Tropicana verkocht aan BlueCity010

2
12909

TropicanaHet oude zwemparadijs Tropicana in Rotterdam is op 7 oktober 2015 in een openbare veiling verkocht aan BlueCity010 voor 1,7 mln euro. BlueCity010 is een groep van zo’n 30 ondernemers, waaronder de huidige gebruiker Rotterzwam, die werken volgens de principes van de ‘blauwe economie’ (gericht op een gezamenlijke productieketen, zonder afval). De curatoren van de failliete vastgoed handelaar Roger Lips wilden met de verkoop van het voormalige zwemparadijs aan de Maasboulevard de hypotheek schuld van € 2,5 miljoen aflossen. In de week voor de veiling maakten nog twee geïnteresseerde partijen zich bekend. Dit waren vastgoedontwikkelaar Jan Ultee die nog geen vastomlijnde ideeën had met Tropicana en tennispark eigenaar Tony Khan, die steun geniet van bouwbedrijf Heijmans en sportmerk Nike.

BlueCity010

Tropicana Bluecity010 BlueCity010, waaronder de ondernemers van RotterZwam, kochten Tropicana met de hulp van private investeerders. Hun bedrijfsplan gaat uit van hergebruik van het pand ten behoeve van zo’n 30 ondernemers die werken volgens de principes van de ‘blauwe economie’ (gericht op een gezamenlijke productieketen, zonder afval).

Huidige Tropicana; Aloha Bar en RotterZwam

Op dit moment staat Tropicana nog grotendeels leeg. In het voormalige zwembadgedeelte en de voormalige discotheek bijvoorbeeld, gebeurt momenteel niets. Aan de westzijde, in de
voormalige wildwaterbaan, is tijdelijk de Aloha Bar gevestigd. In de kelder, de voormalige beauty salon, worden paddenstoelen gekweekt door de ondernemers van RotterZwam. Daarnaast bevindt het kantoor van het initiatief Kromkommer zich op de begane grond aan de noordkant. De gemeente en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond geven geen toestemming voor andere activiteiten, omdat het gebouw niet voldoet aan het Bouwbesluit (met name de brandveiligheid).

Hotel en tennispark Tropicana

Het plan van bieder Tony Khan was om van Tropicana een ‘state of the art-tennishal’ voor de 1500 leden van zijn twee tennisparken te bestemmen. In de andere delen moest een flagship sportstore komen met een sintelbaan op het dak en tevens een luxe hotel met circa 65 kamers, sauna en zwembad. Khan noemt het plan ‘financieel goed onderbouwd’ en ‘passend binnen het bestemmingsplan’. Het ontwerp van deze herbestemming van Tropicana is van Vorselaars Architecture uit Rotterdam. Tropicana vorselaars 3

Tropicana vorselaars 4

Tropicana sloop of transformatie

Voorafgaand aan het faillissement van de eigenaar van Tropicana, vastgoedhandelaar Roger Lips, zijn drie mogelijke toekomstscenario’s door Lips bij de gemeente neergelegd: woningbouw; een hotel; of een theater in combinatie met horeca en een poppodium. De eerste twee varianten gaan uit van sloop/nieuwbouw, de laatste gaat uit van transformatie van het huidige complex. In alle gevallen was de doelstelling verkoop van de locatie op zo kort mogelijke termijn en tegen een zo hoog mogelijke opbrengst.

Exclusieve nieuwbouw appartementen

De huidige bestuurder, in opdracht van de curatoren van het failliete vastgoedbedrijf, achtte de woningbouw variant het meest reëel. De eerder geïnteresseerde partijen voor de andere varianten lijken te zijn afgehaakt. Voor woningbouw heeft een groot aantal projectontwikkelaars concrete interesse getoond en een aantal heeft al een bod gedaan volgens de bestuurder in een brief aan de gemeente Rotterdam. Tropicana zal in dat geval worden gesloopt en plaats maken voor exclusieve appartementen, maar de gemeente stelt erg hoge eisen aan bebouwing op die locatie, waardoor sloop en nieuwbouw waarschijnlijk niet haalbaar is.

Bestemmingsplan

Op dit moment is huidige bestemmingsplan van kracht (zwembad en horeca). De toekomstige eigenaar kan alleen over gaan tot herontwikkeling met medewerking van de gemeente Rotterdam, die het huidige bestemmingsplan kan wijzigen naar bijvoorbeeld een woonbestemming.

2 REACTIES

  1. De doelstelling van verkoop van de locatie op zo kort mogelijke termijn en tegen een zo hoog mogelijke opbrengst stemt niet heel erg hoopgevend…

  2. Laten we bidden dat hier geen private woningbouw komt!!! Het echeck van het vreselijke Peter Stock complex is werkelijk een schande! Misselijkmakende architectuur met woningen voor de ‘rijken’, waarbij de rivier is ontnomen aan het zicht van de bevolking[; het zogeheten venster! Onwikkel op de plek van het Tropicana een prachtige groene extensie van de boulevard waar iedereen kan flanereren en genieten van de rivier met die schitterende bocht richting Feyenoord!! Maak hiermede de entree naar het centrum er 1 van allure.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in