van de toren in hoogte af.

Hoogbouw 97 meter (1988 – 1993)

De nieuwbouw die in de jaren 1988 – 1993 werd gerealiseerd bestaat uit drie, ten opzichte van elkaar verspringende schijven. De middelste schijf rijst als een glazen trap op uit het bestaande gebouw en is 97 meter hoog. Onder deze glazen schijf bevindt zich in het oude gebouw een zeven verdiepingen hoge atriumhal. In de middelste schijf zijn verder toiletten, technische ruimtes en trappen en liften opgenomen; onder de trapvorm zit een panoramalift.

Het gebouw bevat 6.000 vierkante meter in het bestaande gebouw en 19.000 vierkante meter in de nieuwbouw. Bovenin het gebouw bevinden zich het zeven meter hoge personeelsrestaurant met schitterend uitzicht over de stad en de lunchkamers voor de directie, voorzien van de ovale vensters.

ABN Coolsingel Hoogbouw

De constructie bestaat uit een gegoten betonnen kern en dragende gevels van prefab beton. De kolommen verjongen naar boven. De gevels zijn bekleed met platen van 90 bij 90 centimeter van grijsrood Braziliaans graniet. Onder het gebouw is een parkeergarage van twee lagen met 35 plaatsen gerealiseerd.

Projectgegevens

Naam: ABN Bank
Status: Gerealiseerd
Adres: Coolsingel 93
Deelgebied: Centrum, Cool
Categorie: Kantoorgebouw
Architect: A.A. van Nieuwenhuyzen
Architect uitbreiding:
Rob van Erk (EGM)
Opdrachtgever: Amsterdamsche Bank
Bouw: 1946 -1957
Uitbreiding: 1988 -1993

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

ABN Bank 51.921299, 4.478861

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in