Groot Handelsgebouw Rotterdam

0
14994

Het Groothandelsgebouw naast Rotterdam Centraal station is het belangrijkste wederopbouwmonument van Rotterdam. Het grootste bedrijfsverzamelgebouw van Nederland is net na de oorlog ontworpen door de architecten Hugh Maaskant en Willem van Tijen op het moment dat er grote behoefte was aan bedrijfsruimte. Bij de opening in 1953 was het Groot Handelsgebouw het grootste gebouw van Nederland.

Groothandelsgebouw uitgelicht

Wederopbouw monument

Het Groots Handelsgebouw is een icoon van de wederopbouw in Nederland. Het gebouw is niet alleen in maat groot maar ook groots in monumentaliteit. Het gebouw is uitgevoerd in een zakelijke repeterend gebruik van slechts glas en beton met een haast klassieke architectonische detaillering en geleding van gevels.

Bedrijfsverzamelgebouw

Het Groot Handelsgebouw is kort na de oorlog gebouwd om een nijpend tekort aan handelsruimte te vullen. Veel groothandelsbedrijven hadden door het bombardement hun bedrijfsruimte verloren. Het idee van het verzamelgebouw waarin bedrijven een collectieve huisvesting kregen kwam van een grossier Frits Pot. Architect Hugh Maaskant kreeg de opdracht voor een ontwerp. De voorzitter van de Kamer van Koophandel K.P. van der Mandele was een groot voorstander omdat hij bang was dat anders de handelaren wel eens zouden kunnen uit wijken naar bijvoorbeeld Amsterdam. Hij zorgde ervoor dat het Groothandelsgebouw op 3 juni 1953 door Koningin Juliana werd geopend.

Grootste gebouw van Nederland

Het Groot Handelsgebouw volgde in 1953 de Beurs aan de Coolsingel op als het grootste gebouw van Nederland. Het gebouw meet 220 meter bij 84 meter en is 43 meter hoog. De grootsheid van het Groot Handelsgebouw demonstreert de nieuwe verhoudingen van de stad: zo moet het ‘nieuwe’ Rotterdam eruit zien. De grootte is vandaag de dag nog steeds indrukwekkend. Bij de opening bood het verzamelgebouw huisvesting aan 150 bedrijven met 5.000 werknemers.

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”groothandelsgebouw”]

Uniek intern verkeerssysteem

Voor het Rotterdamse bedrijfsverzamelgebouw liet de architect Hugh Maaskant zich inspireren door het grootste bedrijfsverzamelgebouw ter wereld: The Merchandise Market in Chicago. Speciaal gericht op groothandelaren, een imposante architectuur, een eigen vervoerssysteem. De bedrijfsruimtes zijn gegroepeerd rond drie binnenhoven. Uniek aan het complex is het verkeerssysteem met interne distributiestraten. Zo kunnen op drie niveaus vrachtauto’s rijden door het gebouw ten behoeve van bevoorrading. Op de begane grond aan de buitenzijde bevinden zich winkelruimtes. De overige ruimtes zijn ingericht als magazijnen en vrij in te delen kantoor en verkoopruimtes.

Café Engels Rondom de hoofdentree zijn collectieve voorzieningen opgenomen zoals het bekende café-restaurant Engels dat al sinds de bouw in het gebouw is gevestigd. Het dak is ingericht als dakterras (nu gebruikt door Café Engels). Vanaf 1961 is in de dakopbouw boven de entree bioscoop “Kriterion” gevestigd. Nu niet meer als openbare bioscoop in gebruik. 

Renovatie Groot Handelsgebouw

Het complex is in de jaren 2002-2005 door architectenbureau J. van Stigt gerenoveerd waarbij zoveel mogelijk originele details en kleuren zijn terug gehaald.

Filmpje Groot Handelsgebouw

Projectgegevens

Naam: Groothandelsgebouw
Status: Rijksmonument
Lokatie: 
Stationsplein 45, Weena
Deelgemeente:
Centrum
Functie: 
Bedrijfsverzamelgebouw
Architect: Maaskant H.A. , Tijen W. van
Realisatie: 1953

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Groothandelsgebouw 51.923336, 4.469152 Groothandelsgebouw

Belangrijkste monumenten in Rotterdam

Van Nellefabriek • Woonwijk Kiefhoek • Groot Handelsgebouw • Bergpolderflat • Het Witte Huis • Justus van Effencomplex • Hotel New York • Stadhuis Rotterdam • Stadion Feyenoord (De Kuip) • De Hef

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in