Meelfabriek Latenstein is gevestigd in een groot monumentaal complex aan de Rijnhaven in Rotterdam. De meelfabriek is één van de laatste bedrijfsgebouwen op Katendrecht die nog in werking is. Het complex uit 1954 is ontworpen door architect J.J.M. Vegter i.s.m. ingenieur A. Aronsohn voor CO-OP. Hierna nam het bedrijf Latenstein het terrein over. Tegenwoordig wordt de fabriek aan de Veerlaan gebruikt door graanverwerker Codrico.
Meelfabriek Latenstein is sinds 2014 een Rijksmonument. Het is één van 26 wederopbouw monumenten in Rotterdam.
Het Codrico fabrieksterrein wordt grootschalig herontwikkeld maakte de Gemeente Rotterdam op 2 december 2020 bekend.
Moderne meelfabriek
De nieuwe meelfabriek aan de Rijnhaven kreeg een zeer moderne opzet voor die tijd. Zo werd voor de eerste keer in Nederland gebruik gemaakt van een geheel door luchtdruk gedreven transport systeem, ter vervanging van van het oude systeem met emmertjes aan een transport band.
De meelfabriek bestaat uit een silogebouw en een molengebouw aan het water. In het gebouw hebben alle onderdelen van het gemechaniseerde fabricageproces een eigen bouwdeel gekregen met een eigen constructie en een eigen architectonische expressie. Zowel aan de oost- als de westzijde is het ensemble beëindigd met hoger bouwdeel.
Het gebouw is een collage van losse bouwelementen, van oost naar west op de kade gegroepeerd. Aan de oostzijde kwamen de grondstoffen binnen en na bewerking in het middendeel, de malerij, verlieten ze via de bloemsilo’s van het magazijn aan de westzijde van het gebouw. Bovenop het magazijn was een dienstwoning, kantoor en laboratorium gesitueerd.
Graansilogebouw 40 meter
In 1969 is de meelfabriek uitgebreid met een silogebouw dat ook door architect Jo Vegter is ontworpen. Het imposante veertig meter hoge graansilogebouw aan de Veerlaan bestaat uit negen cilindervormige silo’s met een diameter van vier meter. De silo’s zijn uitgevoerd in beton met een brutalistisch uiterlijk. Op het dak staat het beeldbepalende machinehuis. De kubus die tegenwoordig groen wordt verlicht.
Met een lichte stalen luchtbrug is het silogebouw verbonden met het 100 meter lange hoofdgebouw. In verband met de eis van een constante temperatuur in de fabriek bevinden zich aan de landzijde weinig ramen, terwijl de havenzijde veel grote ramen heeft.
Architect Jo Vegter
De meelfabriek Latenstein is ontworpen door de Friese architect en latere rijksbouwmeester Jo Vegter. Deze aanvankelijk nogal traditioneel georiënteerde architect paste bij dit industriële complex echter allerlei moderne betonconstructies toe in een functionele opzet. Voor de constructie zorgde Arthur Aronsohn. Vegter ontwierp in dezelfde tijd (1951-1954) ook het kantoorgebouw van Het Vrije Volk aan de Slaak 34.
Projectgegevens
Naam: Meelfabriek Latenstein
Status: Rijksmonument
Adres: Veerlaan 3, Rijnhaven zz
Deelgemeente: Feijenoord, wijk Katendrecht
Categorie: Industrie
Architect: J.J.M. Vegter
Opdrachtgever: –
Start bouw: 1948
Realisatie: 1952, 1964
Monument:
kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...
Foto’s Meelfabriek Latenstein
[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”latenstein”]
Geachte via deze weg zou ik willen vragen of er in de desbetreffende ruimte eventueel demogelijkheid is tot verhuur voor commerciële doeleinden.
Te weten een personaltrainingsstudio
Wij hebben 300 m2 nodig
Met vriendelijke groet
B heijkoop
hoe ziet het er uit op dit moment. Is het op zicht mogelijkk dat dit word restaureerd als woningen?