Nieuwbouw Oranjeboomstraat

3
8635
Oranjeboomstraat nieuwbouw

Nieuwe stadwoningen Oranjeboomstraat

Aan de Oranjeboomstraat in Rotterdam Feijenoord worden in twee stadsblokken 44 boven- en benedenwoningen ontwikkeld. De nieuwbouw woningen aan de Oranjeboomstraat worden aan weerszijden van het monumentale schoolgebouw (1890) en de hoofdmeesters woning (1890) gebouwd.  Architect Biq Stadsontwerp ontwierp de woningen in opdracht van Woonstad Rotterdam. De woningen zijn in mei 2015 opgeleverd. De bouw werd in februari 2014 gestart.

Oranjeboomstraat nieuwbouw

Ontwerp nieuwbouw Oranjeboomstraat

De afwisseling van kortere rijen huizen binnen het bouwblok die in de negentiende eeuw gebruikelijk was is in het gevelontwerp vertaald. De gevels werken zo op verschillende schalen. De kleinste eenheid is het ‘huis met twee deuren.’ Elk huis heeft een plint dat uitloopt in een erkerachtig motief dat iets uitsteekt uit het gevelvlak. Dit huis wordt in groepen van drie herhaald. Elke groep wordt aangeduid door een betonnen waterspuwer. Per groep van drie huizen wordt gevarieerd met de gevelhoogte, de hoogte van de erker en de tint van het gevelmetselwerk. De kopwoning aan de Steven Hoogendijkstraat lijkt een apart huis. Het kleine reliëf rondom de erkers zorgt voor een levendig beeld vanaf de straat.

Oranjeboomstraat nieuwbouw

Monumentale school en onderwijzerswoning

Bijna het hele blok met 70 woningen aan het begin van de Oranjeboomstraat is in 2010 gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Een aantal panden met historische gevels zijn hierdoor verloren gegaan. Alleen het voormalige schoolgebouw van de St. Leonardusschool uit 1890 (Oranjeboomstraat 109) en de voormalige onderwijzerswoning met trapgevel ook uit 1890  (Oranjeboomstraat 111) bleven overeind. De woning overleefde de sloop na een succesvol protest van kunstenaar Legersté tegen Woonstad Rotterdam die ook dit pand wilde slopen.

Oranjeboomstraat nieuwbouw

In 2020 is aan de in de buurt gelegen Persoonshaven in Feijenoord een ander woonblok met 26 beneden- en bovenwoningen ontworpen door architect Hans van der Heijden in opdracht van Woonstad opgeleverd.

Projectgegevens

Naam: Woningen Oranjeboom
Status: gerealiseerd
Locatie: Oranjeboomstraat
Deelgebied:
Feijenoord
Categorie: woningbouw
Architect: Biq Stadsonwerp, Hans van der Heijden
Opdrachtgever: Woonstad Rotterdam
Start bouw: 2014
Realisatie: 2015

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Oranjeboomstaat woonblok 51.910497, 4.503880 Woonblok

Foto’s nieuwbouw Oranjeboomstraat

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”oranjeboomstraat”]

Projecten in Rotterdam van deze architect:

3 REACTIES

  1. Jan010, ik heb naar de site Woonstad Rotterdam ontwikkeld gekeken. Helaas niets op de site te lezen over informatie omtrent de inschrijving voor dit project, weet u misschien ander wegen dat ik kan benaderen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in