Bouwcentrum Rotterdam

1
5390

Het voormalige Bouwcentrum werd in 1948 geopend als expositieruimte voor informatie en tentoonstellingen over de wederopbouw van Rotterdam naar het ontwerp van architect J.W.C. (Joost) Boks. De uitbreiding aan het Weena uit 1956 is in 2012 gesloopt om plaats te maken voor de nieuwbouw van First Rotterdam.

Bouwcentrum

Het bouwcentrum groeide uit tot een internationaal georiënteerd voorlichtingsinstituut voor bouwen en wonen. De plannen voor het Nederlandse Bouwcentrum waren vrij snel na het verwoestende bombardement van 14 mei 1940 gemaakt. De architect J.W.C. Boks bouwde tussen 1946 en 1948 een inventief gebouw met gebruikmaking van eenvoudige materialen. Op 18 mei 1949, de Opbouwdag (de jaarlijkse viering van de wederopbouw in Rotterdam), werd het Bouwcentrum door koningin Juliana geopend.

Door de enorme nationale en internationale belangstelling voor het Bouwcentrum volgde in 1955-1956 een uitbreiding door J.W.C. Boks aan het Weena met een metselwerkreliëf van de amerikaanse kunstenaar Henry Moore.

Het Bouwcentrum

Uit expositie-technische en stedenbouwkundige overwegingen is gekozen voor een plattegrond bestaande uit een regelmatige zestienhoek en werden geen ramen in de buitenwanden aangebracht. In plaats van kunstlicht vond daglichttoetreding plaats van boven midden in het gebouw door de schotelvormige dakconstructie, gedragen door 8 kolommen, en een diameter van 32 meter. Gesloten door een omlopende lichtkrans. Dit zorgde voor direct en indirect licht door de gehele expositieruimte

Architectuur

Het Bouwcentrum is een voorbeeld van Shake-hands architectuur waarin een compromis is gesloten tussen traditioneel en modern. Het traditionele baksteen is modern toegepast en het beton expressionistisch vormgeven.

Huidige functie

In 1967-1970 volgde nog een uitbreiding door W.Eijkelenboom & A. Middelhoek. Joost Boks die al was uitgetreden uit het architecten bureau dat hij met hen had opgericht trad hier nog wel als adviseur op. De uitbreiding bestond uit een drie verdiepingen tellende onderbouw aan het Kruisplein, welke aansluit op de eerste uitbreiding, en een 15 verdieping tellende hoogbouw. De gebouwen van het inmiddels verhuisde Bouwcentrum zijn in 1991 gerenoveerd tot kantoorruimte.

De tweede uitbreiding aan het Weena uit 1956 is in 2012 gesloopt om plaats te maken voor de nieuwbouw van First Rotterdam.

Projectgegevens

Naam: Bouwcentrum
Status: Rijksmonument
Adres: Kruisplein 15
Deelgemeente:
Centrum
Categorie:
Cultuur
Functie: Expositiegebouw
Architect: 
J.W.C. Boks
Realisatie: 1948
Rijksmonument: 
19 februari 2010
Nummer: 
530939

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Bouwcentrum 51.923033, 4.476835 Bouwcentrum Kruiskade 15 1948 J.W.C. Boks Rijksmonument

Foto’s Bouwcentrum

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”Bouwcentrum”]

1 REACTIE

  1. De beeldhouwer Henry Moore is geboren in 1898 in Castleford (West-Yorkshire), in de U.K. Hij is dus Brits of eventueel Engels kunstenaar en geen Amerikaans kunstenaar!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in