Calypso Rotterdam

0
15221

Calypso 2

Calypso Rotterdam

Calypso is een van de eerste opvallende gebouwen als je uit het vernieuwde Rotterdam Centraal Station komt. Het felrode en witte woongebouw met zijn grillige vormen en de naastgelegen Pauluskerk aan de Mauritstraat zijn in 2013 opgeleverd. Het omstreden ontwerp is van de bekende Engelse architect William Alsop.

De losse hoogbouw van 22 verdiepingen markeert de overgang tussen wederopbouwcentrum en Oude Westen. In de golvende gevel komen de richtingen van de oude stad en het nieuwe centrum samen. De bebouwing langs de Mauritsweg herstelt het vooroorlogse stratenpatroon. Door de hoogte vormt Calypso een extra wand op het Schouwburgplein. Calypso bestaat uit 407 appartementen, kantoren, winkels, een parkeergarage en voorzieningen in de plint. De woningen bestaan uit een scala aan huurwoningen in het topsegment, short stay appartementen en luxe koopappartementen.

Geschiedenis Calypso

Woongebouw Calypso en de Pauluskerk liggen op de plek waar in de wederopbouw (1950 – 1960) het Rijnhotel met de bioscoop Calypso en de eerste Pauluskerk zijn gebouwd. Een plek op de brandgrens van de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog, waar de moderne nieuwe binnenstad op de negentiende-eeuwse bebouwing van de Mauritsstraat en West-Kruiskade stuit.

Rijnhotel Mauritsweg

De plek was in de jaren tachtig van de vorige eeuw ernstig aan het verwaarlozen. Na sluiting van de bioscoop en de verwording van de Pauluskerk tot opvangcentrum voor junks en daklozen was sloop en nieuwbouw de enige optie.

In 2002 werd het ontwerp voor een nieuw Rotterdamse Centraal Station in de vorm van champagneglazen van de Engelse architect William Alsop afgeblazen. De champagneglazen werden hét symbool van de megalomane planvorming uit het begin van de eenentwintigste eeuw. Het tweede project van Alsop, woongebouw Calypso, ging wel door. Calypso was eigenlijk een uitloper van het Centraal Station ontwerp, bedoeld om de aansluiting tussen het station en het centrum te verbeteren.

Calypso

Het ontwerp van Calypso van William Alsop was minder omstreden dan zijn stationsplan. Maar zowel welstand als omwonenden bleken fel tegen het kleurrijke en grillig gevormde appartementencomplex.

Projectgegevens
Naam:
Status:
Lokatie:
Deelgemeente:
Categorie:
Architect:
Opdrachtgever:
Start bouw:
Realisatie:
Programma:
Calypso
Gerealiseerd
Mauritsweg
Centrum – Cool
Woongebouw
Alsop Architects
Wilgen vastgoed
april 2009
maart 2013
407 appartementen, ca. 8.200 m2 kantoren + commerciële ruimte, ca. 2.900 m2 kerk, ca. 16.000 m2 parkeren, ca. 350 m2 atrium

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Calypso 51.920498, 4.472208

 

Foto’s Calypso Rotterdam

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”calypso”]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in