Het Beursgebouw aan de Coolsingel wordt tussen 1936 en 1940 gebouwd in de stijl van het Nieuwe Bouwen naar ontwerp van architect J.F. Staal. De Beurs aan de Coolsingel was ter vervanging van de oude Koopmansbeurs uit 1597, de oudste beurs in Holland. In 1987 is de beurs uitgebreid met een zeegroene ovaalvormige glazen hoogbouw, het WTC (World Trade Centre). Het ontwerp van de 93 meter hoge uitbreiding is van architect Rob van Erk, destijds verbonden aan het bureau Groosman & Partners.
Op 2 april 2021 opent het Postillion hotel met 168 kamers in het Beursgebouw aan de Coolsingel, meer info.
Geschiedenis beursgebouw
Voor het nieuwe beursgebouw wint architect J.F. Staal in 1928 de uitgeschreven prijsvraag. Het Beursgebouw werd net als het Stadhuis en het Postkantoor aan de Coolsingel gebouwd. Dit paste in het prestige project van Burgemeester Zimmerman die van de Coolsingel een wereldboulevard wilde maken. (meer geschiedenis Coolsingel) Het uitgevoerde ontwerp uit 1933 heeft weinig gemeen met het eerste controversiële ontwerp uit 1928, dat nog sterke stijlkenmerken van de Amsterdamse School bevatte. Het gebouw was net voltooid voor het bombardement op Rotterdam van 14 mei 1940. Het Beursgebouw kreeg zeven treffers, maar deze schade kon vrij snel worden hersteld. In 1941 werd de Beurs aan de Coolsingel heropend.
Historische foto’s van het Beursgebouw van voor en na het bombardement.
[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”beursgebouw”]
Omschrijving Beursgebouw Rotterdam
De beurszaal meet 90 x 60 meter. Naast de entree staat de klokkentoren. Het meest beeldbepalende deel van het gebouw is de hoofdingang op de hoek Coolsingel/Beursplein. Een brede, statige granieten trappartij, onder een overkragend bouwdeel gedragen door zes betonnen kolommen, voert naar het anderhalve verdieping hoger liggende niveau van de centrale beurshal. Hierboven, in het overkragende deel, bevindt zich de grote zaal van de Kamer van Koophandel, met aan de Coolsingel een grote glazen erker.
Halverwege het trapbordes staat het monumentale bronzen beeld van G.K. van Hogendorp. In een nis in centrale hal staat het bronzen beeld van Mercurius van J.Th. Stracké, dat nog uit de oude beurs aan de Blaak afkomstig is.
Uitbreidingen Beursgebouw
Om aan de groeiende behoefte aan kantoorruimte te kunnen voorzien werd direct na de oorlog de gevel aan het Rodezand uitgebreid met twee bouwlagen in cementsteen. In de jaren zestig werden de overige kantoorvleugels uitgebreid met één bouwlaag en zijn de meeste winkelpuien op de begane grond gewijzigd naar ontwerp van architect A. Staal, zoon van J.F. Staal.
In 1986-1987 is op ingenieuze wijze, door de hal van het oude beurscomplex heen, boven op het dak en evenwijdig aan de Coolsingel een zeegroene ovaalvormige glazen hoogbouw, het World Trade Centre, gerealiseerd. Het ontwerp van Rob Van Erk, destijds verbonden aan het bureau Groosman & Partners.
Projectgegevens
Naam: Beursgebouw WTC
Status: Rijksmonument
Adres: Coolsingel 46
Deelgemeente: Centrum
Functie: Handelsbeurs, Word Trade Center
Architect: J.F. Staal
Architect uitbreiding: Rob van Erk – Groosman & Partners
Realisatie: 1940, uitbreiding 1987
Rijksmonument nr. : 513765
kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...
Foto’s Beursgebouw
[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”beursWTC”]