Tweebosbuurt sloop en nieuwbouw Afrikaanderwijk – sloop gestart

2
11179

Het grootste deel van de Tweebosbuurt in de Afrikaanderwijk in Rotterdam wordt gesloopt. Het college van B&W stemde woensdag 3 juli 2018 in met het transformatieplan van de Tweebosbuurt bij waarin 599 oude woningen en bedrijfsruimtes worden gesloopt en 374 nieuwe woningen worden gebouwd. In juni 2021 is gestart met de sloop van de woningen.

Tweebosbuurt sloop

Transformatie Tweebosbuurt

Het plangebied Tweebosbuurt bestaat uit vijf woonblokken met in totaal 694 woningen en bedrijfsruimten aan de Tweebosstraat en Hilledijk. De meeste woningen zijn eigendom van Vestia. Aan het plangebied is een deel van het braakliggende Emplacementsterrein aan de 2e Rosestraat toegevoegd om nieuwe sociale huurwoningen te bouwen.

De transformatie van de Tweebosbuurt levert 374 nieuwe woningen op. Daarvoor worden 599 woningen en bedrijfsruimten gesloopt. Dat is een grote opgave. Om het effect op het aanbod aan sociale woningen zo klein mogelijk te houden, willen Vestia en de gemeente 131 nieuwe sociale huurwoningen bouwen op het Emplacementsterrein. Door renovatie blijven 90 woningen behouden. Met de aanleg van twee nieuwe kleine parken, nieuwe straten over de dijk en de herinrichting van bestaande straten in het plangebied wordt ook de buitenruimte aangepakt.

Tweebosbuurt Rotterdam situatie 2020

Nieuwbouw Tweebosbuurt

Het nieuwbouw woonblok met 131 sociale woningen wordt gebouwd op het snijpunt van de nieuwe wijk Parkstad, Feijenoord City en de Tweebosbuurt.

Het woonblok S, zogenoemd in het masterplan Parkstad, krijgt een toren van ca. 45 meter, 14 verdiepingen met 106 appartementen en 25 eengezinswoningen. Het ontwerp is van Levs Architecten in opdracht van Vestia. Lees meer

Vernieuwing Tweebosbuurt

Hoewel de sloopopgave fors is, constateren de gemeente Rotterdam en Vestia dat vernieuwing in de Tweebosbuurt absoluut noodzakelijk is. De woningen zijn verouderd en voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd. De plannen voor renovatie en nieuwbouw maken van de Tweebosbuurt weer een aantrekkelijke wijk om te wonen. Bewoners van de Tweebosbuurt ontvangen een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst waar zij uitleg krijgen over de plannen en hun persoonlijke situatie.

Nationaal Programma Rotterdam Zuid

De plannen voor de transformatie van de Tweebosbuurt zijn uitgewerkt in een evenwichtig programma. Dit past bij de uitgangspunten van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) – het bedienen van de doelgroepen zoals opgenomen in de Woonvisie Rotterdam 2030. In het NPRZ werken Rijk, de gemeente Rotterdam, corporaties, zorginstellingen, schoolbesturen, bedrijfsleven, politie en Openbaar Ministerie samen aan een gezonde toekomst voor Rotterdam Zuid. Er zijn zeven focuswijken benoemd. Dit zijn de wijken met de meest dringende problematiek. Een van de focuswijken is Afrikaanderwijk, waarin de Tweebosbuurt ligt.

2 REACTIES

  1. De eengezinswoning die er komen vrij komen te staan, kan je daar voor op een lijst gezet voor worden als geintreseerde nieuwe huurder? Zoja, waar moeten wij heen om in aanmerking te komen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in