De Bijenkorf Rotterdam

0
13802

Het warenhuis ‘De Bijenkorf’ met de voormalige bioscoop ‘Cineac-NRC’ aan de Coolsingel is in 1955-1957 gebouwd naar ontwerp van de Amerikaanse architect Marcel Breuer in samenwerking met A. Elzas. Het gebouw van de Bijenkorf is een wederopbouw monument.

Bijenkorf Rotterdam

Geschiedenis De Bijenkorf

Bijenkorf Dudok 1932

De Bijenkorf aan de Coolsingel is de tweede behuizing van het warenhuis in Rotterdam. Eerder in 1930 werd het ‘modernste warenhuis van Europa’ geopend aan het Van Hogendorpsplein, op de plaats van het huidige Churchillplein. Deze Bijenkorf ontworpen door W.M. Dudok werd in 1940 door het bombardement zwaar beschadigd. Het deel dat overeind stond werd op 22 januari 1941 weer in gebruik genomen en zou tot 13 maart 1957 dienst doen. In de wederopbouwplannen was geen plaats meer voor de oude Bijenkorf. Het gebouw stond in de weg om het ‘venster op de rivier’ creëren om het contact tussen de stad en de rivier te herstellen.

Op de nieuwe locatie wilde architect Breuer niet bouwen in de voorgeschreven rooilijn van de Coolsingel en ook van een voorbouw wilde hij niets weten. Directeur G. van Wal gaf een oplossing door op de plaats van de geplande voorbouw het beeld van Naum Gabo te plaatsen. Op 19 maart 1957 werd de Bijenkorf geopend

Filmpje Bijenkorf Rotterdam

De Bijenkorf Coolsingel

De Bijenkorf is uitgevoerd met nagenoeg gesloten gevels zoals in Amerika al gangbaar was. Het rechthoekige gebouw bestaat uit vier bouwlagen op een begane grond en kelder. Het uitsluiten van buitenlucht en daglicht werd realiseerbaar door technische ontwikkelingen op het gebied van kunstverlichting en klimaatinstallaties. Dit is een belangrijk onderscheid met de voor de oorlog gangbare warenhuizen met grote lichthoven en rijkbeglaasde gevels zoals het oude Bijenkorf-gebouw. Een kolomafstand van 12 meter garandeert een optimale indeling van de verkoopruimte. Drie gevels zijn bekleed met een honingraatvormig motief zinspelen op de naam bijenkorf. De gevelvlakken zijn geperforeerd met smalle spleetvensters die vooral een decoratief effect hebben doordat smog op de gevel een patroon achterlaat.

 Projectgegevens

Naam: De Bijenkorf
Status: Rijksmonument
Adres: Coolsingel 2015
Deelgemeente:
Centrum- Cool
Categorie:
Winkel
Architect: 
Marcel Breuer, A. Elzas
Realisatie: 1957
Rijksmonument:
 530848

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Bijenkorf 51.920456, 4.479179 De Bijenkorf

Foto’s Bijenkorf Rotterdam

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”Bijenkorf”]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in