Heerenhuys de Heuvel

0
1794

Het Heerenhuys de Heuvel is gevestigd aan de Baden Powellaan 12 in Het Park in Rotterdam. Het Herenhuis is rond het jaar 1750 gebouwd als hoofdgebouw van buitenplaats de Heuvel. Net heeft de status van Rijksmonument. Tegenwoordig is het Herenhuis De Heuvel de brasserie Dudok in Het Park gevestigd.

Heerenhuys de Heuvel

Het Heerenhuys lag oorspronkelijk tegen een zomerdijkje aan met de voorgevel gericht op de Westzeedijk. Eén van de eerste bewoners zijn Jan Jacob Elsevier (oud-burgemeester van Rotterdam) en de dijkgraaf van Katendrecht. De buitenplaats de Heuvel werd in 1858 uitgebreid met een koetshuis, dat nog steeds naast het Heerenhuys ligt. In 1875 werd de buitenplaats aangekocht door de Gemeente Rotterdam. De buitenplaats de Heuvel werd in 1889 bij het al bestaande, naastgelegen Het Park getrokken. Het Park werd door bekende tuinarchitecten J.D. en L.P. Zocher van 1852 tot 1863 aangelegd.

Stadsherstel Historisch Rotterdam

Vanaf 1910 werd het pand aan particulieren verhuurd, waaronder het Rode Kruis en de Academie van Beeldende Kunsten. In 1985 kreeg het een horecabestemming en nam een café-restaurant haar intrek. Stadsherstel heeft het rijksmonument in 1995 gekocht mét een restauratieverplichting. In 1996 is het pand gerestaureerd onder leiding van restauratiearchitect Ir. A. van der Zwan.

Projectgegevens

Naam: Heerenhuys De Heuvel
Status: Rijksmonument
Adres: Baden Powellaan 12
Deelgebied: Centrum, Scheepvaartkwartier
Categorie: Buitenplaats
Architect: onbekend
Realisatie: ca. 1750

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Heerenhuys 51.906805, 4.468438 Herenhuis De Heuvel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in