Meelfabriek Latenstein Rotterdam

2
4762

Meelfabriek Latenstein

Meelfabriek Latenstein

Meelfabriek Latenstein is gevestigd in een groot monumentaal complex aan de Rijnhaven in Rotterdam. De meelfabriek is één van de laatste bedrijfsgebouwen op Katendrecht die nog in werking is. Het complex uit 1952 is ontworpen door architect J.J.M. Vegter i.s.m. ingenieur A. Aronsohn. Tegenwoordig wordt de fabriek aan de Veerlaan gebruikt door graanverwerker Codrico. Meelfabriek Latenstein is sinds 2014 een Rijksmonument in Rotterdam Zuid. Het is één van 26 wederopbouw monumenten in Rotterdam.

Moderne fabriek

De nieuwe meelfabriek aan de Rijnhaven kreeg een zeer moderne opzet voor die tijd. Zo werd voor de eerste keer in Nederland gebruik gemaakt van een geheel door luchtdruk gedreven transport systeem, ter vervanging van van het oude systeem met emmertjes aan een transport band.

Meelfabriek Latenstein Rijnhaven

In het gebouw hebben alle onderdelen van het gemechaniseerde fabricageproces een eigen bouwdeel gekregen met een eigen constructie en een eigen architectonische expressie. Het gebouw is een collage van losse bouwelementen, van oost naar west op de kade gegroepeerd. Hierdoor grenst elk bouwdeel aan de haven in het noorden en kan elk bouwdeel naar het zuiden worden uitgebreid. De elementen van het gebouw zijn: de graansilo’s met het elevatorenhuis, de voorreiniging, de reiniging, de malerij, de bloemsilo’s, het zakkenmagazijn, kantoorruimte, een laboratorium, de personeelskantine en een trafohuis.

Graansilogebouw 40 meter

Aan de Veerlaan ligt het imposante veertig meter hoge graansilogebouw die uit negen cilindervormige silo’s bestaat met een diameter van vier meter. Op het dak staat een motorenhuis. Het silogebouw is in 1964 uitgebreid. Met een lichte stalen luchtbrug is het silogebouw verbonden met het 100 meter lange hoofdgebouw. In verband met de eis van een constante temperatuur in de fabriek bevinden zich aan de landzijde weinig ramen, terwijl de havenzijde veel grote ramen heeft.

Architect Jo Vegter

De meelfabriek Latenstein is ontworpen door de Friese architect en latere rijksbouwmeester Jo Vegter. Deze aanvankelijk nogal traditioneel georiënteerde architect paste bij dit industriële complex echter allerlei moderne betonconstructies toe in een functionele opzet. Voor de constructie zorgde Arthur Aronsohn. Vegter ontwierp in dezelfde tijd (1951-1954) ook het kantoorgebouw van Het Vrije Volk aan de Slaak 34.

Projectgegevens

Naam: Meelfabriek Latenstein
Status: Rijksmonument
Adres: Veerlaan 3, Rijnhaven zz
Deelgemeente: Feijenoord, wijk Katendrecht
Categorie: Industrie
Architect: J.J.M. Vegter
Opdrachtgever:
Start bouw: 1948
Realisatie: 1952, 1964
Monument:

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Meelfabriek Latenstein 51.901692, 4.490286 Meelfabriek Latenstein

Foto’s Meelfabriek Latenstein

Projecten in Rotterdam van deze architect:

2 REACTIES

  1. Geachte via deze weg zou ik willen vragen of er in de desbetreffende ruimte eventueel demogelijkheid is tot verhuur voor commerciële doeleinden.
    Te weten een personaltrainingsstudio
    Wij hebben 300 m2 nodig
    Met vriendelijke groet
    B heijkoop

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here