Hout en Meubileringscollege – HMC Rotterdam

0
2465

Hout en Meubileringscollege nieuwbouw Rotterdam

Nieuwbouw en renovatie

Het Hout en Meubileringscollege aan de Melanchthonweg in Rotterdam krijgt een nieuw onderwijsgebouw. Het ontwerp is van RoosRos Architecten. In augustus 2014 is bouwbedrijf Waal gestart met de bouw. Volgens planning zal de nieuwbouw rond de zomer van 2015 klaar zijn waarna de sloop van de oudbouw volgt en de bestaande werkplaatsen ingrijpend zullen worden gerenoveerd. Naar verwachting is het gehele project rond zomer 2016 afgerond.

Het project aan de Melanchthonweg in Rotterdam bestaat uit nieuwbouw van een onderwijsgebouw en renovatie van de bestaande werkplaatsen en praktijkruimtes. Het huidige schoolgebouw uit 1959 voldeed niet meer aan de wensen en eisen van de school. Besloten werd daarom een deel van het gebouw te vervangen en een deel grootschalig te renoveren. De nieuwbouw ligt tussen de bestaande werkplaats en de spoorlijn van de Randstadrail en bestaat uit 5 bouwlagen.

In het ontwerp van RoosRos Architecten speelt de beleving en ervaring van de opleiding en de prachtige producten die hier gemaakt worden een belangrijke rol. De studenten zijn d.m.v. workshops betrokken geweest bij het ontwerp van het interieur van onder anderen de ‘stands’ op de begane grond die als paviljoens in de ruimte worden geplaatst.

Indeling schoolgebouw

Het gebouw krijgt een vrij in deelbare hoofdopzet. De massa is onderverdeeld in een elegant zwevend volume van 3 bouwlagen dat geplaatst is boven een massieve, grotendeels bakstenen plint (begane grond). Het gebouw reageert qua vormgeving op de omgeving. Een langgerekte in snede markeert de hoofdentree en geeft de studiecentra en de kantine op de eerste verdieping een transparant karakter. De plint maakt door zijn materialisatie een verbinding met het bestaande te renoveren laagbouwgedeelte en de werkplaats.

De renovatie omvat de bestaande werkplaats en kantine en bestaat in hoofdlijnen uit het aanpakken van achterstallig onderhoud, het vervangen van de klimaat- en elektrotechnische installaties, het vervangen van geveldelen – daken en een bouwkundige herindeling van de ruimten.

Hout en Meubileringscollege – HMC

Het HMC is sinds 1929 de enige mbo vakschool waar alle opleidingen met hout, meubel of interieur te maken hebben, met onderwijslocaties in Amsterdam en Rotterdam. De nieuwbouwlocatie in Amsterdam is opgeleverd in 2002. Het huidige schoolgebouw in Rotterdam stamt uit 1959, gebouwd in opdracht van de Lagere Technische School. Het HMC heeft in 1995 haar intrek genomen in dit gebouw.

Projectgegevens
Naam:
Status:
Lokatie:
Deelgemeente:
Categorie:
Architect:
Opdrachtgever:
Start bouw:
Realisatie:
Programma:
Hout en Meubileringscollege
In uitvoering
Melanchthonweg
Hillegersberg-Schiebroek
Schoolgebouw
RoosRos Architecten
St. Hout- en Meubileringscollege
2014
2016
nieuwbouw 6.500 m2, renovatie 4.500 m2, aanneemsom
€ 9.345.000,-

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

HMC Rotterdam 51.947179, 4.467545

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here