Oude Beurs Blaak Rotterdam

0
4800

Oude Beursgebouw

Eerste Beurs Rotterdam

De eerste officiële beurs van Rotterdam werd in 1597 gebouwd aan het Haringvliet. Door de val van Antwerpen in de 80-jarige oorlog vluchtte veel  vermogende Vlamingen naar het noorden. De handel in Rotterdam kreeg hierdoor een geweldige impuls. Het is dan ook geen toeval dat de rijke Vlaamse koopman Johan van de Veken in het ontstaan van de beurs een belangrijke rol speelde.

Beurs aan de Blaak

Door de komst van de Engelse lakenhandelaren, verenigd in het Fellowship of Merchant Adventures, werd de beurs aan het Haringvliet te klein. De tweede beurs werd in 1636 gebouwd aan de Blaak waarvoor de Vismarkt werd verbouwd.

Aan het begin van de 18e eeuw maakt de Rotterdamse handel weer een groei door. De beurs had een betere behuizing nodig. De bekende schilder Adriaan van der Werff kreeg in 1721 de opdracht voor een verbouwing van het huidige beursgebouw aan de Blaak. Het duurde tot 1736 voordat het werk was voltooid.

De Beurs had een open binnenplaats zoals gebruikelijk was in die tijd. In 1867 werd de binnenplaats overkapt naar het ontwerp van stadsarchitect C.B. van der Tak.

Verwoest en Beurs Coolsingel

Het bombardement van mei 1940 verwoeste de oude koopmansbeurs. Omdat de bijna 300 jaar gebouw te oud en te klein was geworden was in 1935 begonnen met de bouw van een nieuw beursgebouw aan de Coolsingel naar het ontwerp J.F. Staal. Deze nieuwe Beurs werd net voor het bombardement opgeleverd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here