Hoofdkantoor Unilever Weena Rotterdam

0
11745

Het hoofdkantoor voor Unilever aan het Weena 455 in Rotterdam is ontworpen door architect Jan Hoogstad. In 1992 was Unilever het tweede grote bedrijf na Nationale Nederlanden dat een nieuw hoofdkantoor aan het Weena betrok.

Unileverkantoor Weena

De hoofdvorm van dit kantoorgebouw bestaat uit een open kubusvorm. Door een sterke afname van het aantal werknemers van het Unilever-concern, was een groot gebouw overbodig. Het concern wilde echter niet onderdoen voor de omliggende imponerende kantoorgebouwen.

Architectuur stijl

De architectuur van het gebouw kan gerekend worden tot de architectuurstroming van het neorationalisme. Hier werden bij voorkeur geometrische vormen, een cirkel, een vierkant of een driehoek gebruikt en logische en objectieve benadering van het programma van eisen.

De open kubus is bij de twee laagse plint en bij de bovenste laag vrijwel geheel bebouwd. Oorspronkelijk zou de kubusvorm verder worden opgevuld met glas, zodat Hoogstads geliefde atria zouden ontstaan. Echter hier werd vanaf gezien. Nu worden de atria alleen gesuggereerd met behulp van zwart graniet op de kopse kanten van de kruisvorm en slanke stalen kolommen.

Kunstwerk Wessel Couzijn

Voor het gebouw staat de bronzen sculptuur ‘Belichaamde eenheid’ uit 1963 van de Amsterdamse beeldhouwer Wessel Couzijn. Het zes meter hoge en veertien meter brede aan elkaar gelaste gevaarte werd van het oude hoofdkantoor aan het Museumpark verplaatst naar het Weena.

Jan Hoogstad ontwierp ook de 104 meter hoge woontoren Weenacenter uit 1990 die grenst aan de noordhoek van het hoofdkantoor van Unilever.

Projectgegevens

Naam: Hoofdkantoor Unilever
Status: Gerealiseerd
Lokatie: Weena 455
Stadsdeel: Centrum
Categorie: Kantoorgebouw
Architect: Jan Hoogstad
Opdrachtgever:
Unilever Nederland
Start bouw:
Realisatie: 1992
Programma:
35.114 m² oppervlak

kaart is aan het laden - een ogenblik geduld aub...

Unilever weena 51.924360, 4.473754
Foto’s Unilever Weena

[slickr-flickr type=”gallery” photos_per_row=”6″ tag=”unilever-weena”]

Projecten in Rotterdam van deze architect:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in