De Kuip Feijenoord stadion

3
13384

Kuip 1937 Ned-Lux

De Kuip – Feijenoord stadion

De Rotterdamse Kuip is het voetbal stadion van Feyenoord. Het monumentale stadion werd in 1936 opgeleverd. Het ontwerp is van het beroemde architectenbureau Brinkman & van der Vlugt.

De bouw van de Kuip

De voetbalclub was in 1908 opgericht en kreeg in 1912 de naam Feyenoord. Aan de Kromme Zandweg in Rotterdam zuid waar Feyenoord de wedstrijden 20 jaar speelde moest vaak nee worden verkocht. Feyenoord speelde regelmatig thuiswedstrijden op het Kasteel van Sparta dat 2 maal zoveel toeschouwers kon herbergen. Dit was de reden dat in 1931 voorzitter Leo Zandvliet een nieuw stadion wilde voor wel 60.000 mensen. De realisatie wordt concreet door een burgerpetitie aan burgemeester en wethouders van Rotterdam op 29 mei 1933. Voor de financiering en voor de locatie werd contact gezocht met twee rijke en invloedrijke Rotterdammers, mr. K.P. van de Mandele en D.G. van Beuningen. Beide kopstukken uit het Rotterdamse bedrijfsleven creëerde de mogelijkheid tot de bouw van een nieuw Feyenoord stadion.

Brinkman & van der Vlugt

De Rotterdamse architecten Jan Brinkman en Leen van der Vlugt kregen de opdracht tot het ontwerp van het stadion omdat Brinkman & van der Vlucht met de Van Nelle fabriek één van de belangrijkste Rotterdamse architectenbureaus werd. Zij behoorden ook tot de relaties van de initiatiefnemers. Zij werden verkozen boven de ontwerper van het Olympisch Stadion, Jan Wils, omdat voor zo’n Rotterdams prestige project niet gewerkt kon worden met een Amsterdammer. In 1934 starten de architecten de ontwerpstudie.Voor het ontwerp van het stadion werden stadions in Europa en Amerika bezocht. De hangende tribunes van het Londense stadion Highbury van Arsenal en de dubbel dekse tribune die geheel rond liep van het Amerikaanse honkbalstadion The Polo Grounds in New York waren stadions die bij de eigen ideeën aansloten.

Staalcontructie

In De Kuip is sprake van één staande en één hangende tribune die beide geheel rond lopen. Het stadion is uitgevoerd in staal omdat door de crisis bouwstaal een goedkoper constructiemateriaal is dan beton. Het project wordt uitgevoerd door aannemer J.P. van Eesteren. Het stadion is in 1936 gereed maar de gemeente laat het nog een laat afweten met de inrichting van het terrein.

Openingswedstrijd De Kuip

Op 27 maart werd het Feyenoord Stadion officieel in gebruik genomen met een wedstrijd tegen het Belgische Beerschot. Feyenoord won  de wedstrijd met 5-2.

Uitbreiding De Kuip Feijenoord stadion

In 1994 wordt de Kuip geheel gerenoveerd en voorzien van business seats. De bovenring wordt uitgerust met een overkapping. Behalve met deze “deksel” op De Kuip werd het stadion uitgebreid met een glazenvoorzieningen gebouw aan de Maaszijde, welke met 6 luchtbruggen met het stadion zijn verbonden.

Projectgegevens

Naam:
Status:
Lokatie:
Deelgemeente:
Functie:

Architect:
Realisatie:
Stadion Feijenoord
Gemeentelijk monument
Zandvlietplein 1, Olympiaweg 50
Feijenoord
Voetbal stadion
Brinkman & van der Vlugt
1936

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

De Kuip Feijenoord stadion 51.892884, 4.521561

 

Historische foto’s De Kuip

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”de kuip”]

Filmpjes De Kuip – Feijenoord Stadion

Belangrijkste monumenten in Rotterdam

 • Van Nellefabriek • Woonwijk Kiefhoek • Groothandelsgebouw • Bergpolderflat • Het Witte Huis • Justus van Effencomplex • Hotel New York • Stadhuis Rotterdam • Stadion Feijenoord (De Kuip) • De Hef

 

3 REACTIES

  1. De naam op de gevel kreeg vanaf het begin de naam ‘stadion feyenoord’.
    Oorzaak: in de oude spellingsregels waren de ij en de y gelijk, en werden door elkaar heen gebruikt. In officiële stukken vaak met een ij, op logo’s en opschriften om esthetische redenen met een y.

    De club heeft het later beperkt tot één schrijfwijze: de y. Volgens zeggen onder anderen om het voor het buitenland iets minder moeilijk te maken. Maar hoogstwaarschijnlijk werd daarmee aangesloten op dat esthetische gebruik, dat al sinds de beginjaren zo werd gehanteerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in