Slaakhuys

0
4721

Slaakhuys 2

Slaakhuys

Voor uitgeverij de Arbeiderspers werd een nieuw kantoorgebouw gerealiseerd op de plek van het gebombardeerde gebouw Voorwaarts van architect H.P. Berlage uit 1907. Het Slaakhuys bestond uit een boekwinkel, redactielokalen van de krant Het Vrije Volk en een drukkerij. De typerende jaren vijftig architectuur vind je terug in de expressieve vormgeving, een parasolvormige luifel, een trapezium vormige erker en in de betonconstructie met bakstenen vlakken.

Architectuur

De architectuur van het Slaakhuys is een kenmerkend voorbeeld van vroeg-naoorlogse ‘shake-hands’- architectuur. Kenmerkende bouwtrant waarin functionalistische uitgangspunten gecombineerd worden met een sterk decoratieve toepassing van materialen. De bronzen sculptuur aan de voorgevel van beeldhouwer W. Couzijn (1959) stelt een “koerier in vliegende haast” voor, een gezamenlijke schenking van medewerkers van de krant en organisaties uit socialistische kringen 

Herontwikkeling

Vanaf midden jaren ’70 zijn de gebouwen in gebruik geweest bij de deelgemeente Kralingen-Crooswijk. Daarna heeft het Slaakhuys bijna twintig jaar lang huisvesting geboden aan het snookercentrum van Rotterdam. Dit snookercentrum is zelfs de grootste geweest van Nederland en er hebben nationale en internationale toppers gespeeld. De laatste jaren staat het Slaakhuys leeg en zijn delen gekraakt. In 2010 heeft eigenaar wooncorporatie Havensteder een ontwikkelvisie laten op te stellen voor een tijdelijke en definitieve invulling van het Slaakhuys. Nu wordt het Slaakhuys herontwikkeld naar een ontwep van Jeroen Hoorn.

 Projectgegevens

Naam: Slaakhuys
Status: Rijksmonument
Adres: Slaak 34
Deelgemeente: Kralingen Crooswijk
Categorie:Industie
Functie: Kantoorgebouw
Architect: 
J.J.M. Vegter en P.A. Leupen
Realisatie: 
1954
Rijksmonument: 
19 februari 2010
Nummer: 
530859

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Slaakhuys 51.924294, 4.499125 SlaakhuysHerontwikkelingRijksmonument

Foto’s Slaakhuys

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”Slaakhuys”]

Projecten in Rotterdam van deze architect:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in