Maastorenflat Rotterdam

0
8990

De Maastorenflat op de hoek Schiedamsedijk 155-200 en het Vasteland in Rotterdam is ontworpen door architect Herman Bakker in opdracht van het Pensioenfonds der Koninklijke Pakketvaart Maatschappij. Bij oplevering in 1956 was de Maastorenflat het hoogste woongebouw van Nederland en lange tijd de enige hoogbouw aan de Maas. Het gemeentelijk monument aan de voet van de Erasmusbrug is 47 meter hoog en telt 14 verdiepingen.

Maastorenflat 1956 H.D. Bakker Rotterdam

De Maastorenflat heeft een onderbouw van drie verdiepingen met kantoorruimte waarop elf woonlagen geplaatst. Omdat het gebouw buiten de Westzeedijk ligt kan de onderste laag bij hoogwater onder lopen. Hier zijn archieven, een showroom en de conciërgewoning gesitueerd.

De gevels van het woongebouw hebben een horizontaal karakter, met sterke verticale accenten in de vorm van balkons, de glazen lichtschacht bij de lift en met name de expressief vormgegeven brandtrap. Kantoren en woningen hebben een gescheiden toegang.

Maastorenflat en bouw metro
Maastorenflat tijdens de bouw van de Metro onder de Maas rond 1966.

Appartementen met balkon

Boven het kantoorgedeelte bevinden zich elf woonlagen. Op elke verdieping bevinden zich vier woningen: twee op het oosten en twee op het westen. Woon- en slaapkamers beslaan een L-vormige plattegrond. Alle woningen beschikken over een balkon. Het gebouw heeft een betonskelet, dat in de gevels is bekleed met geelwitte verblend steen. De sokkel is van Skandinavisch graniet. In het gebouw zijn twee keramische kunstwerken van de Venlose kunstenaar Frans Tuinstra opgenomen.

De Maastorenflat omlijstte met de Boeg, het monument voor de koopvaardij, het zogenaamde. ‘Venster op de rivier’. Dit was een idee uit het Basisplan, waarmee het zicht op de havenactiviteiten vanaf het eind van de Coolsingel werd beoogd Overigens kwam de Maastorenflat-lokatie niet voor in het Basisplan.
Architect, opdrachtgever en stedenbouwkundige zouden deze volgens overlevering binnen een uur hebben bedacht.

Foto’s Maastorenflat Rotterdam

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”maastorenflat”]

Projectgegevens

Naam: Maastorenflat
Status: Gerealiseerd
Adres: Schiedamsedijk 155-200
Deelgemeente: Centrum, Scheepvaartkwartier
Categorie: Woningbouw
Architect: Herman Bakker
Opdrachtgever:
Pensioenfonds Kon. Pakket
Start bouw:
1955
Realisatie: 1956
Hoogte: 45 meter
Status:
Gemeentelijk monument

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Maastorenflat 51.911915, 4.481946 Maastorenflat45 meterH.D. Bakker1956

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in