College B&W Rotterdam steunen nieuwe Kuip

1
2820

Burgemeester en wethouders van Rotterdam geven de Nieuwe Kuip - Het nieuwe Stadionvoorkeur aan de bouw van een nieuw stadion voor voetbalclub Feyenoord blijkt uit een uitgelekte mail. Stichting Red de Kuip is verbaasd en noemt het besluit ‘onverantwoord’.

Een woordvoerder van het College wilde een mogelijk besluit noch bevestigen, noch ontkennen. Het stadsbestuur heeft de afgelopen dagen vergaderd over de financiën van volgend jaar. Renovatie van de oude Kuip en eventuele bouw van een nieuw stadion in Rotterdam-Zuid was één van de agendapunten.

Argumenten College
Volgens het college is een nieuw stadion voor Feyenoord een investering voor de  lange termijn en goed voor het imago(ontwikkeling van het gebied) en de  werkgelegenheid op Zuid. Daarom is het bereid ja te zeggen tegen de garantstelling van 165 miljoen euro die Feyenoord aan de gemeente heeft  gevraagd. Het bestuur van Feyenoord presenteerde zijn plannen voor een nieuw stadion begin vorige maand.

De initiatiefnemers van Red de Kuip, die met een alternatief plan voor De Kuip zijn gekomen, zijn teleurgesteld en verbaasd. Zij denken met  120 miljoen euro een derde ring op het huidige stadion te kunnen bouwen en  aanpassingen te kunnen doen.

Nieuwe Kuip - Nieuwe StadionHet grote verschil bij die plannen van Red de Kuip is echter  dat de investering van 120 miljoen in zo’n 25 jaar moet worden afgeschreven,  omdat dan het originele stadion te oud en te onveilig zal zijn. De nieuw te  bouwen voetbaltempel, die ruim 300 miljoen euro gaat kosten, is voor zo’n zestig  à zeventig jaar gepland. Bovendien blijft voor de directie van Stadion Feijenoord en de voetbalclub het grootste argument dat er bij nieuwbouw aanzienlijk meer geld kan worden terugverdiend, mede doordat het nieuwe stadion  ook een dak krijgt. Daardoor kunnen er na vele jaren weer popconcerten en  evenementen worden gehouden en meer interlands worden verwacht.

Beslissing voor nieuwe Kuip nog niet genomen
Hoewel B&W vóór een nieuwe Kuip zijn, is er nog een  belangrijke hobbel te nemen. In de gemeenteraad, die zich nog voor de zomer over  het besluit moet buigen, bestaan nog twijfels. Fractievoorzitter Ronald  Schneider van oppositiepartij Leefbaar Rotterdam vindt het ’een slechte zaak’ dat het college al een voorkeur uitspreekt, terwijl er nog verschillende  onderzoeken lopen. Over de plannen van Red de Kuip om het huidige stadion te  renoveren, zegt hij: „Het zijn geen amateurs bij Red de Kuip. Ze verdienen het dat er serieus naar hun plan wordt gekeken.’’

De PvdA, de grootste coalitiepartij, is voorzichtig. „De voorkeur van het college is naar mijn idee niet nieuw. Ik ben wel benieuwd hoe het college de garantstelling van 165 miljoen euro voor zich ziet”, laat PvdA raadslid Tom Harreman weten. Hij hamert erop dat niet het college de uiteindelijke beslissing voor die garantstelling neemt. „De bal ligt bij de raad.”

De initiatiefnemers van Red de Kuip stellen dat de onderzoeken die lopen voor de second opinion nog niet klaar zijn. „Wij hebben van het bureau Hypercube te horen gekregen dat de gemeente het onderzoek tot nader order heeft stopgezet. Dat roept vragen op”, vindt Erwin Eekelaar.

Bron: ANP en De Telegraaf

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in