Schiedamse Vest woongebouw

0
3144

Aan de Schiedamse Vest 2-40 in Rotterdam staat het woongebouw Dennehove. Dit woongebouw ontworpen in een functionele stijl door de Haagse architect Jan Wils (1891-1972) is in 1940 gerealiseerd. Het gebouw heeft de status van Rijksmonument.

In 1939 werd gestart met de bouw van de woonflat. Op de begane grond bevinden zich winkels, met aan de achterzijde een verhoogde vloer. Over de gehele breedte is een kelder aanwezig, die onder het verhoogde deel als souterrain is uitgevoerd. Boven de winkels bevinden zich zes woonlagen en een dakopbouw. Het gebouw is opgebouwd rond een staalskelet waarvan de kolommen met beton zijn omstort. De gevels zijn opgetrokken in gele baksteen in Noors verband. In 1940 werd Dennehove opgeleverd. 

Oude Bijenkorf en woongebouw Schiedamse Vest 1939
Flatgebouw Jan Wils in aanbouw 1939

Het woongebouw werd tegen de oude Bijenkorf van Dudok gebouwd aan de Schiedamse Singel, het verlengde van de Coolsingel. Ook qua architectuurstijl waren beide gebouwen verwant. Tijdens het bombardement van mei 1940 werd de Bijenkorf grotendeels verwoest. Het woongebouw van Jan Wils dat nog in aanbouw was overleefde het bombardement, waarschijnlijk door het gebruik van beton en het staalskelet.

Bijenkorf Dudok, 28 april 1946
De verwoeste Bijenkorf en de flat van Jan Wils

De intentie was om het 54 meter lange woongebouw later uit te breiden tot aan de Schilderssteeg, waar later de CityFlat is gebouwd. Doordat in het Basisplan van de wederopbouw van Rotterdam de loop van de Coolsingel werd verlegd kwam het woongebouw aan de huidige enigszins beschutte Schiedamse Vest te liggen en niet meer aan de drukke verlengde Coolsingel.

In 1989 is het woongebouw aangekocht door Stadswonen, tegenwoordig Woonstad Rotterdam t.b.v. studentenhuisvesting. Deze functie heeft het gebouw nog steeds.

Projectgegevens

Naam: Woongebouw Schiedamse Vest
Status: Rijksmonument
Adres: Schiedamse Vest 2-40
Deelgebied: Centrum, Cool
Categorie: wonen
Architect: Jan Wils
Opdrachtgever: 
onbekend
Realisatie: 1940

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Woongebouw Schiedamse Vest 51.917062, 4.480410 Woongebouw Schiedamse Vest

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in