Oude Beurs Blaak Rotterdam

0
7799

De Beurs is het oude beursgebouw dat van 1736 tot 1940 op de hoek van de Blaak en het Beursplein in Rotterdam was gevestigd. Het beursgebouw werd in in 1721 ontworpen door architect en schilder Adriaen van der Werff. In 1737 werd het, pas ver na zijn dood, geopend.

Oude Beursgebouw

Eerste beurs van Rotterdam

De eerste officiële beurs van Rotterdam werd in 1597 gebouwd aan het Haringvliet. Door de val van Antwerpen in de 80-jarige oorlog vluchtte veel  vermogende Vlamingen naar het noorden. De handel in Rotterdam kreeg hierdoor een geweldige impuls. Het is dan ook geen toeval dat de rijke Vlaamse koopman Johan van de Veken in het ontstaan van de beurs een belangrijke rol speelde.

Beurs aan de Blaak

Door de komst van de Engelse lakenhandelaren, verenigd in het Fellowship of Merchant Adventures, werd de beurs aan het Haringvliet te klein. De tweede beurs werd in 1636 gebouwd aan de Noordblaak waarvoor de Vismarkt werd verbouwd.

Aan het begin van de 18e eeuw maakt de Rotterdamse handel weer een groei door. De beurs had een betere behuizing nodig. De bekende schilder Adriaen van der Werff kreeg in 1721 de opdracht voor een verbouwing van het huidige beursgebouw aan de Blaak. Het duurde tot 1736 voordat het werk was voltooid.

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”oudebeurs”]

De Beurs had een open binnenplaats zoals gebruikelijk was in die tijd. In 1867 werd de binnenplaats overkapt naar het ontwerp van stadsarchitect C.B. van der Tak.

Nieuw beursgebouw Coolsingel

Het bombardement van mei 1940 verwoeste de oude koopmansbeurs. Omdat de bijna 300 jaar gebouw te oud en te klein was geworden was in 1935 begonnen met de bouw van een nieuw beursgebouw aan de Coolsingel naar het ontwerp J.F. Staal. Deze nieuwe Beurs werd net voor het bombardement opgeleverd.

Projectgegevens

Naam: De Beurs
Status: gesloopt
Lokatie: Blaak, Beursplein
Deelgemeente: Centrum, stadsdriehoek
Categorie: Beursgebouw
Architect: Adriaen van der Werff
Realisatie: 1736

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in