Persoonshaven

0
4920

Aan de Persoonshaven in het stadsdeel Feijenoord Rotterdam is een blok met 26 beneden- en bovenwoningen (BeBo) in april 2020 opgeleverd. De huurwoningen zijn ontworpen door architect Hans van der Heijden in opdracht van Woonstad Rotterdam.

Persoonshaven

BeBo-woningen

Het woonblok bestaat uit 26 woningen. Op de begane grond liggen 12 vierkamermaisonnettes. Op de kop ligt een woning met een extra, uitgebouwde kamer, zodat het blok aansluit op de belendende bebouwing aan de dwarsstraat. Op de bovenste lagen liggen 13 identieke vierkamermaisonnettes met een balkon op het westen.

Persoonshaven

Architect Hans van der Heijden

Architect Hans van der Heijden heeft in de architectuur aansluiting gezocht bij een vergelijkbaar woonblok aan de Oranjeboomstraat, dat hij eerder in opdracht van Woonstad heeft ontworpen.

Persoonshaven

Metselwerk

Het woonblok aan de Persoonshaven is uitgevoerd in drie kleuren baksteen. Grijsgroene klinkers, die in tegelverband zijn gemetseld, vormen een plint en erkerachtige motieven. Voor de gevelvlakken daarboven is een afwisseling van helderoranje en crèmekleurig baksteen gekozen. Al deze gevelvlakken zijn in wild verband en zonder stootvoegen gemetseld. Gekrulde stalen leuningen en prefab betonnen afdekbanden, muurafdekkers en spuwers vormen terughoudende ornamenten. 

Persoonshaven

Woningen uit begin 20e eeuw

De nieuwbouw vervangt een woonblok dat het eerste bezit was in Rotterdam van de Maatschappij voor Volkswoningen. In 1909 kocht deze filantropische maatschappij bouwgrond aan de Persoonshaven en gaf de architect C.N. van Goor de woningen te ontwerpen. Nog hetzelfde jaar ging de bouw van start.

Persoonshaven

Na meer dan een eeuw waren veel unieke kenmerken van de architectuur verloren gegaan en de woningen verkeerden inmiddels in een slechte technische staat. Woningcorporatie Woonstad koos voor sloop en nieuwbouw, waarbij de corporatie hoog inzette op de architectuur en woonkwaliteit.

Projectgegevens

Naam: Woonblok Persoonshaven
Status: Gerealiseerd
Adres: Persoonshaven
Deelgemeente: Feijenoord
Categorie: Woningbouw
Architect: Hans van der Heijden
Opdrachtgever: 
Woonstad Rotterdam
Realisatie: 2020

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Persoonshaven woonblok 51.904063, 4.512463 Woonblok

Projecten in Rotterdam van deze architect:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in