Huis op Zuid nieuwbouw Rotterdam

4
14194

Het Huis op Zuid op de Kop van Zuid in Rotterdam wordt een nieuw multifunctioneel gebouw met een zwembad, sporthal en 100 huurappartementen in het middensegment. Het ontwerp van Huis op Zuid is van Koen van Velsen architecten. Opdrachtgevers zijn de Gemeente Rotterdam voor het zwembad en sportcentrum en ontwikkelaar Synchroon voor de woningen. De planning is dat de bouw in 2021 start.

De lokatie van het Huis op Zuid is aan de Laan op Zuid tussen de Brede Hilledijk en de Paul Krügerstraat.  Het nieuwe gebouw heeft een sleutelfunctie in het Nationaal programma Rotterdam-Zuid. Het verbindt de Afrikaanderwijk en de Kop van Zuid. De bredeschool Nelson Mandele waarvan sprake was dat deze in het Huis op Zuid zou komen zal zich vestigen in de naastgelegen nieuwbouw van De Leeuwenkuil.

Huis op Zuid Rotterdam 2019 2

Sporthal

De nieuwe sporthal met sport gerelateerde horeca kan worden opgedeeld in drie 3 gymzalen die door de basisscholen uit de directe omgeving gebruikt zullen worden. In de avonduren en in het weekend is de hal beschikbaar voor sportverenigingen. Door de grootte van de hal kunnen vrijwel alle zaalsporten op wedstrijdniveau in de hal worden gespeeld. De nieuwe sporthal is ter vervanging van de huidige Afrikaanderhal.

Zwembad

Het nieuwe 25 meter bad en een instructiebad in het Huis op Zuid is ter vervanging van het huidige Afrikaanderbad. Dit zwembad is door zijn leeftijd aan vervanging toe. Pas als het nieuwe zwembad klaar is, wordt het oude zwembad gesloten en gesloopt.

Appartementen

Aan de kant van de Brede Hilledijk komt het woongebouw met 100 huurappartementen in het middensegment. De woontoren wordt ontwikkeld door Synchroon B.V.

Winkels

Op de begane grond is ruimte voor winkels en maatschappelijke functies, zodat de route vanaf de winkelstraat Vuurplaat over de Paul Krugerstraat naar de Afrikaandermarkt aantrekkelijker wordt.


Huis op Zuid Rotterdam 2019 3

Huis van Zuid Rotterdam

In maart 2016 maakte de gemeente bekend 2 mln euro te reserveren voor de planontwikkeling en het ontwerp van het gebouw. Nadat de Stichting Vestia Groep zich grotendeels terugtrok uit de gebiedsontwikkeling heeft de Gemeente met het Rijk onderhandeld om in ieder geval een groot deel van de gebiedsontwikkeling door te zetten. Woonbron zou het Huis op Zuid gaan ontwikkelen, maar zij moest zich terugtrekken omdat  woningbouw corporaties niet langer wordt toegestaan te investeren commercieel vastgoed en vrije huur appartementen (zgn. niet-DAEB activiteiten). De gemeente zocht voor de woningen een marktpartij om deze af te nemen.

Planning

De voorbereidingen van het sportcentrum zijn in gang gezet, waaronder het ontwerp, vergunningsaanvragen en aanbesteding van de bouw. De planning is om in 2021 met de bouw te starten. Eind 2022 wordt het gebouw opgeleverd. Het ontwerp van het woongedeelte loopt vooralsnog achter op het sportgebouw

Projectgegevens

Naam: Huis op Zuid
Status: In ontwikkeling
Lokatie: Laan op Zuid, Brede Hilledijk
Deelgemeente: Feijenoord
Categorie: Sportfaciliteiten, woningbouw
Architect: Koen van Velsen
Opdrachtgever:
Gemeente Rotterdam / Synchroon
Start bouw: 2021
Realisatie: 2022
Programma: 
Zwembad, sporthal en appartementen

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Huis op Zuid 51.903524, 4.502743 Huis op Zuid in ontwikkeling woningen, sporthal, school, zwembad 2016

Impressies Huis op Zuid

Huidige locatie
Rotterdamse Munt 2

4 REACTIES

 1. Best mevrouw/heer,

  Mijn vriendin en ik zijn geïnterneerd in ”Het huis van zuid project” Graag zouden wij meer informatie hebben over;
  – De eisen om in aanmerking te komen
  – Kosten van de appartement.

  In afwachting van uw reactie, verblijf ik

  Met vriendelijke groet,

  Junny Solano

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here