De Bijenkorf van Dudok

0
16302

Het warenhuis ‘Magazijn De Bijenkorf’ werd in de periode 1928-1930 gebouwd aan het voormalige Van Hogendorpsplein, op de plek van het huidig Churchillplein. Het ontwerp was van architect W.M. (Willem) Dudok. Het gebouw werd beschouwd als architectonische hoogstandje en oogste veel lof.

Magazijn de Bijenkorf - Dudok

Modernste warenhuis

De grondwerkzaamheden voor de bouw begonnen in 1929. De eerste paal werd geslagen op 13 juni 1929. Op 16 oktober 1930 werd het ‘modernste warenhuis van Europa’ geopend aan het Van Hogendorpsplein.  De opening was een gebeurtenis waar 70.000 mensen op af kwamen.

Magazijn de Bijenkorf Dudok

Ontwerp gebouw De Bijenkorf 

Het warenhuis meette langs de Schiedamsesingel 115 meter. Aan het van Hogendorpplein was zij 43 meter breed. Beide gevels waren grotendeels in glas uitgevoerd. Alleen aan de Baanzijde waar de expeditie plaats vond was een stuk gevel gemetseld. Hier stond ook een toren, meer een minaret, van 3 meter bij 3 meter en 70 meter hoog. Deze werd gebruikt voor reclame. Bekijk de bouwtekeningen.

Bijenkorf na het bombardement

De Bijenkorf werd in 1940 door het bombardement zwaar beschadigd. Het deel dat overeind stond werd op 22 januari 1941 weer in gebruik genomen als warenhuis en zou tot 13 maart 1957 dienst doen.

Bijenkorf Dudok, 28 april 1946

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”Bijenkorfdudok”]

In het basisplan van Van Traa, dat de blauwdruk vormde voor de wederopbouw was geen plaats meer voor de oude Bijenkorf. Het gebouw stond in de weg om het ‘venster op de rivier’ creëren om het contact tussen de stad en de rivier te herstellen. De Bijenkorf naar het ontwerp van Marcel Breuer vervangt het gebouw van Dudok in 1957.

Projectgegevens

Naam: De Bijenkorf
Status: Gesloopt
Lokatie:
Van Hoogendorpsplein
Deelgemeente: 
Centrum
Functie:
Winkel
Architect: 
W. M. Dudok
Realisatie:
1930

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in