Blaakhaven

0
4165

Blaakhaven 2

Blaakhaven

Het gebouw Blaakhaven is gebouwd bovenop de spoortunnel recht tegenover het Station Blaak in Rotterdam. Blaakhaven bestaat uit twee gebouwen gescheiden door een binnenhof bovenop een ondergrondse parkeergarage. Aan de Blaak is kantoorruimte gevestigd aan het nieuwe Gelderseplein is het hotel CitizenM met 150 kamers gevestigd. In december 2013 is Blaakhaven opgeleverd. Het ontwerp is van ZZDP Architects in opdracht van Maasstede project ontwikkeling.

Programma
Blaakhaven bestaat uit een ondergrondse parkeergarage voor 118 auto’s, ongeveer 1.200 m2 horeca- en retailruimte op de begane grond, een kantoorgebouw van 4.800 m2 verhuurbaar vloeroppervlak over vijf bouwlagen en een hotel met 150 kamers over vijf bouwlagen.

Bouwen op het spoor
De nieuwbouwproject Blaakhaven is bovenop de Willemsspoortunnel gebouwd. Omdat bouwen boven een tunnel altijd extra veiligheidsrisico’s met zich mee brengt heeft Prorail, beheerder van het spoor, begin 2009 een veiligheidsonderzoek ingesteld. Hierdoor heeft het tot begin 2011 geduurd voordat ook daadwerkelijk met het project werd gestart. Het project werd ontwikkeld door NS Vastgoed welke het begin 2011 verkocht aan Maasstede.

Blaakhaven 3

Herontwikkeling gebied Oude Haven
Het gebied tussen de Blaak en de Oude Haven in Rotterdam heeft sinds 1993, bij de oplevering van spoortunnel, braak gelegen. Na jaren lange planvorming begint de nieuwbouw in dit gebied eindelijk vorm te krijgen. Deze plek wordt een bruisende leefomgeving bestaande uit wonen, werken en uitgaan. De nieuwbouw in het gebied bestaat naast Blaakhaven (2013) uit Woontoren Wijnhaeve (2008), Kantoor Blaak 8 (2012) en het nieuwe Gelderseplein (2014). Ook is in 2010 het ontbrekende gebouw in het rijtje van monumentale Wijnhavenpanden, Wijnhaven nr. 23 nieuw gebouwd.

Projectgegevens

Naam:
Status:
Lokatie:
Deelgemeente:
Categorie:
Architect:
Opdrachtgever:
Start bouw:
Realisatie:
Blaakhaven
in aanbouw
Blaak
Centrum
Kantoor, Hotel
ZZDP Architects
Maastede
22 februari 2011
december 2013
[mappress mapid=”79″]

 

Impressies

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”Blaakhaven-impr”]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in