Millenniumtoren Rotterdam

0
11129

De Millenniumtoren is een 131 meter hoog gebouw aan het Weena 686  in Rotterdam. Het ontwerp is van het Canadese architectenbureau WZMH (Webb Zerafa Menkes Housden). Omdat het gebouw in het jaar 2000 zou worden opgeleverd, kreeg het de benaming Millenniumtoren. De toren wordt gebruikt door het luxe Marriot hotel.

Millenniumtoren Rotterdam 3

Hoogbouw Millenniumtoren

De Millenniumtoren is 131 meter (inclusief mastconstructie 149 meter) hoog heeft 34 verdiepingen en behoort hiermee tot de hoogste gebouwen van Rotterdam. Nog tijdens de bouw is besloten twee extra verdiepingen toe te voegen met vier luxueuze penthouses. De toren is gebouwd op het laatste bouwkavel dat werd bebouwd aan het Weena, op een klein hoekje van 30 bij 40 meter tussen het Plazacomplex en de Doelen.

Het ontwerp van de Millenniumtoren lijkt geïnspireerd op de Amerikaanse  wolkenkrabber als de Empire State Building en de Chrysler Building. Het ontwerp van het gebouw is van het Canadese architectenbureau Webb Zerafa Menkes Housden die ook de 553 meter hoge CN Tower in Toronto hebben ontworpen. Zij ontwierpen met name de hoofdvorm en de gevel. Het verdere ontwerp en de technische detaillering is uitgevoerd door een Nederlands bureau.

Manhattan Hotel

In de eerste 12 verdiepingen van de Millenniumtoren is Het Manhattan Hotel (voorheen Westin) gevestigd. Het enige vijfsterren hotel in Rotterdam is een zeer modern en luxueus hotel met 245 kamers. De drie onderste lagen bevatten de entree, de lobby, een restaurant en een fitnessruimte. Via een luchtbrug is het congrescentrum van de Doelen bereikbaar. De overige 21 verdiepingen bevatten in totaal 20.000 vierkante meter kantoorruimte. Het kantooroppervlak is vrij in deelbaar. Het hotel heeft zijn entree aan het Weena; de kantoren hebben een aparte entree aan het Kruisplein. In de kern zijn in totaal twaalf liften, die gescheiden toegang geven tot hotel- en kantoorgedeelte.

Foto’s Millenniumtoren

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”millenniumtoren”]

Bouw Millenniumtoren

Het gebouw is gerealiseerd met behulp van een zelfklimmende bekisting; de betonnen kern is met een tempo van vier verdiepingen per dag omhoog geschoten, ofwel 7 centimeter per minuut! Voordeel van deze bouwmethode is dat er geen bouwkraan nodig is. Er was immers  nauwelijks ruimte op de bouwplaats. De geprefabriceerde bubbledeck-vloeren bestaan voor driekwart uit kunststof: kunststof ballen liggen tussen de wapening en het geheel wordt aangevuld met beton. De gevels bestaan uit een betonnen binnenblad waarop verdiepingshoge prefab panelen van 1,20 of 1,80 meter breed zijn gemonteerd. Elk paneel bestaat uit een lichtgrijze natuursteen om een aluminium frame met lichtblauw glas. Aan de voor- en achterzijde steekt een halfronde glazen schacht uit het gevelvlak. Op de onderste lagen aan de voorzijde is deze ronding verder uitgebouwd om de entree te markeren. De bovenste lagen lopen schuin naar binnen naar een puntvormige staalconstructie.

Projectgegevens

Naam: Millenniumtoren
Status: Gerealiseerd
Lokatie: Weena
Deelgemeente: Centrum – Cool
Categorie: Hotel, Kantoren
Architect: WZMH
Opdrachtgever:
Start bouw: 1997
Realisatie: 2000
Programma: 
hotel 245 kamers, kantoren 20.000 m2

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Millenniumtoren 51.922383, 4.471822 Millenniumtoren131 meter

Hoogste gebouwen van Rotterdam

1. Maastoren (165 mtr) 2. New Orleans (158 mtr) 3. Montevideo (152 mtr) 4. Delftse Poort (151 mtr) 5. De Rotterdam (149 mtr) 6. Milleniumtoren (132 mtr) 7. First Rotterdam (i.a. 130 mtr)  8. The Red Apple (127 mtr) 9. World Port Center (124 mtr) 10. Erasmus Medisch Centrum (120 mtr)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in