Delftse Poort gebouw

0
17862

Het gebouw Delftse Poort aan het Weena 505 in Rotterdam is in gebruik bij Verzekeraar Nationale Nederlanden. De 151 meter hoge Delftse Poort was van 1991 tot 2005 het hoogste gebouw van Nederland. Architect Abe Bonnema ontwierp het gebouw dat op 2 december 1991 is gebruik werd genomen in de architectuurstijl neorationalisme. De naam Delftse Poort verwijst naar de gelijknamige stadspoort die in de buurt stond. In 2015 is een deel van het gebouw opengesteld voor publiek. In de plint is het Nationale Nederlanden Douwe Egbert Cafe gevestigd.

Delftse Poort - Nationale Nederlanden

Delftse Poort opengesteld

In 2015 is het kantoorgebouw gerenoveerd en voor het eerst opengesteld voor publiek. Eigenaren CBRE Global Investors en KanAm hebben ervoor gekozen het gebouw te ontwikkelen tot netwerklocatie voor bedrijven, ondernemers, flexwerker en publiek. Op de eerste verdieping is een openbaar foodcourt,  gratis toegankelijke flexplekken, een vergadercentrum, een openbare gym en gratis Wifi. Aan de kant van Rotterdam Centraal Station is in de plint het Nationale Nederlanden Douwe Egbert Cafe gevestigd.

Delftse Poort DE Cafe

Geschiedenis Delftse Poort

In 1963 fuseerden de twee grootste levensverzekeringsmaatschappijen van Nederland, de Nationale Levensverzekerings-Bank uit Rotterdam en De Nederlanden van 1845 uit Den Haag tot Nationale-Nederlanden. De Nationale had zijn hoofdkantoor in Rotterdam aan de Boompjes en na de oorlog aan de Schiekade in een monumentaal hoofdkantoor naar ontwerp van Van Nieuwenhuyzen en Elffers. Na de ingebruikneming van een gezamenlijk hoofdkantoor aan de Utrechtsebaan in Den Haag in 1969, werd ‘Schade’ daar geconcentreerd en bleef ‘Leven’ in het Rotterdamse gebouw.

Door de groei van het bedrijf was een tekort aan kantoorruimte ontstaan in de zeven Rotterdamse gebouwen. Er werd besloten één groot nieuw kantoor te bouwen. Nationale Nederlanden verwierf het bouwterrein aan het Weena en het Stationsplein, centraal gelegen en goed bereikbaar met openbaar vervoer.

Het gebouw Delftse Poort

Het gebouw bestaat uit afzonderlijk te gebruiken kantoorgebouwen van 36.000 en 24.000 vierkante meter voor Nationale-Nederlanden. Beide gebouwdelen delen een onderbouw met faciliteiten delen. Entree, bedrijfsrestaurant, opleiding- en vergadercentrum, huisdrukkerij en sportzaal hebben een oppervlakte van ca. 15.000 vierkante meter. In het gebouw is een parkeergarage voor 620 auto’s en 250 fietsen. Moeilijkheid bij het ontwerp was het aanwezige metrotracé, dat tevens de funderingsmogelijkheden beperkte.

De Delftse Poort bestaat uit twee torens van respectievelijk 150 en 93 meter. Deze staan op kolommen aan weerszijden van het metrotracé op een soort tafelconstructie. Een derde bouwdeel van 36 meter hoogte ligt hiertussen. De torens zijn los gehouden van een onderbouw van zestien meter hoogte die het complete kavel van 100 meter bij 100 meter vult. In de torens zijn de kantoren gehuisvest; in de onderbouw de gemeenschappelijke voorzieningen. De kantoortorens hebben een geheel kolomvrije overspanning van 14,40 meter. Ze hebben bij de lagere verdiepingen een bajonet vormige plattegrond die verspringt bij de kern. De gevels bestaan uit dragende betonelementen, afgewerkt met spiegelend zonwerend blauw glas. De stabiliteit wordt verkregen door de kernen met lift en trappenhuizen en uitwendige steunberen. Deze zijn bekleed met zwart neoparies, een glasproduct met granietachtige hardheid.


Delftse Poort entree 1

Architectuur Delftse Poort

De architectuur van de Delftse Poort komt voort uit de opdracht; een gebouw van allure zonder pracht en praal eenvoudig en logisch van opzet. Het ontwerp van de Friese architect Abe Bonnema werd gekozen na een besloten prijsvraag in 1986 met vijf architecten. De opdracht vroeg om twee afzonderlijk te gebruiken kantoorgebouwen van 36.000 en 24.000 vierkante meter. Beide gebouwdelen moesten een onderbouw met faciliteiten delen. De Delftse Poort is uitgevoerd in de bouwstijl Neoationalisme. Het ontwerp kenmerkt zich door heldere rationele vormentaal. In het ontwerp zijn meetkundige vormen te herkennen; de liggende rechthoek van de onderbouw, de kubus van het opleidingscentrum, de  van het restaurant en de twee slanke rechthoeken van de kantoortorens.

Foto’s gebouw Delftse Poort

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”DelftsePoort”]

Projectgegevens

Naam: Gebouw Delftse Poort
Status: Gerealiseerd
Lokatie: Weena
Deelgemeente: Centrum
Categorie: Kantoorgebouw
Architect: Abe Bonnema
Opdrachtgever: Nationale Nederlanden
Start bouw: 1988
Realisatie: 1991
Programma: 
oppervlakte 106.000 m2, kantoor 66.000m2, 620 parkeer plaatsen

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Delftse Poort 51.923628, 4.471682 Delftse PoortAbe Bonnema1991

Hoogste gebouwen van Rotterdam

1. Maastoren (165 mtr) 2. New Orleans (158 mtr) 3. Montevideo (152 mtr) 4. Delftse Poort (151 mtr)
5. De Rotterdam (149 mtr) 6. Milleniumtoren (132 mtr) 7. First Rotterdam (i.a. 130 mtr)
8. The Red Apple (127 mtr) 9. World Port Center (124 mtr) 10. Erasmus Medisch Centrum (120 mtr)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in