Grand Hotel Central

0
839

Het Grand Hotel Central ligt aan de Kruiskade 12 in het centrum van Rotterdam. Het hotel is in 1917 gebouwd naar het ontwerp van architect P.J. Vermaas in opdracht van eigenaar J.Th. Allard. Het Grand Hotel Central is een van de weinige gebouwen, net als het naast gelegen (Oude) Luxor Theater, dat het bombardement van 1940 heeft overleefd.

Oude Luxor theater 20-11-2014 3

De opdrachtgever was d heer J. Th. Allard, de zoon van de voormalige directeur van het Grand Hotel Coomans in Rotterdam, die het perceel aan de Kruiskade (850 M2) kocht. Hij liet achitect P.J. Vermaas, die ook de uitbreiding van het Grand Hotel Coomans van zijn vader had ontworpen het nieuwe hotel ontwerpen.

“In de binnenvestibule bevinden zich de hoofdtrap en de lift. Waarmede men gemakkelijk de vier verdiepingen kan bereiken. Alle kamers zijn voorzien van warm en koud stroomend water, electrisch licht en centrale verwarming. De op de nijverheidstentoonstelling bekroonden draaibare schuifvensters worden ook bij dit hotel toegepast”.

Kruiskade met Hotel Central en oude Luxor

In 1922 werd het Grand Hotel Central overgenomen door de stedelijke hypotheekbank. In 1933, nadat het 10 jaar niet gebruikt is als hotel, kocht de heer Phillipsen, over-overgrootvader van de zonen van de vorige eigenaresse mevrouw Phillipsen, het hotel voor fl. 350.000. In 1935 zijn er 45 kamers bijgebouwd. Deze kamers kwamen aan de achterzijde van het reeds bestaande pand.

De uitbreiding uit 1935 was echter geen lang leven beschoren, want in de Tweede Wereldoorlog werd het plat gebombardeerd. De rest van het hotel en het naastgelegen Luxor Theater overleefden het bombardement en de vuurzee. Deze uitbreiding werd niet meer herbouwd.

Luxor Theater Kruiskade 1946 -1

Luxor theater Kruiskade 1946

In de jaren 50 werden alle kamers geheel gemoderniseerd. Vanaf augustus 1999 was het hotel in bezit van de heer Valster een vriend van de familie Philipsen. Hij liet de keuken en dus ook het restaurant sluiten. In 2002 werd het Grand Hotel Central overgenomen door de huidige eigenaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here