Boston en Seattle woontorens Rotterdam Wilhelminapier

2
18797

Boston & Seattle Rotterdam 1

Boston & Seattle zijn twee nieuwe woontoren die gebouwd worden aan de Otto Reuchlinweg op de Wilhelminapier in Rotterdam. De twee torens met 220 appartementen worden 70 meter hoog. Boston & Seattle (voorheen San Francisco & Boston) hebben een gemeenschappelijke onderbouw van 5 verdiepingen met hierin 1.500 m2 commerciële ruimte voor cultuur, winkels en horeca, parkeerplaatsen voor de bewoners en een tweelaagse, ondergrondse openbare parkeergarage. Het ontwerp is van Frits van Dongen en Patrick Koschuch van Van Dongen – Koschuch Architecten en Planners. De bouw start in 2014, oplevering wordt verwacht in 2017.

Boston en Seattle Rotterdam

Het woongebouw Boston en Seattle wordt gebouwd naast de woontoren New Orléans en tegenover het Pakhuis Meesteren aan de Rijnhaven. Boston & Seattle krijgen een robuuste uitdrukking die fraai aansluit bij de kades van de Rijnhaven. Het eigen karakter van het gebouw draagt bij aan de verschillende bebouwing op de Wilhelminapier. Tussen de beide torens ligt een grote afstand wat een vrij uitzicht en een goede bezonning oplevert.

Boston en Seattle appartementen

De meest oostelijk gelegen toren is appartementengebouw Boston. Deze toren telt 110 huur- en koopappartementen, waarvan 48 huurwoningen in het middensegment en 62 koop appartementen in verschillende groottes en prijsklassen. De appartementen zijn verdeeld over de vijfde tot en met de 23e verdieping en bieden uitzicht op het levendige havengebied en de stad.

De meer westelijk gelegen toren draagt de naam Seattle. De 110 appartementen worden verhuurt aan deelnemers van de Stichting Pensioenfonds HAL (oud-medewerkers van de Holland-Amerika Lijn en hun familie). Hiermee krijgen zij een kans om te wonen in het door hen zo geliefde havengebied. Seattle heeft een grote entree met aansluitend een lobby en een grote ontmoetings- of horecaruimte met uitzicht op de Rijnhaven

Op de vijfde bouwlaag komt een gemeenschappelijke verblijfsruimte die overgaat in een terras dat profiteert van het zicht op de Rijnhaven en de zon aan deze zuidzijde. Van de 7e tot de 22e verdieping blijft de doorsnede van de beide torens ongewijzigd met 6 appartementen per verdieping. De grootte van de appartementen is onderling variabel van 85 tot 120 vierkante meter. De appartementen krijgen balkons van 15 m2 die half binnen en half buiten de woning liggen.

Boston & Seattle Rotterdam 2

Parkeergarage

Het programma van het parkeren kent twee facetten, zoals van Dongen stelt: een bovengronds deel voor de bewoners, en een twee laags openbare ondergrondse parkeergarage  voor de bezoekers van de Wilhelminapier. De ondergrondse garage bevindt zich niet alleen onder het Boston en Seattle complex, maar loopt door onder het naastgelegen kavel waar op termijn een vergelijkbaar woongebouw wordt gerealiseerd onder de naam Havana & Philadelphia.

Met het realiseren van deze grote ondergrondse garage voor algemeen gebruik zal de geplande ondergrondse garage in de Rijnhaven komen te vervallen.

San Francisco-Boston CruzyOrtizEerder ontwerp San Francisco en Boston

De Spaanse architecten Antonio Cruz en Antonio Ortiz verenigd in het architectenbureau Cruz y Ortiz ontwierpen eerder voor San Francisco en Boston twee 70 meter hoger driehoekige toren. Cruz y Ortiz zijn de architecten van het Olympisch stadion in Sevilla en recent de uitbreiding van het Rijksmuseum in Amsterdam. Op de Wilhelminapier tekende zij ook het ontwerp voor de woontorens Havana en Philadelphia.

Projectgegevens

Naam: Boston & Seattle
Status: in ontwikkeling
Locatie: Otto Reuchlinweg
Deelgemeente:
 Feijenoord
Categorie: Wonen, parkeren
Architect: Van Dongen – Koschuch
Opdrachtgever: vof Pier III
Start bouw: 2014
Realisatie: 2017
Website: 
Projectwebsite

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Boston en Seattle 51.905369, 4.488499 Boston & Seattle woningen 2017

2 REACTIES

  1. Beste,
    Ik meen mij te herinneren dat ik niet al te lang geleden heb gelezen dat de grond begin juli 2014 bouwklaar gemaakt zou worden. Ik heb hier echter nog niets van teruggezien, kunnen jullie mij specifiek vertellen wanneer welk onderdeel van de bouw begint?
    Alvast bedankt,
    Thijs

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in