Plan studentenwoningen Westewagenstraat vergevorderd

1
3933

Westewagenstraat
Schetsontwerp Klunder Architecten

Studentenwoningen Westewagenstraat

Een nieuw plan voor nieuwbouw van studentenwoningen aan de Westewagenstraat 62-80 in het centrum van Rotterdam is vergevorderd. Vervat Vastgoed heeft een nieuwbouwplan laten ontwerpen voor studentenwoningen door Klunder Architecten. De supervisor van het Laurenskwartier (Kees Christiaanse van architectenbureau KCAP) en de stedenbouwkundigen van de gemeente Rotterdam zijn hierbij betrokken.

Gemeente is voor nieuwbouw

De nieuwbouw komt op de plaats van twee wederopbouwflatjes aan de Westewagenstraat tegenover de Laurenskerk die door de gemeente als cultuur historisch erfgoed worden bestempeld. In december 2012 werd al duidelijk dat een meerderheid van de partijen in de gemeenteraad  zich kan vinden in nieuwbouw op deze locatie en sloop van de huidige panden omdat deze niet zouden functioneren in dit gebied. Een eerder ontwerp van Klunder Architecten werd te groot en massaal gevonden.

Stedebouwkundige Randvoorwaarden

Het bovenstaande schetsontwerp van maart 2013 van Klunder Architecten vormt het uitgangspunt voor de verdere planvorming. Hiernaast heeft de gemeente Rotterdam Stedenbouwkundige Randvoorwaarden opgesteld voor de Westewagenstraat vooruitlopend op een mogelijk raadsbesluit dat ruimte geeft voor een sloop-nieuwbouw aan de Westewagenstraat 62-80. De stedenbouwkundige randvoorwaarden geven de uitgangspunten waaraan het nieuwbouwplan moet voldoen.

De nieuwbouw bestaat uit twee losse gebouwenWestewagenstraatpanden met een eigen identiteit/architectuur, beide passend binnen de beeldtaal van de wederopbouwarchitectuur. Ieder gebouw kent een heldere opbouw bestaande uit drie delen; een plint, een liggend blok met overstek en een toren. Het ritme en de afmetingen van de bebouwing is kleinschalig en wordt afgestemd op de bestaande bebouwing in de omgeving. De bebouwing telt maximaal 10 woonlagen op een plint van 6 meter (maximale hoogte 36 meter)

De plint van het gebouw is alzijdig van hoge kwaliteit (een levendig programma, voldoende hoogte en transparantie en geen parkeren in het zicht). De Begane grond heeft meerdere eenheden met entrees aan zowel Westewagenstraat als aan de waterkant. Dit vraagt om inpandige bergruimtes. Het daklandschap wordt zorgvuldig ontworpen en heeft een groen karakter.

Programma

Het programma bestaat uit studenteneenheden op de verdiepingen en commercieel programma in de plint van de bebouwing. Het stallen van fietsen voor de bewoners zal worden ondergebracht in de kelder onder het gebouw. Voor elke wooneenheid zal minimaal 1 stallingplek aangelegd worden

1 REACTIE

  1. Bouwen maar zou ik zeggen. Levendige plint, studenten, terrassen.(aan het water) Vele malen beter als die meuk die er nu staat. Komt het plein ook meer tot leven. Verdichting van de stad is een must, moet veel meer gebeuren in Rotterdam.

    P.J.Hazennoot

    Eindhoven

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in