Pilgrim Fathers Church Rotterdam Delfshaven

0
6804

Pilgrim Fathers Church Delfshaven Pilgrim Fathers Church Rotterdam Delfshaven

De hervormde Oude- of Pelgrimvaderskerk ofwel Pilgrim Fathers Church in Delfshaven is gebouwd in 1417 en behoort hiermee tot de oudste gebouwen van Rotterdam. De kerk is internationaal bekend omdat op 1 augustus 1620 de Pilgrim Fathers uit Delfshaven vertrokken voor hun reis naar Amerika. Deze Pilgrims worden beschouwd als medegrondleggers van het huidige Amerika. De kerk is een rijksmonument (meer rijksmonumenten Delfshaven).

Geschiedenis Oude- of Pelgrimvaderskerk

De oorsprong van de kerk ligt in 1417 het jaar waarin de katholieke “St.-Anthonys Capel” met een afzonderlijk houten “Klockhuys” wordt gebouwd. De huidige bakstenen kruiskerk dateert uit omstreeks 1500. De kerk werd in 1574 vanwege de Reformatie in gebruik genomen voor de protestantse eredienst en is sindsdien een hervormde kerk. In het achtkantige houten torentje op de voorgevel hangt een klok die in 1464 werd gegoten door J.W. Hoerken. De windwijzer heeft de vorm van een haring. In de kerk zijn nog veel oorspronkelijke elementen te vinden. Zo dateren de zuilen uit omstreeks 1500. Dit zijn uitingen van de middeleeuwen waarvan in Rotterdam bijna niets resteert. De huidige voorgevel dateert van de verbouwing uit 1761.

Historisch Delfshaven

Pilgrim Fathers

De naam Pelgrim Fathers Church, verwijst naar een groep Engelse gelovigen: de pilgrim fathers. Zij weken aan het rond 1600 uit naar Nederland omdat zij in hun geloofsbeleving te veel beperkt werden en vervolgd werden door de Engelse staatskerk. Na een verblijf in Amsterdam en Leiden besloten zij de overtocht te wagen naar de ‘Nieuwe Wereld’, in de hoop daar een nieuw vaderland te vinden. Op 1 augustus 1620 vertrokken de Pilgrim Fathers uit Delfshaven voor hun reis naar Amerika met hun boot de ‘Speedwell’.

In het Engelse Southampton voegden andere geloofsgenoten zich bij hen en maakten zij met het schip de ‘Mayflower’ de gevaarlijke overtocht naar Cape-Cod-Bay. Deze Pilgrims worden beschouwd als medegrondleggers van het huidige Amerika. Hun dankdienst voor de eerste oogst in hun nieuwe vaderland is in Amerika uitgegroeid tot de jaarlijkse Thanksgiving Day.

In de kerk zijn verschillende herinneringen aan deze geschiedenis te vinden, zoals het grote gebrandschilderde glas-in-loodraam met een afbeelding van de ‘Speedwell’.

Projectgegevens

Naam: Oude- of pelgrimsvaderskerk
Status: Rijksmonument
Lokatie: Aelbrechtskolk 20
Deelgemeente: Delfshaven
Categorie: Religieus gebouw
Architect: niet bekend
Opdrachtgever: niet bekend
Realisatie: 15e eeuw

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Pilgrim Fathers Church 51.908578, 4.448889 Pelgrim Fathers Church

Foto’s Pilgrim fathers Church

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”pilgrim-fathers-church”]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in