Rotta Nova Rotterdam voorbereiding bouw gestart

32
77790

Rotta Nova is een nieuw woongebouw dat wordt gebouwd op het groenstrook tussen de Hoogstraat en de Markthal in het centrum Rotterdam. Het ontwerp is van Frits van Dongen architecten in opdracht van ontwikkelaar Van Herk Groep en NEOO. In september 2023 zijn de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van Rotta Nova gestart nadat de bouw al meerdere keren was uitgesteld. De verwachting is dat Rotta Nova in het najaar 2027 wordt opgeleverd.

Koop- en huurwoningen

In Rotta Nova komen 258 koop- en huurwoningen in twee torens van 67 meter en 61 meter hoog. In de plint komen winkels en horeca. Verder telt het wooncomplex honderd autoparkeerplaatsen en 650 fietsparkeervoorzieningen.

Het stedelijke woonblok wordt aan de kant van de Binnenrotte 67 meter hoog en aan de andere kant 61 meter. De gevels van de woningen worden opgetrokken uit beton met lichtgeel metselwerk, wat refereert aan de kleuren van de nabijgelegen Laurenskerk. De verbinding, mét daktuin, wordt 22 meter hoog waardoor deze aansluit op de andere bebouwing aan de Hoogstraat. De woontoren krijgen kleine verspringingen in de muren waar eveneens groen een plekje krijgt.

Rotta Nova krijgt een grote diversiteit aan woningtypen en buitenruimtes. Zo zijn er studio’s van tussen de 45 en 60 m2 en woningen van 60 tot 120 m2, maar ook vijf-kamerappartementen van ca. 160 m2 aanwezig. De buitenruimtes variëren van balkons tot inpandige loggia’s en dakterrassen op de inspringende volumes.

Plint met winkels en horeca

Op de begane grond van Rotta Nova komen aan de Hoogstraat voornamelijk winkels en aan de zijde van de Markthal voornamelijk horeca met grote terrassen. Rotta Nova krijgt een ondergrondse parkeergarage van maximaal 2 verdiepingen met 100 parkeerplaatsen die wordt ontsloten vanuit de parkeergarage van de Markthal. Deze verbinding met de parkeergarage van de Markthal zit al in de grond.

Planning Rotta Nova

Voorbereidende werkzaamheden 2023-2024

In september 2023 zijn de voorbereidende werkzaamheden gestart die tot juli 2024 duren. Eerst worden de damwanden geplaatst om een waterdichte bouwkuip te maken, daarna wordt de bestaande kelder gesloopt en de grond gesaneerd. In november 2023 is ook gestart met de Archeologisch onderzoek door BOOR, de archeologische dienst van gemeente Rotterdam. Op de locatie van Rotta Nova wordt o.a. onderzoek gedaan naar de diverse sluizen die daar vroeger zijn aangebracht. Na het onderzoek wordt de bouw kuip gevuld met zand.

Bouw werkzaamheden 2024-2027

Van medio 2024 tot het najaar 2027 zullen de bouwwerkzaamheden plaats vinden.

Toelichting ontwerp Rotta Nova door architect Frits van Dongen
Toelichting op het Stedenbouwkundig ontwerp

Conflict Rotta Nova

Het langlopende conflict tussen de gemeente Rotterdam en van Herk over de grootte en prijs van de woningen werd in het voorjaar 2017 opgelost, nadat in augustus 2016 de rechter de gemeente Rotterdam al in het gelijk stelde.

Eind 2018 zijn de gemeente en ontwikkelaar Van Herk zijn nog met elkaar in gesprek over de uitwerking van Rotta Nova, wat meer tijd kost dan van te voren was verwacht. Zonder die uitwerking kan het bestemmingsplan niet worden afgerond. Het bouwplan past niet binnen het huidige bestemmingsplan Laurenskwartier dat stamt uit 2012 waarin Rotta Nova niet was meegenomen. Het bouwplan was destijds nog niet voldoende uitgewerkt. Wel wordt er naar verwezen. Met de bouw van Rotta Nova zal door deze vertraging niet eerder dan zomer 2020 kunnen worden gestart.

Oudere ontwerpen Klunder Architecten en van Dongen

Al in 2006 maakte architect Frits van Dongen het ontwerp voor het woongebouw Rotta Nova. Tijdens crisis werd het gebouw met de getrapte torens en buitenruimtes te duur bevonden en ingewisseld voor een goedkoper woongebouw met meer woningen naar het ontwerp van Sjoerd Berghuis van Klunder Architecten. In 2020 wordt voor de nieuwbouw weer gekozen voor eerste ontwerp van Van Dongen in een aangepaste kleur.

Rotta Nova Van Dongen 2017
Rotta Nova ontwerp Van Dongen Kosuch

In 2017 presenteerde het architectenbureau Van Dongen Kosuch een nieuw ontwerp van Rotta Nova op hun website (impressie boven). Naast het nieuwe witte uiterlijk is ook duidelijk te zien dat het gebouw meer buitenruimten en balkons heeft gekregen t.o.v. het oude ontwerp uit 2006.

Rotta Nova Rotterdam
Impressie Rotta Nova van Klunder Architecten

In het oude ontwerp van Klunder Architecten zou Rotta Nova een woongebouw worden met 594 woningen. Ruimtes kunnen naar wens van de klant groter of kleiner kunnen worden gemaakt. ‘Zo kunnen we bijvoorbeeld studio’s gemakkelijk samenvoegen tot grotere appartementen’ legde architect Sjoerd Berghuis van Klunder Architecten in het AD in 2014 uit. Rotta Nova krijgt betaalbare huurwoningen. ‘We richten ons op kleinere huishoudens, alleenstaanden, starters en studenten, maar ook op mensen die maar tijdelijk in Rotterdam verblijven.’

Rotta Nova Rotterdam
Rotta Nova Rotterdam

Projectgegevens

Naam: Rotta Nova
Status: In uitvoering
Lokatie: Hoogstraat, Grotemarkt
Deelgemeente: Centrum
Categorie: Woningbouw, winkels, horeca
Architect: Van Dongen Kosuch
Opdrachtgever:
Van Herk Groep
Start bouw: 2023 (voorbereidingen)
Realisatie: 2027

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Rotta Nova 51.920828, 4.486306 Rotta Novain ontwikkelingwoningen

32 REACTIES

 1. Een mooie speelse fontein op het door veel Rotterdammers gekoesterde grasveld met speeltoestellen voor de kinderen naast de Markthal, zou een betere optie zijn geweest dan een blokkendoos wooncomplex. Blijkbaar heeft leefbaarheid een andere betekenis voor de stad en telt alleen de bouw van zoveel mogelijk huizen en appartementen op elke beschikbare stukje grond. Van “spectaculaire architectuur” is hier allang geen sprake van en moeten mensen die het “groen”opzoeken moeten maar elders hun toevlucht vinden…

 2. Heel mooie invulling van dit al jaren storende tochtgat in de stad. Nu alleen de grote muil van Rotterdam nog omzetten in daden, dus ->BOUWEN!

 3. En wéér geen enkele sociale huurwoning, ondanks de plicht om minimaal 20% sociaal te maken. Alles voor de winst en de ‘allure’. Reken maar dat die 5-kamer appartementen van 160m2 (echt niet meer van deze tijd met de woningnood) straks weer héél lang leeg staan of opgevuld worden met expats die na een jaar weer vertrokken zijn. ‘Woningen voor kortdurend verblijf’, ja dan weet je het wel. Kortom: er zal nauwelijks een Rotterdammer kunnen wonen. Weg samenhang en verbinding met de stad en de buurt.
  Rotterdam gaat echt helemaal de verkeerde kant op onder de mechalomane ideeën van Bas Kurvers en zijn VVD.
  Rotterdammers die hun woningen uit worden gejaagd, waar ze decennia met plezier hebben gewoond, mogen ‘kiezen’ uit het aanbod van 70(!!) sociale huurwoningen binnen de regio Rijnmond. Ja, je leest het goed: gemiddeld staan er slechts 70 woningen te huur, waarvan een derde ook nog eens vrije sector in de HELE regio Rijnmond. Van de sociale huurwoningen blijven er ook nog eens (als je geluk hebt) 10 over waar je op mag reageren. Gezellige betonnen flatjes in Beverwaard, Spijkenisse en Hoogvliet, ver weg van het centrum. En kom daar maar eens tussen met je urgentieverklaring waarvan inmiddels 50% van de Rotterdammers er een in handen heeft. Het is om je kapot te schamen.

 4. LEGO…
  Het is “mooi ? ? ? ? ?” van lelijkheid. Wie met LEGO gespeeld heeft zou dit complex zo kunnen bedenken en bouwen. Het is JAMMER dat Rot(ta) Nova toch echt gebouwd gaat worden op een gezellige open plek waar de bevolking het op het grasmat omarmt heeft en de blijde gezichten plaats moet maken voor een woongedrocht. Er zijn in het verleden vele ontwerpen die niet gebouwd zijn, dit had er een van MOETEN zijn. OF terecht aangemerkt door Jeroen, als je hier dan iets moet neerzetten dan tegelijk een echte toren van 250 meter hoog, speels van vorm en licht van kleur. Waarom heeft men eigenlijk niet gekeken naar gebouwen die beeldbepalend waren voor de stad voordat de “bom” viel en dit herbouwd in het huidige centrum ?
  Men wil een modernistische stad met meer woningen in het centrum, maar maakt er door die vierkante blokkendozen een LEGO stad van in de schaal 1 op 1. Rotterdam verdient beter, kijk naar enkele ontwerpen in buurgemeente Den Haag dat van een betere allure is dan in Rotjeknor. Vastgoed en veel geld verdienen ten koste van lelijke architectuur schijnt het devies te zijn voor de Maasstad, jammer. Architecten, ga maar lekker verder “spelen” met jullie LEGO blokjes, bah !…

 5. “Geen woorden, maar daden” slaat op Feyenoord, helaas niet op Rotterdam. Het wordt tijd dat de gemeente ’s wat gaat DOEN! Niet lullen maar bouwen!

 6. nee dit vind ik niks, lelijke blokkedozen , en trouwens veels te laag voor deze toplocatie in het centrum
  hoop dat er nog eens goed over wordt nagedacht of ze dit echt willen hier

 7. Het laatste ontwerp is wel stukken beter dan de donkere eerdere ontwerpen. Kleur (lichte steen is zomers koeler) en variatie met licht en ruimte (met de donkere winterdagen is alle daglicht welkom), dat maakt veel verschil. Het komt de leefkwaliteit van woningen en de stad ten goede.

 8. lelijk gebouw , en veels te laag voor zo’n toplocatie
  idd weer een simpele blokkendoos, nooit eens een organisch ontwerp zoals dat in veel andere landen te zien is!
  liever wachten tot er een beter ontwerp

 9. Rotterdam wanneer wordt er nou eens eer aangedaan aan het verleden.
  De oude binnenweg heeft sfeer, Witte de Withstraat heeft sfeer, hoogstraat is verschrikkelijk ook de markthal is sfeerloos.

  Hoogstraat platgooien en vooroorlogs terug zetten en de duitsers decrekening sturen.

 10. Dom om daar iets te bouwen. De bewoners van de marthal zullen de benen nemen evenals de winkeliers. Laat het veld toch vrij voor de markthal. Een prachtig gezicht hoe veel mensen op een mooie dag in het gras gaan zitten en met elkaar een gezellige indruk geven van een levende stad.

 11. Mooi Gebouw.. ! Meneer van Herk denkt aan kosten and Master Architect deed zijn best “in te passen”…

  Cie Architect was niet geslaagd voor dit project… haha

 12. Waardeloos plan om op die plek ‘iets’ te bouwen. Nu staan er al lelijke panden die het zicht op de Laurenskerk belemmeren en dan straks nog een ander lelijk bouwsel dat het zicht op de Markthal belemmerd. Daar dus niet bouwen maar slopen graag.

 13. In Frankfurt heeft men een gedeelte van de oude binnenstad weer herbouwd in de vooroorlogse situatie. Het Dom/Römer gebied. De naoorlogse wederopbouw gebouwen zijn gesloopt om plaats te maken voor een gezellige, knusse en sfeervolle wijk. Kon dat in Rotterdam ook maar. Best triest dat degene die Rotterdam verwoest hebben zelf wel weer een knus gezellig centrum herbouwen en dat wij het (nog?) met een kil zakelijk zakelijk blokkendozen centrum moeten doen.

 14. Overkill… wie denkt dat dit een toevoeging zal geven woont blijkbaar niet zelf op Blaak. Een park waar nu leuk gebruik van wordt gemaakt moet dan ook niet voor een woontoren vervangen worden.

  Dus ik zeg Neenee tegen dit achterlijk idee

 15. Inderdaad, Hans Kollhof, die man zou de vlieg in 1 klap slaan! Weg met grijze panden aan de Hoogstraat die de Laurenskerk onteren, weg met dit belachelijke flatgebouw door Klunder arcitecten, graan een totaal ontwerp en visie voor Rotta Nova en Hoogstraat door Hans Kollhof!! Weg met de platte plannenmakers, nu helemaal nu Rotterdam op de wereldkaart komt!

 16. Lelijk gebouw , waarom niet een oud stukje Rotterdam terug zetten ?gooi dan gelijk die lelijke hoogstraat plat en herstel een mooi stukje Rotterdam wat er in 1940 is uitgegooid, winkels in beheer gemeente houden waar alleen lokale non multinationals kunnen huren.
  Toon eens wat visie en lef Rotterdam verdient het .

  • Het lijkt wel of er een vloek rust om in centrum Rotterdam knusse panden in historische stijl te bouwen. Het kan wel, kijk maar naar het Trapezium in Kralingen of woongebouw de Compagnie Noordereiland en het Museplein en Musetoren in Den Haag, dat zou heel mooi in Rotterdam zijn. Nu wordt de Binnenrotte heringericht. Maar er zijn nog oerlelijke gebouwen waar bijvoorbeeld de Jumbo en daarnaast de Italiaan in zitten. Binnenrotte 102 en 106 t/m 132. Deze naoorlogse panden zijn echt aan een opknapbeurt toe. Maar dat valt niet onder de herinrichting want daar zijn de eigenaren zelf verantwoordelijk voor is mij verteld toen ik hiervan foto’s naar de projectmanager stuurde.

  • In 2016 is het Dom/Römer gebied in het oude centrum van Frankfurt in vooroorlogse bouwstijl gereed gekomen. Daar zijn ze van de kille wederopbouw gebouwen af en hebben weer een knus centrum.

 17. Erg zonde dat ze zo een hoog gebouw ertussen gooien. Ik vindt het huidige park / plein wel prima, het geeft oog aan zowel de markthal als de laurens kerk. Met dit gebouw breek je echt compleet het zicht op de gebouwen vanuit beide kanten van dit nieuwe gebouw. Daarnaast doet het niet veel voor de ingang naar de winkelstraat op de hoogstraat. Nu heb je een mooie brede opening naar de winkelstraat toe.

 18. Dit is in ieder geval beter dan de geplande gedrochten tegenover de prachtige Laurenskerk. Gebrek aan totaalvisie voor het Laurenskwartier ontbreekt echter wederom. Was laatst in de Markthal dat is een echte topper. Maar staat daar eenzaam in een desolaat gebied. Nu moet de rest van het Laurenskwartier in kwaliteit aansluiten, anders vrees ik voor de toekomst van de Markthal.

  • Zo is het Piet-Jan!! Die gedrochten staan ook nog eens een keer met hun reet naar het enige noord-gotische bouwwerk van de stad. Dat verdient de St. Laurens niet!! Het wordt echt tijd voor een zwarte lijst in Rotterdam waarin serieus actie wordt gezet om deze missers te elimineren. De St Lauren moet omgeven zijn door architectuur en stedebouw die de basiliek op een voetstuk zetten, met daarvoor wellevende terrassen!!! Dat zijn nu eens zaken waar die zogenaamde ‘welstandscommissie’ zich moet laten gelden!!

 19. En als die Rotta Nova er dan toch moet komen, laten ze dan in vredesnaam dat afgrijselijke z.g.n. witte monumentenzorg pandje net onder het dak Laurenskerk en winkelpui op de foto te zien ook eens weghalen.
  Je weet toch niet wat je ziet. En doet enorme afbreuk aan die prachtige Laurenstoren.

 20. Mooi dat de Rotta Nova doorgaat, maar het huidige ontwerp is wel een slap aftreksel van het oorspronkelijke plan, dat er veel robuuster en ook eigentijdser uitzag. Het huidige ontwerp zorgt m.i. helaas niet voor een groots gebouw dat een wereldstad als Rotterdam waardig is, maar gewoon de zoveelste recht-toe-recht-aanflat waarvan er al heel veel zijn. Zonde Rotterdam! De unieke locatie naast de prachtige markthal verdient een indrukwekkender plan dan dit.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in