FIRST Rotterdam

0
13230

FIRST Rotterdam is de naam van de herontwikkeling van het terrein Weenapoint en het voormalige Bouwcentrum  recht tegenover het Centraal Station in Central District. De nieuwbouw van FIRST Rotterdam bestaat uit een rechthoekig bouwblok van 35 meter hoog met daarbovenop een toren van 130 meter met hierin 44.500 m2 kantoren, 800 m2 commerciële ruimte en 190 ondergrondse parkeerplaatsen. Het ontwerp van FIRST Rotterdam is van de Architekten Cie.

First Rotterdam

Ontwerp FIRST Rotterdam

De onderste twee lagen zijn als een transparante plint vormgegeven en ingericht met uitnodigende entreelobby’s en publieke functies, zoals een restaurant en een kunstgalerie. Als voortzetting van deze plint wordt aan de oostzijde middels een glazen serre een verbinding gemaakt met de bestaande bebouwing. Deze dient tegelijk als windscherm en als transparante entree naar de als stadstuin ingerichte binnenhof.

First Rotterdam vanuit de lucht

NautaDutilh en Robeco huurders

Advocatenkantoor NautaDutilh, de huidige huurder in het Weenapoint, zal 10.000 m2 op de topverdiepingen van deze nieuwe toren in gebruik nemen. In januari 2012 maakte beleggingsmaatschappij Robeco bekend dat zij uit het Robecohuis aan de Coolsingel zal verhuizen naar First Rotterdam waar zij 16.000 m2 zal gaan huren.

Bouwcentrum en kunstwerk

Om de bouw van First Rotterdam mogelijk te maken is de uitbreiding van het Bouwcentrum aan het Weena uit 1955-1956 door architect J.W.C. Boks gesloopt. De baksteensculptuur van de Engelse kunstenaar Henry Moore met de naam Wall Reliëf no. 1 dat in de gevel van het gesloopte gebouw is bewaard gebleven. Dit kunstwerk, een gemeentelijk monument,  is opgeslagen naast het bouwterrein en keert terug in de gevel van de nieuwbouw.  Het markante 16 hoekige rijksmonument Bouwcentrum, het gebouw waarin wooncorporatie Vestia is gehuisvest, blijft bestaan. De 15 verdiepingen tellende Weenapoint toren op het terrein wordt gerenoveerd.

Projectgegevens

Naam: FIRST Rotterdam
Status: Gerealiseerd
Adres: Weena 750
Deelgemeente:
Centrum
Categorie: Kantoren, parkeren
Architect: de Architekten Cie
Opdrachtgever: Maarsen Groep, MAB
Hoogte:
130 mtr – 44 verdiepingen
Start bouw: 2012
Realisatie: 2016

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

First Rotterdam 51.922263, 4.469944 First Rotterdamkantoren2015

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in