Huis op Zuid, 104 woningen, horeca, zwembad en sporthal

6
30755

Het Huis op Zuid op de Kop van Zuid in Rotterdam wordt een nieuw multifunctioneel gebouw met een zwembad, sporthal en 104 huurappartementen in het middensegment. Het ontwerp van Huis op Zuid aan de Laan op zuid is van Koen van Velsen architecten. Opdrachtgevers zijn de Gemeente Rotterdam voor het zwembad en sportcentrum en ontwikkelaar Synchroon voor de woningen. Op 29 september 2021 is de bouw gestart. De verwachting is dat het zwembad en de sporthal in het 2e kwartaal 2023 worden opgeleverd.

Woongebouw Huis op Zuid – architect Koen van Velsen

De lokatie van het Huis op Zuid is aan de Laan op Zuid tussen de Brede Hilledijk en de Paul Krügerstraat.  Het nieuwe gebouw heeft een sleutelfunctie in het Nationaal programma Rotterdam-Zuid. Het verbindt de Afrikaanderwijk en de Kop van Zuid. De bredeschool Nelson Mandele waarvan sprake was dat deze in het Huis op Zuid zou komen zal zich vestigen in de naastgelegen nieuwbouw van De Leeuwenkuil.

Sporthal en Zwembad Huis op Zuid – architect Koen van Velsen

Sporthal

De nieuwe sporthal met sport gerelateerde horeca kan worden opgedeeld in drie 3 gymzalen die door de basisscholen uit de directe omgeving gebruikt zullen worden. In de avonduren en in het weekend is de hal beschikbaar voor sportverenigingen. Door de grootte van de hal kunnen vrijwel alle zaalsporten op wedstrijdniveau in de hal worden gespeeld. De nieuwe sporthal is ter vervanging van de huidige Afrikaanderhal.

Zwembad

Het nieuwe 25 meter bad en een instructiebad in het Huis op Zuid is ter vervanging van het huidige Afrikaanderbad. Dit zwembad is door zijn leeftijd aan vervanging toe. Pas als het nieuwe zwembad klaar is, wordt het oude zwembad gesloten en gesloopt.

Appartementen

Aan de kant van de Brede Hilledijk komt het woongebouw met 104 huurappartementen. Het programma bestaat uit een mix van studio’s en twee- en driekamer appartementen, allen in het middensegment huur. Op de begane grond en op de entresol is over de volle breedte ruimte voor horeca. De woontoren wordt ook ontworpen door architect Koen van Velsen in opdracht van Synchroon B.V.

Winkels

Op de begane grond is ruimte voor winkels en maatschappelijke functies, zodat de route vanaf de winkelstraat Vuurplaat over de Paul Krugerstraat naar de Afrikaandermarkt aantrekkelijker wordt.

Huis op Zuid Rotterdam 2019 2

Planning en voortgang bouw

Op 19 mei 2021 is de overeenkomst tussen Synchroon en de Gemeente Rotterdam voor de ontwikkeling van de woningen getekend. Op 29 september 2021 is de bouw gestart. De verwachting is dat het gebouw in het 2e kwartaal 2023 wordt opgeleverd. De bouw van het woningen start naar verwachting in december 2021, de bouw hiervan duurt ongeveer 1,5 jaar. 

Bouw Huis van Zuid: 14 november 2021

MFC Laan op Zuid

Locatie Rotterdamse Munt. In 2014 is een tijdelijke kruidentuin aangelegd langs de Laan op Zuid, samen met buurtbewoners. Eind 2018 is deze tuin, de Rotterdamse Munt, verhuisd naar de vaste locatie aan de Rosestraat. 

Rotterdamse Munt 2

Huis van Zuid Rotterdam

In maart 2016 maakte de gemeente bekend 2 mln euro te reserveren voor de planontwikkeling en het ontwerp van het gebouw. Nadat de Stichting Vestia Groep zich grotendeels terugtrok uit de gebiedsontwikkeling heeft de Gemeente met het Rijk onderhandeld om in ieder geval een groot deel van de gebiedsontwikkeling door te zetten. Woonbron zou het Huis op Zuid gaan ontwikkelen, maar zij moest zich terugtrekken omdat  woningbouw corporaties niet langer wordt toegestaan te investeren commercieel vastgoed en vrije huur appartementen (zgn. niet-DAEB activiteiten). De gemeente zocht voor de woningen een marktpartij om deze af te nemen.

Projectgegevens

Naam: Huis op Zuid
Status: in uitvoering
Lokatie: Laan op Zuid, Brede Hilledijk
Deelgemeente: Feijenoord
Categorie: Sportfaciliteiten, woningbouw
Architect: Koen van Velsen
Opdrachtgever:
Gemeente Rotterdam / Synchroon
Start bouw: 2021
Realisatie: 2023
Programma: 
Zwembad, sporthal en appartementen

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Huis op Zuid 51.903524, 4.502743 Huis op Zuid in ontwikkeling woningen, sporthal, school, zwembad 2016

6 REACTIES

 1. Wij hebben belangstelling voor huur van een appartement en ontvangen graag meer informatie daaromtrent.

 2. Best mevrouw/heer,

  Mijn vriendin en ik zijn geïnterneerd in ”Het huis van zuid project” Graag zouden wij meer informatie hebben over;
  – De eisen om in aanmerking te komen
  – Kosten van de appartement.

  In afwachting van uw reactie, verblijf ik

  Met vriendelijke groet,

  Junny Solano

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in