Hout en Meubileringscollege – Rotterdam

0
5463

Het nieuwe onderwijsgebouw van het Hout en Meubileringscollege aan de Melanchthonweg in Rotterdamis in 2016 opgeleverd. Het ontwerp is van RoosRos Architecten.

Het project aan de Melanchthonweg in Rotterdam bestaat uit nieuwbouw van een onderwijsgebouw en renovatie van de bestaande werkplaatsen en praktijkruimtes. Het huidige schoolgebouw uit 1959 voldeed niet meer aan de wensen en eisen van de school. Besloten werd daarom een deel van het gebouw te vervangen en een deel grootschalig te renoveren. De nieuwbouw ligt tussen de bestaande werkplaats en de spoorlijn van de Randstadrail en bestaat uit 5 bouwlagen.

In het ontwerp van RoosRos Architecten speelt de beleving en ervaring van de opleiding en de prachtige producten die hier gemaakt worden een belangrijke rol. De studenten zijn d.m.v. workshops betrokken geweest bij het ontwerp van het interieur van onder anderen de ‘stands’ op de begane grond die als paviljoens in de ruimte worden geplaatst.

Nieuwbouw

Het gebouw heeft een vrij in deelbare hoofdopzet. De massa is onderverdeeld in een elegant zwevend volume van 3 bouwlagen dat geplaatst is boven een massieve, grotendeels bakstenen plint (begane grond). Het gebouw reageert qua vormgeving op de omgeving. Een langgerekte in snede markeert de hoofdentree en geeft de studiecentra en de kantine op de eerste verdieping een transparant karakter. De plint maakt door zijn materialisatie een verbinding met het bestaande te renoveren laagbouwgedeelte en de werkplaats.

De renovatie omvat de bestaande werkplaats en kantine en bestaat in hoofdlijnen uit het aanpakken van achterstallig onderhoud, het vervangen van de klimaat- en elektrotechnische installaties, het vervangen van geveldelen – daken en een bouwkundige herindeling van de ruimten.

Hout en Meubileringscollege – HMC

Het HMC is sinds 1929 de enige mbo vakschool waar alle opleidingen met hout, meubel of interieur te maken hebben, met onderwijslocaties in Amsterdam en Rotterdam. De nieuwbouwlocatie in Amsterdam is opgeleverd in 2002. Het huidige schoolgebouw in Rotterdam stamt uit 1959, gebouwd in opdracht van de Lagere Technische School. Het HMC heeft in 1995 haar intrek genomen in dit gebouw.

Projectgegevens

Naam: Hout en Meubileringscollege
Status: Gerealiseerd
Adres: Melanchthonweg
Deelgebied: Hillegersberg-Schiebroek
Categorie: Schoolgebouw
Architect: RoosRos Architecten
Opdrachtgever:
St. Hout- en Meubileringscollege
Start bouw: 2014
Realisatie: 2016
Programma:
nieuwbouw 6.500 m2, renovatie 4.500 m2, aanneemsom
€ 9.345.000,-

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

HMC Rotterdam 51.947179, 4.467545
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in