Oude Luxor Theater Rotterdam

2
4030

Het oude Luxor Theater aan de Kruiskade 10 in Rotterdam is gebouwd in 1917 naar het ontwerp van architect P.J. Vermaas. In 2014 is het Oude Luxor Theater gerenoveerd naar het ontwerp van architect Aude de Broissia.  Hierbij is oude gevel van het theater in luister hersteld met een toren van glas en is de oude zwarte gesloten open gebroken.

Oude Luxor theater 20-11-2014 2

Renovatie oude Luxor Theater

In 2014 is het oude Luxor Theater gerenoveerd. De oude gevel van het theater is in luister hersteld met een toren van glas. De huidige zwarte gesloten gevel is opengebroken en de foyer met het theater café is ruimer geworden.Het Oude Luxor is om twee redenen getransformeerd. De eerste reden is dat het naastgelegen nieuwbouwproject Cool 63 groter was dan de reeds gesloopte bebouwing. De Ammanstraat tussen Cool63 en het Oude Luxor is hierdoor verdwenen. De overgebleven ruimte zal worden benut door het Luxor Theater. De andere reden is dat het voor de exploitatie van het Oude Luxor Theater belangrijk is dat mensen niet alleen naar het theater gaan, maar voor en na de voorstelling ook willen verblijven om te drinken of te eten.

Kruiskade met Hotel Central en oude Luxor

Oude Luxor monumentaal gebouw

Het Luxor opende op zaterdag 22 december 1917 als bioscoop haar deuren. Het initiatief tot de bouw was genomen door Carel van Zwanenburg, ex-pianist in de Tivoli-bioscoop van Abraham Tuschinkski. Samen met architect P.J. Vermaas was hij op studiereis geweest naar het paleisachtige uitspanning Gaumont Palace in Parijs om ideeën op te doen. Het Luxor werd een groot succes. Ondanks de meer dan 1.000 plaatsen berichtte de Bioscoop-Courant “dat de Kruiskade dikwijls versperd werd door de wachtenden” omdat het theater dikwijls te klein was om de belangstellenden te bevatten.

Luxor theater Kruiskade 1946

Het Oude Luxor overleefde, net als het naastgelegen Grand Hotel Central, de 2e Wereld Oorlog. In 1970 werd de bioscoop Luxor verbouwd tot “het mooiste en modernste amusementstheater.

Projectgegevens

Naam: Oude Luxor Theater
Status: gerealiseerd
Adres: Kruiskade 10
Deelgebied:
Centrum – Cool
Categorie: Culturele gebouwen
Architect: P.J. Vermaas
Architect renovatie: Aude de Broissia
Opdrachtgever:
Realisatie: 1917, verbouwing 2014

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Oude Luxor Theater 51.922819, 4.477135 Oude Luxor Theater

Projecten in Rotterdam van deze architect:

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in