Koetshuis Het Park

0
7989

Het witgepleisterde koetshuis aan de Baden Powellaan 14 in Het Park in Rotterdam is een rijksmonument. Het koetshuis van de voormalige buitenplaats De Heuvel is gebouwd in 1858. Het ontwerp was van de Rotterdamse architect J. F. Metzelaar in opdracht van J.A. Nottebohm, van De Heuvel. Tegenwoordig is huis het restaurant Parqiet gevestigd.

Koetshuis de Heuvel

Ontwerp architect J.F. Metzelaar

Het koetshuis en stallen werd gebouwd in opdracht koopman en kunstliefhebber J.A. Nottebohm die van 1843-1866 eigenaar van de buitenplaats de Heuvel was, waarvan het naastgelegen Heerenhuys (ook een rijksmonument) het hoofdgebouw was. Het koetshuis was de standplaats voor de koets. Op de eerste verdieping woonde de koetsier. Aan de achterkant bevonden zich de stallen voor 4 paarden. Verder is er een kamer met balkon aanwezig, die van buiten te bereiken is. Zodoende kon de eigenaar de wekelijkse muziek uitvoeringen bijwonen van de Rotterdamse schutterij in het Park.

Het ontwerp is van de Rotterdamse architect J.F. Metzelaar (1818-1897) een vooraanstaande architect in zijn tijd. In zijn eerste jaren ontwierp hij vooral huizen en villa’s o.a. in het Scheepvaartkwartier. Hierna werd hij bekend door zijn werk voor Justitie (samen met zijn zoon W.C. Metzelaar) met ontwerpen voor gerechtsgebouwen en gevangenissen.

Bekijk alle rijksmonumenten in het Scheepvaartkwartier.

Het koetshuis in het Park bij de Euromast.

Het Park bij de Euromast

Projectgegevens

Naam: Koetshuis
Status: Rijksmonument
Adres: Baden Powellaan 14
Deelgebied: Centrum, Scheepvaartkwartier
Categorie: 
Architect: J.F. Metzelaar
Opdrachtgever: J.A. Nottebohm
Realisatie: 1858

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Koetshuis De Heuvel 51.906979, 4.469126 Koetshuis De Heuvel

Projecten in Rotterdam van deze architect:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in