Rijnhavenbrug Katendrecht

0
8750

De Rijnhavenbrug in Rotterdam verbindt Katendrecht met de Wilhelminapier. De nieuwe 160 meter lange voetgangers- en fietsbrug over de Rijnhaven is ontworpen door Quist Wintermans Architecten in opdracht van Gemeente Rotterdam. In 2012 werd de Rijnhavenbrug geopend. De brug heeft in de volksmond de bijnaam de Hoerenloper verwijzend naar de vroegere rossebuurt op katendrecht.

Rijnhavenbrug 3

Flaneerbrug

De Rijnhavenbrug is toegankelijk voor (brom)fietsers en voetgangers. Het breedste stuk van de brug is 11 meter. Hier staan op het stalen dek ook meubels en lantarens. De stijlvolle brug is dan ook echt een flaneerbrug.

De ranke vorm en de kleur zijn geïnspireerd op de kranen van de vroegere haven. De houten relingen zijn aangenaam breed, de afscherming met rvs-gaas zorgt voor doorzicht en veiligheid. De 160 meter lange brug heeft één beweegbaar deel van 27 meter breed.

Verbinding Katendrecht – Wilhelminapier

De Rijnhavenbrug landt aan op het Landverhuizersplein aan de zijde van de Wilhelminapier en op het plein tussen de twee Fenixloodsen aan de zijde van Katendrecht. De verbinding vergroot de aantrekkelijkheid van zowel Katendrecht als de Wilhelminapier. De reistijd voor fietsers van Katendrecht naar het centrum neemt af en winkels en horeca profiteren van een betere bereikbaarheid. Ook vormt de brug voor bezoekers van de SS Rotterdam een aantrekkelijke alternatieve route. Officieel heet de brug Rijnhavenbrug maar de bijnaam is ook wel Hoerenloper, naar de vroegere rosse buurt op Katendrecht.

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”rijnhavenbrug”]

Opening Rijnhavenbrug 2012

Op 16 februari 2011 werd de eerste paal geslagen van de brug die in 15 maanden in Middelburg werd gemaakt door constructiebedrijf Hillebrand. Vanuit Middelburg is de brug in drie delen per ponton over het water vervoerd. In Rotterdam zette twee drijvende bokken de delen van de brug op de pijlers en de kade. Hierop volgde een aantal weken van afmontage. Op 8 februari 2012 werd de Rijnhavenbrug officieel geopend.

Projectgegevens

Naam: Rijnhavenbrug
Status: gerealiseerd
Lokatie: Rijnhaven
Deelgemeente: Feijenoord
Categorie: Bruggen
Architect: Quist Wintermans Architecten
Opdrachtgever: Gemeente Rotterdam
Start bouw: 2011
Realisatie: 2012

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Rijnhavenbrug 51.902588, 4.485978 Rijnhavenbrug

Projecten in Rotterdam van deze architect:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in